Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Βάζουν χέρι και στο αφορολόγητο!








Κεφαλικό φόρο στους κατοίκους ακριβών περιοχών της χώρας, αλλά και φόρους ακόμη  και για όσους δηλώνουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ το χρόνο, εξετάζει να επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών. 
Την ίδια στιγμή, όπως έχει αποκαλύψει το protothema.gr, το οικονομικό επιτελείο σπεύδει να σταματήσει την «αιμορραγία» από επιστροφές φόρων (4 στα 10 εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν ως τώρα είναι πιστωτικά) και θα περνά από επανέλεγχο όσους επικαλούνται αποδείξεις δαπανών για να εισπράξουν πίσω φόρους 1.000 ευρώ και άνω –παρότι επισήμως το όριο που έχει ανακοινώσει για επανέλεγχο το ίδιο το υπουργείο είναι οι επιστροφές φόρου άνω των 1500 ευρώ. 
 

Στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και στην προσπάθεια να εξασφαλίσει επιπρόσθετα έσοδα έως 7 δισ.  ευρώ για φέτος (και συνολικά 26 δισ. ως το 2015) το οικονομικό επιτελείο, αν και ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος στις περικοπές δαπανών,  εξετάζει να επιβάλει νέα «χαράτσια». Οι εισηγήσεις μιλούν για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα και στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.


Συγκεκριμένα  εξετάζονται: 


-   μείωση του αφορολογήτου για τα φυσικά πρόσωπα, από τις 12.000 ευρώ σήμερα (προκειμένου για άγαμους) σε 10.000 ευρώ ή 8.000 ευρώ το χρόνο. Το μέτρο θίγει 3 στους 4 φορολογούμενους, καθώς περίπου τόσοι δηλώνουν εισοδήματα κοντά ή κάτω από το αφορολόγητο των 12.000. Λόγω της κρίσης, των απολύσεων και των μειώσεων αποδοχών, θα εξαιρούνταν το 2012 από τον φόρο εισοδήματος ακόμα περισσότεροι, με τεράστιες απώλειες εσόδων για το κράτος.  

-   έκτακτη εισφορά σε όσους έχουν ακίνητα σε ακριβές περιοχές της χώρας, με αντικειμενική τιμή ζώνης που ξεπερνά τα 4.000 ή 5.000 ευρώ το τετραγωνικό. Θα την πληρώσουν περίπου 200-250.000 ιδιοκτήτες σε Εκάλη, Κηφισιά, Ψυχικό, Κολωνάκι, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα, Γλυφάδα, Μύκονο , Σαντορίνη, Πανόραμα Θεσσαλονίκης κλπ. Αν και ο τρόπος υπολογισμού της εισφοράς δεν έχει καθοριστεί, στόχος είναι να εισπραχθούν έσοδα 200 εκατ. ευρώ –να πληρώσει δηλαδή περί τα 1.000  ευρώ κάθε ιδιοκτήτης. Το μέτρο έρχεται να καλύψει την εισπρακτική αποτυχία που είχε το 2010 η έκτακτη εισφορά επί ακινήτων, καθώς χιλιάδες μεγαλοϊδιοκτήτες απέφυγαν να συμπληρώσουν Δηλώσεις ΦΜΑΠ και δεν μπορούσαν να εντοπιστούν τα ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Με το προτεινόμενο σύστημα, η εφορία θα επιβάλει αυτομάτως φόρο στους ιδιοκτήτες, αναλόγως πού βρίσκεται το ακίνητο, ακόμα και αν είναι αυτό μικρότερο από 100 τμ ή αξίας κάτω των 400.000 ευρώ. 

Στα φορολογικά μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνονται  η κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η μετάταξη προϊόντων στον υψηλό  συντελεστή ΦΠΑ, η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση των φοροαπαλλαγών, αλλά και νέες αλλαγές στο καθεστώς των αποδείξεων, για να μην επωφελούνται περισσότερο όσοι δηλώνουν υψηλά εισοδήματα.
από το Πρώτο Θέμα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου