Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΕΥΡΩ-ΕΞΟΔΟ Πρόταση από ΗΠΑ σε Κύπρο - Επικοινωνία Τ.Κέρι με Μ.Σαρρή για τράπεζες - "οικόπεδα" ΑΟΖ


Η αναμενόμενη, όπως έχει ήδη σημειώσει το defencenet.gr, αμερικανική κίνηση στην κυπριακή κρίση, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο της Γερμανίας προς την Κύπρο φαίνεται ότι εκδηλώθηκε:
Όπως μεταδίδει τα ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Vesti.ru  το οποίο με τη σειρά του επικαλείται δημοσίευμα του ITAR-TASS ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόν Κέρι επικοινώνησε με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρή, λίγο μετά την επιστροφή του τελευταίου από την Μόσχα.
Σύμφωνα με  τα ρωσικά ΜΜΕ ο Κέρι γνωστοποίησε την αμερικανική πρόθεση για προσφορά βοήθειας στη διάσωση μιας από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών φέρεται να προσέφερε οικονομική βοήθεια για την εξαγορά μιας εκ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας (Λαϊκής ή Κύπρου) με αντάλλαγμα όπως την παραχώρηση «διευκολύνσεων» στην εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες πληροφορίες για την αμερικανική πρόταση ούτε και την έκταση των «διευκολύνσεων» που  ζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Εάν δηλαδή αυτές περιλαμβάνουν το παρών οικόπεδο 12 ή άλλα που δεν έχουν ερευνηθεί ακόμη αλλά που περιέχουν σύμφωνα με αμερικανικές μελέτες ικανές ποσότητες φυσικού αερίου, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από αμερικανικές εταιρείες.
Οι ΗΠΑ θέλουν να προλάβουν ρωσική επέλαση στην Κύπρο σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και αναζήτησης άλλων γεωστρατηγικών συμμαχιών, μακριά από την Δύση.
Οι επόμενες 72 ώρες θα είναι ίσως οι πιο σημαντικές για την Κύπρο από το 1974, αλλά και για την ευρωζώνη από ίδρύσεως της...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου