Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Αποχαιρέτα την Ελλάδα που ήξερες


Η κυβέρνηση εξάγγειλε το τέλος του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα
Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και Πολιτικές Εξόδου από την Κρίση. Έτσι ονομάζεται η νέα επίθεση στα λαϊκά στρώματα (κοιτάξτε που το ΠΑΣΟΚ μας έκανε να γράφουμε όπως μιλάει η …. Παπαρήγα) που επέλεξε η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά.
Δεν έφτασε ένας χρόνος αποτυχημένης πολιτικής. Δεν έφτασαν εκατοντάδες μέτρα φορολογικού χαρακτήρα που γονάτισαν την αγορά κι έκαναν φτωχότερους τους Έλληνες, σήμερα η κυβέρνηση αποφάσισε να “ταΐσει” και πάλι τον πίθο των Δαναΐδων.
Χωρίς κανένα δισταγμό και φυσικά χωρίς κανένα σχέδιο ανακοίνωσε με τον όμορφο αυτό τίτλο, το τέλος του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα.
Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν για ακόμη μια φορά την αποτυχία της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Δεν έφτασαν πάνω από 3.000 σελίδες φορολογικών μέτρων μέσα σε 1,5 χρόνο, ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε μερικές ακόμη διαφάνειες με τα σκληρά μέτρα λιτότητας που αποφάσισε να πάρει μπας και ικανοποιήσει την αδηφάγο τρόικα.
Είναι σίγουρο ότι μπαίνουμε σε ένα βαθύ κύκλο νέας ύφεσης αλλά και σε μια σίγουρη πολιτική θύελλα που προκαλούν τα νέα μέτρα. Ο κόσμος μπορεί να υπέμεινε μέχρι στιγμής, από εδώ και στο εξής η όποια αντίδρασή του θα γίνει με την ευθύνη της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο, θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις συντάξεις πάνω από 1.700 ευρώ, λες και μαζί έδιναν τόσα χρόνια τις εισφορές ο Παπακωνσταντίνου και οι συνταξιούχοι.
Θα επιβληθεί ΛΑΦΚΑ στο επικουρικό, κάνοντας ουσιαστικά τους Έλληνες με μικρές συντάξεις να μην μπορούν να αγοράσουν ούτε τα φάρμακά τους.
Θα επιβληθούν έμμεσοι φόροι, όπως αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% για σειρά προϊόντων, φόροι στο φυσικό αέριο, φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης. Προϊόντα δηλαδή που έχει άμεση ανάγκη κάθε μέρα ο πολίτης.
Προσδοκά η κυβέρνηση έσοδα επίσης από τα αυθαίρετα που θα τακτοποιήσει, από αύξηση των φόρων στα μη αλκοολούχα ποτά, ενώ έρχονται φόροι – φωτιά στα ακίνητα, οι οποίοι και θα εξειδικευτούν σύντομα.
Φυσικά υπάρχει πρόβλεψη για κατάργηση δημόσιων φορέων με απολύσεις των εργαζόμενων.
Όσο για τις αποκρατικοποιήσεις, προβλέπεται τα εξής ξεπούλημα:
Ιδρύεται Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας στο οποίο θα προΐσταται ειδικός γραμματέας και θα συγκεντρώσει ακίνητα και εταιρείες που θα πουληθούν.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό προβλέπεται:
Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος (OTE): Άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης (put option) για το 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ και εξέταση της πώλησης επιπλέον 6%.
Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ): Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ή και περιουσιακών στοιχείων σε στρατηγικό επενδυτή
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (TT): Πώληση του 34% του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΤ καθώς και εξέταση πώλησης επιπλέον 10% κατοχής των Ελληνικών Ταχυδρομείων μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και εισόδου στρατηγικού επενδυτή
Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ): Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και είσοδος στρατηγικού επενδυτή
Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ): Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και είσοδος στρατηγικού επενδυτή
Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) and Λιμένες Αττικής: Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συγχώνευση περιφερειακών λιμένων Αττικής και είσοδος στρατηγικών επενδυτών
Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και Κύριοι Περιφερειακοί Λιμένες:Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συγχώνευση περιφερειακών λιμένων και είσοδος στρατηγικών επενδυτών
Από όλα αυτά η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει 29 δισ ευρώ, 7 δισ φέτος προκειμένου να κλείσουν οι τρύπες του αποτυχημένου προϋπολογισμού κι άλλα 22 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.
Πράγματι φιλόδοξο σχέδιο, θα λέγαμε αν δεν είχαμε αυτή την αποτυχημένη κυβέρνηση. Διότι πρόκειται για ένα ακόμη σχέδιο στον αέρα αφού όλα τα παραπάνω μέτρα θα προκαλέσουν δύο πράγματα: Πρώτον θα γονατίσουν τον κόσμο, και ειδικά τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους και δεύτερον θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στο κράτος διότι οι πωλήσεις ακινήτων και εταιρειών χωρίς εγγύηση, είναι κάκιστη επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου