Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ Κατάσχεση μισθών, συντάξεων, περιουσιακών στοιχείων για οφειλές "ψίχουλα"


Για οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι και 3.000 ευρώ χιλιάδες μικροοφειλέτες θα βρεθούν υπό την απειλή κατάσχεσης των καταθέσεών τους, των μισθών και των συντάξεών τους αλλά και κινητών περιουσιακών στοιχείων!
Φυσικά πολλοί από αυτούς τους μικροοφειλέτες είναι άνεργοι, ή τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί σε επικίνδυνο βαθμό, και απειλούνται από πάνω με κατασχέσεις αν δεν μαζέψουν τα χρήματα που χρωστάνε με κάποιο "ρεφενέ" από τους συγγενείς. Στην περίπτωση των "μικρών" η εφορία θα είναι αμείλικτη,ενώ τα μεγάλα "ψάρια" θα συνεχίσουν την τρυφηλή ζωή τους.
Περίπου 1.000.000 μικροοφειλέτες του Δημοσίου αναμένεται να λάβουν εντός ημερών συστημένες επιστολές από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, με τις οποίες θα καλούνται εντός ολιγοήμερης προθεσμίας να εξοφλήσουν άμεσα ή να ρυθμίσουν σε δόσεις τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το Δημόσιο, υπό την απειλή κατασχέσεων σε εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία τους.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου", πρόκειται για οφειλές έως 3.000 ευρώ, από φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου, καθώς επίσης και από πρόστιμα πάσης φύσεως - ακόμη και για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τα οποία έχουν σταλεί και βεβαιωθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ.
Πρόκειται για ποσά, σχετικά μικρά, για τα οποία οι ΔΟΥ δεν έχουν στείλει τα σχετικά ειδοποιητήρια.
Πολλές μάλιστα από τις οφειλές αυτές είναι παλιές, έχουν παραμείνει δηλαδή ανεξόφλητες για πολύ  μεγάλο διάστημα, με αποτέλεσμα να έχουν επιβαρυνθεί με σημαντικού ύψους προσαυξήσεις, εκπρόθεσμης καταβολής.
Οι οφειλέτες θα πρέπει να προσέλθουν στις ΔΟΥ εντός της προθεσμίας που θα αναγράφεται στα ειδοποιητήρια, για να εξοφλήσουν τα χρέη τους είτε με εφάπαξ καταβολή του ποσού είτε με "τμηματική καταβολή", προκειμένου να πληρώσουν με έκπτωση 30% επί των προσαυξήσεων.     
 Εφόσον τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, θα μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα και να προχωρήσουν στην πώληση περιουσιακών στοιχείων τους, ενώ θα αποφύγουν την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, που προβλέπουν τα εξής:
Κατασχέσεις απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων. Μισθοί, συντάξεις, ημερομίσθια, εφάπαξ παροχές, επιδοτήσεις, ενοίκια και πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούνται να εισπράξουν οι οφειλέτες του Δημοσίου από τρίτους, θα  κατάσχονται εν μέρει ή εν όλω από τις αρμόδιες ΔΟΥ, για την εξόφληση των οφειλών. Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις, ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προβλέπει την κατάσχεσή τους μέχρι ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνον εφόσον το ύψος του ποσού αυτού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.
Για τα ημερομίσθια προβλέπεται η δυνατότητα παρακράτησης ποσού έως και 20%, ενώ από τα εφάπαξ η Εφορία έχει δικαίωμα κατάσχεσης έως και του 50%. Κατασχέσεις εισοδημάτων και εσόδων επιτρέπονται ακόμα και για πολύ μικρές οφειλές, κάτω των 300 ευρώ. Η διαδικασία των κατασχέσεων προβλέπει την έκδοση κατασχετήριων εγγράφων και την αποστολή τους στους "τρίτους", δηλαδή τους εργοδότες που καταβάλλουν του μισθούς ή τα ημερομίσθια, στα ασφαλιστικά Ταμεία που καταβάλλουν τις συντάξεις, στους φορείς που πληρώνουν τις επιδοτήσεις, στους ενοικιαστές που πληρώνουν τα ενοίκια και λοιπά. Σημειώνεται δε, πως τα κατασχετήρια δεν κοινοποιούνται στους οφειλέτες, αλλά οι παραλήπτες τους οφείλουν να παρακρατήσουν τα υπό κατάσχεση ποσά, από τα χρήματα που υποχρεούνται να καταβάλουν στους οφειλέτες του Δημοσίου και να τα αποδίδουν εντός 8 ημερών στις αρμόδιες ΔΟΥ.
Κατασχέσεις ποσών από καταθέσεις των οφειλετών στις Τράπεζες. Οι αρμόδιες ΔΟΥ θα ζητούν από τις Τράπεζες στις οποίες έχουν ανοίξει λογαριασμούς οι οφειλέτες του Δημοσίου την παρακράτηση ποσών από τις καταθέσεις αυτές και την άμεση απόδοσή τους στο  Δημόσιο.
Κατασχέσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων, όπως Ι.Χ. αυτοκίνητα, δίκυκλα, σκάφη αναψυχής, αντικείμενα που ανήκουν στους οφειλέτες.
Είναι φανερό ότι η τρόικα και οι ξένοι θέλουν να βάλουν "χέρι" στις περιουσίες των Ελλήνων και στον τρόπο ζωής τους, αναγκάζοντας τους να ξεκινήσουν από το μηδεν υπό καθεστώς οικονομικής κατοχής.
Τουλάχιστον στις κατασχέσεις των κινητών περιουσιακών στοιχείων ελπίζουμε να κάνουν το λάθος να πάρουν τους καναπέδες και τις τηλεοράσεις. Είμαστε σίγουροι ότι η αντίδραση του κόσμου θα τους εκπλήξει.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου