Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ Πάνε για κατάσχεση 25% για άνω των 100 χιλιάδων με διαδικασία κατεπείγοντος


Μπροστά σε δραματικές αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον της Κύπρου βρίσκεται η Λευκωσία που καλείται να υπερψηφίσει ένα επώδυνο πακέτο μέτρων, το οποίο θα οδηγήσει στην υπαγωγή της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης και στην αποτροπή της άτακτης χρεοκοπίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και οι πολιτικοί αρχηγοί θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για διαβουλεύσεις με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να υπάρξει τελική συμφωνία για το ύψος του «κουρέματος» στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.
Νομοσχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου έως 25%, φαίνεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
O υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 στην Τράπεζα Κύπρου .
Μιλώντας το πρωί στο Mega, ο κ. Σαρρής εκτίμησε ότι το κούρεμα θα διαμορφωθεί κοντά στο 25%.
Διευκρίνισε ακόμη ότι η πρόταση που είναι στο τραπέζι επικεντρώνεται στην Τράπεζα Κύπρου και όχι σε όλες τις κυπριακές τράπεζες. «Το αντικείμενο της όλης συμφωνίας είναι οι δύο μεγάλες τράπεζες», σημείωσε ο κ. Σαρρής.
Ο κύπριος υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης στην κυπριακή κρίση. «Βλέπουμε μπροστά μας ένα δρόμο πιο καθαρό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, θα υπάρξει σήμερα νέα συνάντηση με την τρόικα, ενώ με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το απόγευμα της Κυριακής συνεδρίαση του Eurogroup.
Από το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου υπολογίζεται ότι θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση ποσού τριών δις. ευρώ. Ήδη, από την προωθούμενη εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και την αποξένωση του παραρτήματός της στην Ελλάδα εξοικονομούνται 3,6 δις ευρώ.
Οι εργαζόμενοι στη Λαϊκή, προς το παρόν θα απορροφηθούν στην αποκαλούμενη "καλή τράπεζα", χωρίς όμως να αποκλείεται αριθμός απολύσεων, λόγω σμίκρυνσης του κύκλου εργασιών της εταιρείας.
Είναι ξεκάθαρο ότι το κούρεμα θα αφορά στις καταθέσεις για τα υποκαταστήματα της τράπεζας Κύπρου που βρίσκονται στην Μεγαλόνησο και δεν αφορά στους καταθέτες που έχουν τα χρήματά τους σε υποκαταστήματα της τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το συμβούλιο του Eurogroup θα συγκληθεί εκτάκτως την Κυριακή για το κυπριακό πακέτο στήριξης.
Ηδη από χθές το βράδυ υπερψηφίστηκαν και τα εννέα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στην Ολομέλεια με βασικότερο εκείνο που αφορούσε τη Λαϊκή Τράπεζα.
Το νομοσχέδιο για την εξυγίανση της Λαϊκής τράπεζας ψηφίστηκε από την κυπριακή Βουλή καθώς υπέρ ψήφισαν 26 βουλευτές, κατά 2, ενώ απείχαν άλλοι 25.
Υπέρ ψήφισαν 26 βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ. Εναντίον ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού. Εικοσιπέντε βουλευτές του ΑΚΕΛ , της ΕΔΕΚ και ένας βουλευτής του ΔΗΚΟ τήρησαν αποχή.
Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα νομοσχέδια, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αντώνης Αντωνίου, προέβει σε μια ξεχωριστή δήλωση. Ανακοίνωσε στην Ολομέλεια ότι απέχει από την ψηφοφορία γιατί η γυναίκα του εργάζεται ως υπάλληλος σε κάποια από τις εμπλεκόμενες τράπεζες.
Ποιοι θα ψηφίσουν το "κούρεμα"- κατάσχεση
Αυτό το οποίο αναζητείται εναγωνίως στην Κύπρο είναι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα δεχθεί να ψηφίσει το κούρεμα.
Με δεδομένο ότι απαιτούνται 29 θετικές ψήφοι, ακόμη κι αν το σύνολο των βουλευτών του ΔΗΚΟ και του ΔΗΣΥ ψηφίσουν όλοι «ναι» πάλι λείπει μία ψήφος καθώς είναι μόνον 28.
Από εκεί και πέρα ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ που συγκεντρώνουν 24 ψήφους αναμένεται να καταψηφίσουν. Και μένουν ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ο βουλευτής των Πρασίνων Γιώργος Περδίκης και οι δύο βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κόμματος.
Είναι προφανές ότι σε περίπτωση που δεν υπερψηφιστεί το κούρεμα, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου