Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Εκρηξη στη ΝΔ για τα ακίνητα



Σφοδρά πυρά κατά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εξαπέλυσε χθες από τη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης για τους εξοντωτικούς φόρους στα ακίνητα. Εκφράζοντας τον προβληματισμό σχεδόν ολόκληρης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία βράζει με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Βορίδης πήρε τον λόγο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής και έστειλε σαφές μήνυμα στο υπουργείο Οικονομικών. «Δεν γίνεται να περιμένουμε ότι τη δημοσιονομική εξυγίανση θα τη φέρουν οι φόροι στα ακίνητα. Είναι κακή πολιτική, είναι λάθος πολιτική και δεν θα φέρει έσοδα» είπε ξεκάθαρα ο κ. Βορίδης, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Λίγες ώρες νωρίτερα, από το ίδιο βήμα, ο βουλευτής της Β' Αθηνών Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίσης σκληρή επίθεση, λέγοντας ότι η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης στην ουσία δημεύει την ακίνητη περιουσία. «Είναι παράλογο να συσσωρεύονται σε μία χρονιά πέντε φόροι: Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010, του 2011, του 2012, το Ειδικό Τέλος Ακινήτων και ο καινούργιος φόρος, ο οποίος θα έρθει να αντικαταστήσει τους υπόλοιπους. Προσθέστε σ’ αυτό και τους δημοτικούς φόρους και τη φορολογία από τα ενοίκια για κάποιον ο οποίος νοικιάζει το ακίνητό του, και θα διαπιστώσουμε γιατί σήμερα τόσοι πολλοί πολίτες έχουν πραγματικό πρόβλημα, πραγματική αδυναμία πληρωμής των φορολογικών τους υποχρεώσεων» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Αλλά και ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. Ιορδάνης Τζαμτζής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, είπε ότι επιτέλους πρέπει να πληρώσουν και οι έχοντες. «Οι έχοντες θα πρέπει να πληρώσουν. Αν δεν γίνει αυτό, θα φτάσουμε στον παραλογισμό. Οι έχοντες μια ακίνητη περιουσία πρέπει να πληρώσουν γιατί αυτοί που δεν έχουν δεν μπορούν» είπε ο κ. Τζαμτζής.


Επιβεβαίωση

Λίγες ώρες αργότερα, τη διατήρηση όλων των έκτακτων φόρων στα ακίνητα -υπό τον μανδύα του ενός ενιαίου φόρου- επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη διάρκεια βραδινής παρέμβασής του στο Mega. Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου επιχείρησε τηλεφωνικά να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις παρεμβάσεις στη Βουλή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη και του βουλευτή του ίδιου κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι καυτηρίασαν την υπερφορολόγηση των ακινήτων.

Ο υπουργός σχεδόν έντρομος ανέφερε ότι δεν καταλαβαίνει τις παρεμβάσεις των συγκεκριμένων στελεχών, τη στιγμή που η τρόικα ζητεί από τα ακίνητα τρία δισ. φόρους. Ο ίδιος δήλωσε ότι κατανοεί την πίεση που δημιουργεί η υπερφορολόγηση, αλλά μονότονα υπογράμμιζε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Παραδέχθηκε ότι έχει μειωθεί κατά 20% το ΑΕΠ τα χρόνια του Μνημονίου, ενώ ανέφερε ότι αναζητούνται τρόποι για να μοιραστούν δίκαια τα βάρη αναφορικά με τη φορολόγηση των ακινήτων. Πάντως, δεν απάντησε στις φορτικές ερωτήσεις των φιλάνθρωπων «τηλεαστέρων», αν θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια.

Πρώτη προτεραιότητα είναι να σώσουμε τη χώρα, υπογράμμισε ο υπουργός και εξήγησε ότι έχουμε αναλάβει ως χώρα την υποχρέωση να βρούμε 13 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014. Η εμφάνιση του υπουργού στο τηλεοπτικό κανάλι, που μέχρι πρόσφατα τού επιδαψίλευε τιμές, έγινε με τραγικούς όρους για τον Γιάννη Στουρνάρα, που δεχόταν «επιθέσεις» από όλους τους συνομιλητές του. Ηταν οι ίδιοι που πρόσφατα τον αποθέωναν με τον γνωστό γλοιώδη συστημικό τρόπο, ενώ χθες σχεδόν τον ποδοπατούσαν... Η εικόνα του υπουργού Οικονομικών ήταν θλιβερή.


Γιώργος Λυκουρέντζος
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου