Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ποιος θα τολμήσει να ελέγξει τα λογιστικά των Γερμανών;


Λογιστικό λάθος, ύψους 55,5 δισ. ευρώ, «ελαφραίνει» το δημόσιο χρέος της Γερμανίας. Όπως ανακοινώθηκε, ο εντοπισμός και η συνεπακόλουθη απάλειψη λανθασμένης λογιστικής εγγραφής ύψους 55,5 δισ. ευρώ σε προβληματική τράπεζα υπό κρατικό έλεγχο, θα υποβοηθήσει στη μείωση του δημόσιου χρέους.
Η αποκάλυψη του λάθους, που άφησε άναυδα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αφορά σε διπλή εγγραφή χρέους της “FMS Wertmanagement”, αποκαλούμενης και “κακής τράπεζας” που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση και κρατικοποίηση της “HRE Bank”, το 2009. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η απελευθέρωση των σχετικών κονδυλίων συνεπάγεται τη μείωση του δημοσίου χρέους της Γερμανίας, ως ποσοστού επί του ΑΕΠ της χώρας, στο επίπεδο του 8,1% από 8,3%.
Έντονη ήταν η κριτική του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το υπουργείο: «Δεν πρόκειται για κανένα ποσό που αφήνει η νοικοκυρά μέσα στη γυάλα με τα μπισκότα και στη συνέχεια το ξεχνά», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν.
Φανταστείτε Έλληνες  Δημοσίους Υπαλλήλους να είχαν διαπράξει τέτοια  …ακακία. Όχι εφεδρεία, κατευθείαν στη Σιβηρία θα τους πήγαιναν με τα πόδια, συνοδεία Τευτόνων «σωματοφυλάκων» για την απαραίτητη «νουθεσία» στη διαδρομή.
Ασφαλώς πρόκειται περί «εξοργιστικού» επιπέδου χρέους –ως ποσοστό του ΑΕΠ- καταρχήν. Το ποιος ελέγχει τα στοιχεία των Γερμανών είναι ένα δεύτερο θέμα, ποιος να τολμήσει δηλαδή. Η Κομισιόν, ή οι άλλοι εταίροι; Επειδή δεν τα καταφέρνουν με τα δημοσιονομικά, ας τους στείλουμε τον Παπακωνσταντίνου που είναι ο μετρ των ελλειμμάτων και των χρεών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου