Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Το κυπριακό γρανάζι μπλοκάρει την τευτονική μηχανή


Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη
Η απόφαση του Eurogroup, ήτοι των Γερμανών, για το πρωτοφανές δημευτικό μέτρο σε βάρος των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, δεν είναι παρά μια πράξη πολέμου.
Στόχος η Μικρή Ελλάδα του Νότου, το φυσικό αέριο και τα ρωσικά συμφέροντα και κεφάλαια.
Μπορεί ο Σόϊμπλε με κυνικό τσαμπουκά να αποκάλεσε ασήμαντη απειλή μια κυπριακή άτακτη χρεωκοπία κι έξοδο από το Ευρώ, φαίνεται όμως κι από την αντίδραση των χρηματιστηρίων ακόμη και στην μακρινή Ιαπωνία, πως δεν είναι έτσι. Κι όσο θα μένουν οι κυπριακές τράπεζες κλειστές κι η αβεβαιότητα θα πλανιέται για το τι μέλλει γενέσθαι, θα σφίγγουν τα γάλατα, ακόμη και στις παχιές τευτονικές αγελάδες στο Σβάρτσβαλντ.
Η Γερμανία είχε πάντα άχτι των πακτωλό ρωσικών και άλλων κεφαλαίων που συγκέντρωσε το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, με την χαμηλή φορολογία, τις υπεράκτιες εταιρείες κι ένα μικρό αλλά σοβαρό ευρωπαϊκό κρατικό μηχανισμό, με καλές τηλεπικοινωνίες και στρατηγική γεωγραφική θέση.
Και μην ακούτε τους μύθους και την ηθικολογία του Βερολίνου. Πρωταθλητές στην απάτη αλλά όχι με ψιλολόγια, τεμπέληδες σε σχέση με τους Έλληνες, το λένε οι στατιστικές, έκαναν επιστήμη την διαφορά. Τους καθόταν λοιπόν στο μάτι τόσο χρήμα να συγκεντρώνεται στην μικρή χώρα, που είχε το θράσος να τρίψει στα μούτρα των ξένων το επαίσχυντο Σχέδιο Ανάν και που τώρα βρήκε και τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου, έχοντας θεμελιώσει και μια εξαιρετική σχέση με το Ισραήλ.
Κι επειδή τυχαίνει να έχω ιδία γνώση και αντίληψη για τον μέσο Έλληνα της Κύπρου, σας διαβεβαιώ πως τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα για τους σχεδιασμούς του Βερολίνου, των συμμάχων του και των εγχωρίων βολικών και πειθήνιων.
Ο άλλος στόχος των Γερμανών είναι τα ρωσικά συμφέροντα, η αποπομπή τους από την Κύπρο.
Πλην όμως η Μόσχα συνειδητοποίησε άμεσα το μέγεθος της ενδεχόμενης ζημιάς. Δεν είναι απλά τα 5 με 6 δισεκατομμύρια που θα χάσουν Ρώσοι καταθέτες αν υλοποιηθεί το κούρεμα. Υπάρχει κίνδυνος, αν υλοποιηθεί το πρωτοφανές μέτρο σε βάρος των καταθετών, να κλατάρει όλο το τραπεζικό σύστημα, γιατί ποιος θα έχει εμπιστοσύνη για το τι θα συμβεί παρακάτω και να χάσουν πολύ περισσότερα!
Η Ρωσία όμως κατάλαβε κυρίως και τον πολιτικό στόχο. Ότι έχουν να κάνουν με μια εχθρική πράξη εναντίον της γεωπολιτικής παρουσίας της.
Οι πληροφορίες λοιπόν λένε πως ήδη οι Ρώσοι παρενέβησαν και πρότειναν στην κυπριακή κυβέρνηση την χρηματοδότηση με ένα ποσό μαμούθ, για τα κυπριακά μέτρα, 25 δισεκατομμυρίων Ευρώ της Ρωσικής Εμπορικής Τράπεζας στην Κύπρο, ώστε μέσω αυτής να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα ή να αγοράσουν τις δυο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες, την Κύπρου και την Λαϊκή, ζητώντας παράλληλα και δύο οικόπεδα για έρευνα και συνεκμετάλλευση.  Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τις πληροφορίες, όμως στην πολιτική συνήθως διαψεύδονται τα αληθή. Αύριο πάντως το πρωί ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών αναχωρεί εκτάκτως για την Μόσχα, όπου την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογο του. Για το ποια είναι η αλήθεια, κοντός ψαλμός…
Εφόσον αληθεύει, αν ο Αναστασιάδης πει όχι, ευθυγραμμιζόμενος με τις θέσεις του Βερολίνου κι άλλων που θέλουν την αποκοπή από την Μόσχα, τότε οι Ρώσοι έχουν ένα απλό «πυρηνικό όπλο»: να διατυπώσουν την πρόταση επισήμως και δημόσια. Τότε ο Κύπριος Πρόεδρος θα βρεθεί σε δεινή θέση.
Ήδη άλλωστε η κύρωση της τραγικής εφάπαξ φορολόγησης των καταθέσεων από την Βουλή αναβλήθηκε και φαίνεται πως ο λόγος είναι απλός: δεν περνάει, δεν περνάει.
Οι κυπριακές τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι την Τετάρτη, πολιορκούμενες από πολίτες και δεχόμενες βροχή ηλεκτρονικών εντολών για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, που θα μένουν ανεκτέλεστες μέχρι ν’ ανοίξουν και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Κι όσο αυτό συμβαίνει, θα ανεβαίνει και η θερμοκρασία για τους πάντες, για την Κύπρο, τους Ευρωπαίους εταίρους της και τους Ρώσους.
Κι όσοι γνωρίζουν τον χαρακτήρα των Ελλήνων της Κύπρου, καταλαβαίνουν πως τα πράγματα για τον Νίκο Αναστασιάδη είναι ήδη πολύ δύσκολα. Το κύρος της προεδρίας του πλήττεται πριν καλά – καλά ξημερώσει.
Κι οι Κύπριοι, ο απλός λαός, είναι επιβιωτικά όντα. Πείσμονες. Έχουν ελαττώματα όπως όλοι οι Έλληνες, όπως όλοι οι άνθρωποι, δεν πέρασαν όμως δια πυρός και σιδήρου από τα πεδία της Ιστορίας, χωρίς να σφυρηλατήσουν κι ανεκτίμητες αρετές. Και τώρα αισθάνονται για πολλοστή φορά πολιορκούμενοι αλλά κι εξαπατημένοι. Η αντίδραση τους δεν θα είναι με το γάντι…
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου