Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

«Δεν αστειευόμαστε» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου Ομόφωνη στήριξη του δημοψηφίσματος παρά το ότι διαφώνησαν τέσσερις υπουργοί


Ομόφωνα, κατά την «ανάγνωση» του αποτελέσματος από τον Γιώργο Παπανδρέου, με… τέσσερις διαφωνούντες υπουργούς, ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 3 τα ξημερώματα το υπουργικό συμβούλιο.

Κλείνοντας την πολύωρη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός είπε ότι το υπουργικό ομόφωνα στηρίζει την επιλογή του για δημοψήφισμα.  Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ξεκαθάρισε ότι το δίλημμα στο δημοψήφισμα δεν είναι «αυτή ή άλλη κυβέρνηση», αλλά «ναι ή όχι στη σύμβαση», «ναι ή όχι στην Ευρώπη», «ναι ή όχι στο ευρώ».

Στην πρόταση του πρωθυπουργού οι Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Ραγκούσης, Άννα Διαμαντοπούλου και Ανδρέας Λοβέρδος είχαν καταγράψει τη διαφωνία τους πριν τη συνεδρίαση. 

Ο πρώτος ζήτησε να συνεδριάσει σήμερα κιόλας η ΚΟ ώστε να εκφραστούν ελεύθερα οι βουλευτές, οι δύο τελευταίοι εξέφρασαν ενστάσεις ως προς το περιεχόμενο, το χρόνο και τη σκοπιμότητα του δημοψηφίσματος ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης ήταν ο πιο οξύς. «Είναι σα να αναγνωρίζουμε ότι δεν έχουμε νομιμοποίηση να κυβερνάμε, αν είναι να χάσουμε το δημοψήφισμα καλύτερα να μας ρίξει η ΚΟ» είπε ο υπουργός Υποδομών. 

«Αν κάποιος υπουργός έχει τέτοιες φοβίες να παραιτηθεί» απάντησε ο Σωκράτης Ξυνίδης. «Σε ακούω» του είπε αυστηρά ο Γιάννης Ραγκούσης.

Η συνεδρίαση έγινε στη σκιά των διαφοροποιήσεων των βουλευτών. «Δεν ξέρουμε αν θα πέσουμε την Παρασκευή» επισήμαναν στο protothema.gr οι ξενυχτισμένοι υπουργοί.

Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, τα πάντα θα κριθούν από τα αποτελέσματα της συνάντησης του Γιώργου Παπανδρέου με την Ανγκέλα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί στις Κάννες.

«Το υπουργικό συμβούλιο εξέφρασε τη στήριξή του. Το δημοψήφισμα θα γίνει το συντομότερο δυνατό, αμέσως μετά τη διαμόρφωση των βασικών σημείων της συμφωνίας στήριξης» της Ελλάδας, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,  Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, θα συγκροτηθεί επιτροπή, η οποία θα εξετάσει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες, τον χρόνο και το ερώτημα, αφού προηγουμένως αποτυπωθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της σύμβασης.

Σύντομα θα συνεδριάσει και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συζητηθούν οι πρωτοβουλίες του κόμματος μέχρι το δημοψήφισμα. 

Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι είχε ενημερωσει εγκαίρως τους ευρωπαίους ηγέτες, ενώ παράλληλα, υπεραμύνθηκε της επιλογής του να μην ζητήσει πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο "θα ήταν αποφυγή ευθυνών" και "θα οδηγούσε στη χρεοκοπία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου