Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΕΛΟΣ Φυγή των καταθέσεων προκαλεί η απόφαση του Eurogroup - Ποιός παίρνει σειρά μετά την Κύπρο;



Μετα την "μεγαλειώδη" λύση του "κουρέματος" των κυπριακών καταθέσεων, όλοι ανησυχούν για το ποιός παίρνει σειρά, με άμεσα ενδιαφερόμενη την Ελλάδα.Η απόφαση αυτή "άνοιξε" τον ασκό του Αιόλου, για φυγή των καταθέσεων από τις τράπεζες, όπως και από όλο τον ευρωπαϊκό Νότο.

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί που θα σταματήσουν οι "ορέξεις" των Γερμανών, αφού με αυτή την στρατηγική κίνηση επιδιώκουν την μεταφορά των καταθέσεων από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου στις γερμανικές τράπεζες, ή σε χώρα αποικία των γερμανικών τραπεζών όπως η Λετονία.

"Το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου που προκρίθηκε το Σάββατο από το Eurogroup, είναι κακό και υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης", αναφέρει το διεθνές χρηματοοικονομικό ινστιτούτο- Institute of International Finance, Inc. (IIF)- που εκπροσωπεί το λεγόμενο λόμπι των μεγάλων διεθνών τραπεζών.

«Είναι ιδιαίτερα λυπηρό» ότι το αρχικό σχέδιο «είχε γεννήσει μια λάθος απόφαση», δήλωσε ο Χανγκ Τραν, πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του IIF, σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), «δημιούργησαν ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο» αγγίζοντας «το απαραβίαστο των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων» και το «κακό φαίνεται να έχει γίνει» είπε ο κ. Τραν.

Ο εκ των επικεφαλής του IIF αναφερόταν στη συμφωνία του Σαββάτου για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας όπου επιβάλλεται ειδικός φόρος επί των τραπεζικών καταθέσεων στο νησί. Ο κ. Τραν πιστεύει ότι η συμφωνία αυτή «υπονομεύει την αξιοπιστία και το μοντέλο ασφάλειας των ευρωπαϊκών καταθέσεων» και «καθιστά πιο δύσκολη τη χρήση τους στο μέλλον» αν κριθεί αναγκαίο για να «σταθεροποιηθεί η κατάσταση μετά από μια κρίση πανικού στις τράπεζες».

Όλοι καταλαβαίνουν το αυτονόητο, άρα σίγουρα το καταλαβαίνουν και οι Γερμανοί, χαζοί δεν είναι. Ο σκοπός τους ήταν να δημιουργήσουν προηγούμενο, και να προκαλέσουν ανασφάλεια στο τραπεζικό σύστημα, διότι σε περίοδο αβεβαιότητας ο καταθέτης δεν κοιτάει το κέρδος (επιτόκια) αλλά την εξασφάλιση της κατάθεσής του. Αυτή τη στιγμή ο πιο ασφαλής προορισμός φαντάζει το γερμανικό τραπεζικό σύστημα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου