Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

1.500.000 άνεργοι σ’ έναν χρόνο!

ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Γ. ΡΩΜΑΝΙΑΣ



Αύξηση της ανεργίας στο 1.500.000 άτομα τον Ιούλιο του 2011 και δραματική συρρίκνωση μέχρι εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων θα επιφέρει η εφαρμογή του Μνημονίου της ντροπής – ανάμεσα σε άλλες ανατροπές που επιτάσσει σε εργασιακά και μισθολογικά ζητήματα.

Η πρόβλεψη κατατίθεται δημοσίως από τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης και επιστημονικό συνεργάτη του Ινστιτούτου Εργασίας Γ. Ρωμανιά και προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδου, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των επικουρικών συντάξεων. Ο υπουργός σχολίασε ότι το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων δεν θα ρυθμιστεί με νέο νόμο «όπως παρουσιάζεται από κάποιους, αλλά προβλέπεται στον ασφαλιστικό νόμο που υπαγορεύτηκε από το Μνημόνιο»! Ο κ. Ρωμανιάς δεν μίλησε για νέο νόμο, απλώς προειδοποιεί, όπως εξάλλου και η ΔΑΚΕ και το ΠΑΜΕ και ο Δημ. Στρατούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας που προγραμματίζεται να γίνουν μέσα στο 2011 σε κάθε Ταμείο ξεχωριστά για τις επικουρικές συντάξεις, θα οδηγήσουν είτε στη μείωση είτε στην κατάργησή τους, αφού το 90% των Ταμείων αυτών είναι γνωστό ότι θα παρουσιάσουν αναλογιστικό πρόβλημα.

Ο κ. Ρωμανιάς υποστηρίζει ακόμη ότι:

• Η «τεχνική εκτίμηση» που βρίσκεται σε εξέλιξη και για τις κύριες συντάξεις, δύσκολα θα καταλήξει σε στοιχεία που να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους.
Οπότε, προεξοφλεί ο κ. Ρωμανιάς, θα υπάρξουν νέες περικοπές ή και νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ επαναλαμβάνει ότι τα δεινά του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης οφείλονται στην ελλιπή χρηματοδότησή του και υπενθυμίζει ότι το Ινστιτούτο Εργασίας έχει υποδείξει 35 νέες πηγές άντλησης πόρων, πρόταση που ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα». Ως προς την εφιαλτική πρόβλεψη για 1.500.000 ανέργους τον Ιούλιο το 2011, ο κ. Ρωμανιάς εκτιμά ότι βασικές εστίες ανεργίας θα αποτελέσουν τρεις τομείς τους οποίους με πολλούς τρόπους «πλήττει» το διαβόητο Μνημόνιο: Από τον χώρο της κατασκευής όπου η πτώση είναι κατακόρυφη και συμπαρασύρει άλλα 30 επαγγέλματα, από ένα ευρύ φάσμα τουριστικών δραστηριοτήτων, τομέα που απασχολεί 340.000 άτομα, και από τον χώρο του εμπορίου όπου θα κλείσουν επιχειρήσεις (κυρίως μικρές) εξαιτίας της μεγάλης μείωσης της κατανάλωσης που επέφερε η άγρια λιτότητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου