Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΕΚΤΑΚΤΟ > «Ίμια» στο Αγαθονήσι, «παραμονεύουν» τουρκικές δυνάμεις


Πριν από λίγο, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) επιβεβαίωσε την πρόθεση του Τούρκου ηγέτη του εθνικιστικού «Δημοκρατικού Κόμματος», Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, να επιχειρήσει «απόβαση» στο Αγαθονήσι συνοδευόμενος από οπαδούς του και να αναρτήσει την τουρκική σημαία. Πρόκειται για μια σοβαρότατη πρόκληση η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει δυναμίτη για τη σταθερότητα στο εύθραυστο ελληνοτουρκικό μέτωπο. Την ίδια στιγμή, αντιπροσωπεία του ΓΕΕΘΑ βρίσκεται στην Τουρκία για να συζητήσει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)! Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο!

Η κατάσταση είναι εξ ορισμού κρίσιμη και η κινητοποίηση των πάντων, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του υπουργείου Εξωτερικών και του Λιμενικού Σώματος, ήταν άμεση, με σκοπό να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Το ζητούμενο είναι να μην αφεθεί ένας γραφικός, πρώην στέλεχος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, να δημιουργήσει θέμα. Ωστόσο, καλό θα ήταν να μην σπεύσουμε να προεξοφλήσουμε ότι πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία με σκοπό αποκλειστικά την προβολή του εν όψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης στην Τουρκία.
Η εκτίμηση αυτή ήταν αυτονόητα η πιο λογική στην προηγούμενη πρωτοβουλία του συγκεκριμένου υποκειμένου, ωστόσο, η επανάληψή της με τόσο οργανωμένο τρόπο, θέτει πραγματικά σε κίνδυνο της διμερείς σχέσεις και θέτει ερωτήματα περί του αν και κατά πόσον η τουρκική πολιτική ηγεσία που σιωπά, προσυπογράφει τέτοιες ενέργειες.
Το δεδομένο είναι ότι η τουρκική πλευρά φάνηκε να «ψάχνεται» να δημιουργήσει ένταση στο ελληνοτουρκικό μέτωπο το τελευταίο διάστημα. Χαρακτηριστική είναι προηγούμενη ανάρτησή μας για τα τουρκικά κόλπα με τις ασκήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) το οποίο μπορεί όποιος επιθυμεί να το αναγνώσει στη διεύθυνση: http://www.defence-point.gr/news/?p=10857
Η κατάσταση βέβαια δεν χρειάζεται να προκαλέσει κραυγές υστερίας από ελληνικής πλευράς και φθηνούς εντυπωσιασμούς. Οι συστάσεις για ψυχραιμία και ρεαλισμό δεν μπορεί να αφορά αποκλειστικά τον πολιτικό κόσμο αλλά και – ενδεχομένως και πρωτίστως – τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δεν πρέπει να ρίχνουμε «νερό στον μύλο» όσων επιθυμούν να μας εμπλέξουν σε περιπέτειες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα.

Και όπως είχαμε αναφέρει πρόσφατα, η συγκυρία για την ελληνική στρατιωτική ισχύ φαντάζει ιδανική. Οι ετοιμότητες σε αεροπορικά και θαλάσσια μέσα έχουν φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, ενώ δεν λείπουν και οι… πιεσμένοι από την κατάσταση στη χώρα που θα παρακαλούσαν να τους δινόταν η ευκαιρία να αναμετρηθούν με τη νεο-οθωμανική υπεροψία. Η ετοιμότητα – ρεκόρ πιστώνεται στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αφού αμφότερες είχαν ορθώς προβλέψει (το «defence-point.gr» διαθέτει πολύ συγκεκριμένα στοιχεία περί αυτού) ότι εισερχόμαστε σε μια περίοδο επικίνδυνη κατά την οποία πολλά μπορούν να συμβούν, και λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, με τα αποτελέσματα να είναι πράγματι εντυπωσιακά. Αυτό έχει εκτοξεύσει και το ηθικό των εμπλεκομένων μονάδων των Κλάδων. Κατά συνέπεια, λόγος ανησυχίας σε αυτό το επίπεδο δεν υφίσταται.
Ωστόσο, να επισημανθεί ότι από τη στιγμή που τα «θερμά επεισόδια» και οι λοιπές πρωτοβουλίες του τύπου από φασιστοειδή που αναπολούν τις ημέρες της ανεξέλεγκτης δράσης τους στην Τουρκία, γνήσια τέκνα του φασιστικού τουρκικού «βαθέως κράτους», ΔΕΝ αποτελούν αυτοσκοπό. Κατά συνέπεια, η επίδειξη σωφροσύνης και αυτοσυγκράτησης με τον παράλληλο καθορισμό «κόκκινων γραμμών» προς τον αντίπαλο, θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση επιτυχούς διαχείρισης της κατάστασηςώστε ει δυνατόν να μην εξελιχθεί καν σε κρίση.
Μπορεί η κριτική που ασκούμε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να είναι σφοδρή, ωστόσο, στις δύσκολες στιγμές δεν χρειάζεται πολύ φιλοσοφία ώστε να πείσουμε ότι η υποστήριξη, με όσα μέσα είναι διαθέσιμα είναι δεδομένη.
Σε πρώτη φάση, την κατάσταση θα κληθεί να διαχειριστεί το Λιμενικό Σώμα, αφού ο «στολίσκος» (πολύ της μόδας από τουρκικής πλευράς τα πλεούμενα της προβοκάτσιας…)… της «ελευθέρωσης του Αγαθονησίου από την ελληνική κατοχή!» καλό θα ήταν να μην κληθούν να τη διαχειριστούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Εάν το σύνολο της Τουρκίας αποζητά κλιμάκωση ώστε να προκληθεί επεισόδιο με σκοπό να εγερθούν νέα ζητήματα… προς διαπραγμάτευση (την οποία έχουμε καταστήσει πανάκεια, ακόμη κι όταν αφορά σχεδόν αποκλειστικά διεκδικήσεις της μίας μόνο πλευράς), θα πρέπει στην εικόνα να συνυπολογίσουμε την εν εξελίξει άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Deniz Gurdu, το οποίο σημαίνει διαθεσιμότητα τουρκικών δυνάμεων σε πολύ μικρή απόσταση από το σημείο που πάει να στηθεί η προβοκάτσια.

defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου