Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ BBC: "Τι νομίζει ότι κάνει η Γερμανία;"


Με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολουθούν τα διεθνή ΜΜΕ τις εξελίξεις στην Κύπρο. Έτσι και σήμερα, ο ξένος Τύπος φιλοξένησε ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί στην Μεγαλόνησο, αναλύσεις από ειδικούς και προβλέψεις για το μέλλον της Κύπρου.
Ο ανταποκριτής του BBC, Κρις Μόρις, από την Λευκωσία, αναφέρει ότι η ευρωζώνη στριμώχνει την Κύπρο, υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας. «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: το οικονομικό σας μοντέλο πρέπει να αλλάξει. Δεν θα συνεχίσει να είναι αποδεκτή η ιδέα μιας εθνικής οικονομίας, εντός της ευρωζώνης, που εξαρτάται από την φήμη του φορολογικού παραδείσου», αναφέρει ο Μόρις. Όπως σχολιάζει, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια από τον τρόπο που οι Κύπριοι χειρίστηκαν τα πράγματα, και αυτό οδήγησε στην επιβολή προθεσμίας που σημαίνει ότι σημαντικές αποφάσεις πρέπει να παρθούν γρήγορα. Την ίδια ώρα, στο ίδιο βρετανικό δίκτυο, ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον γνωστός στην Ελλάδα για τα ρεπορτάζ του, σχετικά με την άνοδο της Χρυσής Αυγής, μεταξύ άλλων, αναρωτιέται αν μπορεί η σκληρή στάση της Γερμανίας να εκπυρσοκροτήσει.
«Το ερώτημα που οι άνθρωποι στην οικονομική αγορά μας κάνουν είναι το εξής: τι στο καλό νομίζει ότι κάνει η Γερμανία; Ενεργοποίησε την κρίση της Κύπρου και τώρα παίζει σκληρά, αρνούμενη την τελευταία προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης για επίλυση», γράφει ο Μέισον. Αυτό που σόκαρε τους πάντες, όχι μόνο τους Κυπρίους, όπως λέει ο γνωστός δημοσιογράφος, είναι η τακτική και ο εξαναγκασμός με τον οποίο το ΔΝΤ και η ΕΚΤ επιτίθενται στην κυπριακή κυβέρνηση. «Κάτι αντίστοιχο είναι όταν οι αστυνομικοί εισβάλλουν στο σπίτι σου στις 06.00 το πρωί: απόλυτα νόμιμο αν έχεις το δικαίωμα να το κάνεις, αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να μοιάζει ακραίο», λέει χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, η ιταλική La Stampa κάνει λόγο για «μαχαιριά» στις κυπριακές καταθέσεις ύψους 10-15%, σε ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Όλα αυτά συμβαίνουν, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα, «στον απόηχο των στιγμών πανικού των πολιτών, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες έκαναν ουρές έξω από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, γεμάτοι απόγνωση, σε τέτοιο βαθμό που μια ομάδα κουκουλοφόρων έκαψαν σημαίες της Ευρώπης έξω από το Κοινοβούλιο. Όμως, το μήνυμα που στέλνει η Ευρώπη είναι ξεκάθαρο: η λύση πρέπει να βρεθεί άμεσα».
Η ισπανική El Pais γράφει πως η Κύπρος δέχθηκε το κούρεμα στις καταθέσεις, κάνοντας αναφορά στην ένταση που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες από πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο. «Η Κύπρος παίζει αυτές τις ώρες το μέλλον της και, ακόμα και αν είναι το ακραίο σενάριο, δεν αποκλείεται ότι (το μέλλον) μπορεί να είναι εκτός ευρωζώνης», καταλήγει το ισπανικό δημοσίευμα.
Η αμερικανική Huffington Post, από την άλλη, γράφει πως «η Κύπρος βάζει τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο για την αποφυγή χρεοκοπίας», αναφέροντας την αποψινή ψηφοφορία σε «νομοσχέδια-κλειδιά», της Κυπριακής Βουλής και κάνοντας λόγο για το αυριανό ταξίδι του πρωθυπουργού Νίκου Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου