Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

«Κόκκινοι» υποκριτές

Ιδιαίτερα συγκινημένοι εμφανίζονται διάφοροι δημοσιογράφοι, μουσικοί ή πολιτικοί που πέρασαν από την ΕΡΤ και τώρα τη βλέπουν να κλείνει. Θεμιτή η συγκίνησή τους, κανείς δε μπορεί να βάλει μέτρο στα συναισθήματα κάποιου. Όμως, έχει περισσέψει και η υποκρισία ορισμένων που ακόμη πιστεύουν ότι οι πολίτες είναι κουτορνίθια ή δε βλέπουν τι παίζεται. Χαρακτηριστική η περίπτωση του ΚΚΕ το οποίο αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να διατηρήσει ότι σάπιο, παλιό, διεφθαρμένο και άρρωστο υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, διότι προφανώς του θυμίζει το ίδιο το κόμμα.
Έτσι, λοιπόν, η Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφος με περγαμηνές που πέρασε 3 φορές από την ΕΡΤ αλλά έκανε καριέρα και στα ιδιωτικά κανάλια, εξέφρασε την οργή της για το λουκέτο λέγοντας: «Σαν να καίνε την κούνια μου, να την κάνουν προσάναμμα. Πρέπει να υπερασπιστείς το σπίτι σου ακόμα και αν είναι χάλια στα θεμέλια. Ακόμα και αν έχει αμαρτήματα. Αν το κλείσεις, αν το παραδώσεις στο χρόνο και στη λήθη, δεν μπορείς πια να μιλάς για σπίτι… Είναι πολύ πικρό οι λιλιπούτειοι του σήμερα να καταργούν τη Λιλιπούπολη των μεγάλων. Και μόνο το γεγονός ότι έχουν ακουστεί από την ΕΡΤ οι φωνές του Χατζιδάκι, του Ελύτη, του Κατράκη, τι άλλο να πω…».
Είπαμε, σεβαστή η άλλη γνώμη και η συγκίνηση αλλά μήπως το έχουμε παρατραβήξει με τις δηλώσεις συμπαράστασης σε ένα κανάλι που δεν κλείνει αλλά που θα ανοίξει μικρότερο και πιο «καθαρό»;
Ποιος είπε στην κ. Κανέλλη ότι με το να κλείνει η ΕΡΤ κλείνει μαζί της και η ιστορία; Ο Χατζηδάκις, ο Κατράκης, ο Ελύτης, η Λιλιπούπολη και όλος ο καθαρός πολιτισμός που προσέφερε η ΕΡΤ δεν διαγράφονται. Ποιος είπε ότι ο Σαμαράς μαζί με το διεφθαρμένο κανάλι σβήνει και το αρχείο του ή την προσφορά του; Το παρελθόν, καλό ή κακό κανείς δε μπορεί να το σβήσει, αλλά και κανείς δε μπορεί να διατηρεί μια αρρωστημένη κατάσταση γιατί κάποτε ο τεράστιος Χατζηδάκις έκανε τεράστιο έργο. Επομένως, όλες αυτές οι οιμωγές μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν. Άλλωστε, ίσως το μόνο σημαντικό έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην ΕΡΤ είναι η ψηφιοποίηση του αρχείου της ώστε να το βλέπει κάθε Έλληνας και να το χαίρεται. Η πολιτιστική κληρονομιά δεν σβήνει με καμιά Πράξη, αλλά ούτε θέλει και κανείς να το κάνει. Τελεία και παύλα.
Από την άλλη, η κ. Κανέλλη που χαρακτηρίζει σπίτι την ΕΡΤ ή κούνια της που γίνεται προσάναμμα, μήπως μπορεί να μας πει τι είναι ο 902, η Τυποεκδοτική και ο Ριζοσπάστης; Αυτά δεν είναι σπίτια της που τα ’καψε η φοβέρα του Κόμματος; Εκεί γιατί δεν έκλαψε κανείς, οι εργαζόμενοι εκεί δεν έχουν στόματα να θρέψουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου