Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Η ΜΟΣΧΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΔΥΣΗ Γενική σύρραξη από τη Συρία μέχρι τον Καύκασο προβλέπουν τρία ρωσικά “think tank”


«Όλα στη Μέση Ανατολή δείχνουν ότι προετοιμάζεταιένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας και αυτός το πιθανότερο είναι να επηρεάσει τον Καύκασο και αυτό με τη σειρά του θα έχει επιπτώσεις σε όλη τη Ρωσία».
Αυτό υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Ρωσίας» ο στρατηγικός αναλυτής Konstantin Sivkov δίνοντας μια απαισιόδοξη εικόνα του τι μπορεί να ακολουθήσει της ανάπτυξης των αντιαεροπορικών πυραύλων στη Ρωσία:
«Αναπτύσσοντας αυτούς τους πύραυλους στην Τουρκία πρόκειται να αποβεί επικίνδυνο για τα συριακά μαχητικά αεροσκάφη, αυτό είναι προφανές. Αυτό όμως που είναι λιγότερο προφανές είναι ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για ένα πόλεμο εναντίον της Συρίας.
Και εάν μια επίθεση στη Συρίας από το έδαφος της Τουρκίας λάβει χώρα τότε θα πρόκειται για μια επίθεση του τουρκικού Στρατού αλλά του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Sivkov.
Δεν είναι όμως μόνο ο Sivkov που βλέπει η ανάπτυξη των πυραύλων Patriot να προκαλεί κρίση. Ένα άλλο “think tank” ο  Vladimir Kudelev  από το ινστιτούτο Ανατολικών σπουδών δήλωσε πως η άφιξη των συστοιχιών Patriot κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα πρόκειται να οδηγήσει αναπόφευκτα στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων  σε αντίθεση και σε καταστρατήγηση του συμβουλίου ασφαλείας των ΗΕ.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η εγκατάσταση των πυραύλων Patriot πρόκειται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις μάχες στη βόρεια Συρία καθώς οι αντάρτες θα απολαμβάνουν τώρα μιας ζώνης προστασίας από επιθέσεις από τον αέρα σε ένα βάθος από 200 έως και 250 χλμ.
Στη διπλωματική γλώσσα αυτό σημαίνει πως τα γεγονότα στη Συρία μπορεί να αρχίσουν να εξελίσσονται σύμφωνα με το σενάριο της Λιβύης, εξηγεί ο Azhdar Kurtov από το ρωσικό  ινστιτούτο ανατολικών σπουδών.
"Όπως γνωρίζετε η αντιπολίτευση χάνει την υποστήριξη που απολάμβανε παλαιότερα και ο Assad έχει τώρα την στρατιωτική υπεροπλία στη Συρία. Από την άλλη στα τουρκο-συριακά σύνορα υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο μεταφοράς όπλων προς τους αντάρτες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι αεροπορικές επιθέσεις συνιστούν ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο εναντίον των ανταρτών και των οδών ανεφοδιασμού τους.
Εάν όμως η Τουρκία αναπτύξει τους πυραύλους στην περιοχή της για την κατάρριψη συριακών μαχητικών την ώρα που αυτά επιχειρούν κοντά στην περιοχή των συνόρων.
Το ίδιο συνέβη και στη Λιβύη.: την ώρα που ο Gaddafi είχε αρχίσει να αποκτά τον έλεγχο της χώρας του επιβλήθηκε η ζώνη απαγόρευσης πτήσεως με τα γνωστά αποτελέσματα. Κάτι ανάλογο είναι πολύ πιθανό να γίνει και στην περίπτωση της Συρίας" εξήγησε ο Kurtov.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου