Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΩΝ!

Με... μαριονέτες τους υπουργούς!Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε οι σύμβουλοι στο πρωθυπουργικό γραφείο: Τους 500 θα φτάσουν
ΜΕ τη χώρα να έχει περιέλθει σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ακυβερνησίας λόγω της φημολογίας περί επικείμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησης, σύγχυση επικρατεί ως προς τις πραγματικές προθέσεις του Γ. Παπανδρέου. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αναποφάσιστος, γράφει, σβήνει και ξαναγράφει ονόματα και ότι δεν έχει καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις, τόσο για τη μορφή όσο και για την έκταση των αλλαγών.
ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΟΥ ΤΩΡΙΝΟΥ

Παράλληλα άγνωστος παραμένει ο χρόνος που θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός, με ορισμένα στελέχη να εισηγούνται τη μετάθεσή του μετά τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι μετά την παταγώδη αποτυχία του σημερινού, ο Γ. Παπανδρέου σχεδιάζει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, όπου όλες οι εξουσίες θα μεταφερθούν στο πρωθυπουργικό γραφείο, το οποίο για τον σκοπό αυτό θα στελεχωθεί με μεγάλο αριθμό συμβούλων και τεχνοκρατών, ελλήνων αλλά και ξένων. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συνολικά πεντακόσια (500) άτομα κι έτσι εξηγούνται οι φήμες που κυκλοφορούν κατά καιρούς ότι ο πρωθυπουργός σκέπτεται να μεταφέρει την έδρα του σε άλλο, πιο ευρύχωρο κτίριο. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται, όλες οι σημαντικές αποφάσεις θα λαμβάνονται στο πρωθυπουργικό γραφείο από τους τεχνοκράτες και τους συμβούλους και στη συνέχεια θα καλούνται οι αρμόδιοι υπουργοί να τις υλοποιούν. Οι τελευταίοι θα είναι απλώς εκτελεστικά όργανα, κοινώς... «μαριονέτες», χωρίς καμιά συμμετοχή ή παρέμβαση στις αποφάσεις. Θα περιοριστούν σε ρόλο απλών διεκπεραιωτών και τίποτα περισσότερο. Είναι ευνόητο ότι ένα τέτοιο ή παρόμοιο σχέδιο θα προκαλούσε αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά και αντιδράσεις ευρύτερα από τον πολιτικό κόσμο. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό το νέο μοντέλο διακυβέρνησης θα διαδραματίζει πολιτικό πρόσωπο με αυξημένες αρμοδιότητες, κάτι δηλαδή σαν αναπληρωτής πρωθυπουργός, που θα αποτελεί και τον συνδετικό κρίκο μεταξύ γραφειοκρατών και υπουργών.
Στο μεταξύ και στο «μέτωπο» του ανασχηματισμού οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα δημιουργήσει θέση υπερυπουργού, ο οποίος θα αναλάβει τον συντονισμό της κυβέρνησης και την υλοποίηση των αποφάσεων από τους αρμόδιους υπουργούς. Έτσι ώστε ο κ. Παπανδρέου να μην είναι υποχρεωμένος να ασχολείται με τα καθημερινά και τετριμμένα και παράλληλα να έχει χρόνο να ταξιδεύει στο εξωτερικό και να αναπτύσσει... διεθνείς πρωτοβουλίες. Για τη θέση αυτή ακούγονται τα ονόματα του Γ. Ραγκούση και του Χ. Παμπούκη, ο οποίος, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες, τελευταία είναι αναβαθμισμένος και κατ' εντολήν του Γ. Παπανδρέου αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας υποθέσεις που απαιτούν ειδικό χειρισμό. Η δημιουργία θέσης υπερυπουργού-συντονιστή θα σημάνει αυτόματα την υποβάθμιση του ρόλου του Θ. Πάγκαλου, το έργο του οποίου έντεκα μήνες τώρα κρίνεται από πενιχρό έως ασήμαντο.
Ενοποιούνται Υγείας
και Εργασίας
Σημείο αναφοράς του ανασχηματισμού θα αποτελέσει η σημαντική αναβάθμιση του Α. Λοβέρδου, ως επιβράβευση του έργου που έφερε σε πέρας στο υπουργείο Εργασίας. Πιο συγκεκριμένα o κ. Παπανδρέου έχει αποφασίσει να ενοποιήσει τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας και να το αναθέσει στον κ. Λοβέρδο.
Εξωτερικών ο Πάγκαλος
Αν τελικά ο κ. Ραγκούσης μετακινηθεί στο Μαξίμου, στο Εσωτερικών θα πάει ο Β. Βενιζέλος και το Άμυνας θα το αναλάβει ο Θ. Πάγκαλος, διατηρώντας ωστόσο και τον τίτλο του αντιπροέδρου. Νεώτερες πληροφορίες ωστόσο ανέφεραν ότι τελικώς ο κ. Πάγκαλος θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. «Κομμένος» από το υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρείται ο Χ. Καστανίδης, στον οποίο αποδίδονται λανθασμένοι χειρισμοί σε σημαντικά ζητήματα, αλλά και διότι λόγω του χαρακτήρα του έχει προκαλέσει συγκρούσεις με τους δικαστές. Για τη θέση του ακούγεται το όνομα του Χ. Παμπούκη, αν δεν πάει στο υπουργείο Εξωτερικών και αν δεν αναλάβει καθήκοντα υπερυπουργού-συντονιστή. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, τη θέση του Μιχ. Χρυσοχοΐδη (θα μετακινηθεί σε παραγωγικό ή άλλο υπουργείο) στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα αναλάβει ο Χρ. Παπουτσής. Για την ίδια θέση ακούγεται και το όνομα του Γ. Μαγκριώτη. Για τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ προορίζεται ο Δ. Ρέππας, ενώ ο Π. Γερουλάνος, αν φύγει από το Πολιτισμού, θα αναλάβει τον τομέα της κυβερνητικής ενημέρωσης και επικοινωνίας. Τέλος, αναγνωρίζοντας το λάθος του (ένα ακόμη...) ο κ. Παπανδρέου σχεδιάζει την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας, αφού ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων του περισσότερα προβλήματα δημιούργησε παρά έλυσε. Πιθανότερη περίοδος για την ανακοίνωση των κυβερνητικών αλλαγών θεωρείται το διάστημα μεταξύ 5 και 6 Σεπτεμβρίου και πάντως πριν ο πρωθυπουργός επισκεφθεί τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ωστόσο όπως προαναφέραμε, στελέχη εισηγούνται στον κ. Παπανδρέου να μεταθέσει τον ανασχηματισμό για μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, ούτως ώστε μετά τη (διαφαινόμενη) ήττα να βγει και να πει στον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνηση «πήρε το μήνυμα» και αλλάζει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου