Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΚΤΗΝΗ.



Τι γράφαμε πριν λίγες ημέρες;

Και ο Σρέντερ ζητεί πλήρη ένταξη της Τουρκίας! Ο σφαγέας των Βαλκανίων, απόλυτα προβλέψιμος…

Ηταν αναμενόμενο η Γερμανία να βάλει και την Τουρκία στο όλο «κάδρο» της κυπριακής οικονομικής κρίσης, ιδίως αφότου η Λευκωσία απέρριψε την πρόταση του Eurogroup.

«Ξέρουμε ότι δεν πρόκειται μόνο για τα ρωσικά κεφάλαια, αλλά για τα ρωσικά γεωστρατηγικά συμφέροντα στο νησί», δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk ο Τζεμ Εζντεμίρ, συμπρόεδρος του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων. «Δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης η Ρωσία να “βάλει το πόδι στην πόρτα” ενός κράτους-μέλους κι έτσι να είναι σε θέση να ασκήσει επιρροή στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε ο τουρκικής καταγωγής πολιτικός. «Δεν θα ήθελα η Ρωσία να συγκυβερνά σε ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. Δεν θέλω να διαπραγματεύομαι με τη Μόσχα όταν συζητώ για την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο. Θέλω να μιλώ μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εκεί όπου ανήκει το θέμα αυτό», σχολίασε.

Θέμα Τουρκίας θέτει όμως και ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Με άρθρο του στο επόμενο τεύχος του περιοδικού «Cicero», προτρέπει την καγκελάριο Μέρκελ να προωθήσει τη διαδικασία για να γίνει η Τουρκία πλήρες μέλος της Ε.Ε.: «Ειδικά τώρα που η Ευρώπη βρίσκεται σε βαθιά κρίση και εξαρτάται από τους εταίρους της, υπάρχει ο κίνδυνος να αποξενωθεί από την Τουρκία, έναν από τους στενότερους συμμάχους μας. (…) Πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να έχουμε πλήρως ενταγμένη στην Ε.Ε. μια τόσο ακμαία οικονομία».

Ο Σρέντερ, ο οποίος είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, αμέσως μετά τη λήξη της καγκελαρίας του, το 2005, είχε δεχτεί τη θέση του προέδρου της συνέλευσης μετόχων του αγωγού Nord Stream, που μεταφέρει φυσικό αέριο της Gazprom από τη Ρωσία κατευθείαν στη Γερμανία.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΒΑΚΑΣ – Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου