Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Η CIA εκπαιδεύει κρυφά σύρους αντάρτες

Η CIA και άλλες ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ εκπαιδεύουν σύρους αντάρτες εδώ και μήνες, πολύ πριν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώσει τα σχέδιά του να οπλίσει την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Los Angeles Times, που επικαλείται ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ και διοικητές των ανταρτών, η εκπαίδευση περιλαμβάνει ασκήσεις με αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα και πραγματοποιήθηκε σε βάσεις στην Ιορδανία και την Τουρκία από τα τέλη του περασμένου έτους. Τα μαθήματα διαρκούν δύο εβδομάδες, με «τάξεις» των 20 έως 45 μαχητών κάθε φορά και ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο σε μια νέα βάση των ΗΠΑ, στην έρημο της νοτιοδυτικής Ιορδανίας.
Το ρεπορτάζ έρχεται λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε ότι είχε εγκρίνει τον εξοπλισμό των ανταρτών της Συρίας, αν και οι αναλυτές είπαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα θα αποφύγουν την παροχή εξελιγμένων καθοδηγούμενων αντιαρματικών ή αντιαεροπορικών όπλων. Η CIA συνήθως παρέχει συγκαλυμμένη εκπαίδευση και εξοπλισμό των μαχητών σε ξένες συγκρούσεις, ενώ οι στρατιωτικές ειδικές δυνάμεις μπορεί να αναλάβουν μυστικές αποστολές υπό την εποπτεία του οργανισμού.
Οι υπηρεσίες είχαν υποσχεθεί στους αντάρτες ισχυρά αντιαρματικά και άλλα όπλα, αλλά οι αποστολές από το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και άλλα αραβικά κράτη χρειάστηκαν μήνες για να φτάσουν και δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της αντιπολίτευσης. Πάντως, η CIA και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκαν  να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου