Η αύξηση των ορίων ηλικίας έως τα 67 έτη, η μείωση κύριων συντάξεων και εφάπαξ, η αναπροσαρμογή του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη κατώτατης σύνταξης γήρατος από τα 15 στα 20 με 21 χρόνια, η χορήγηση όλων των προνοιακών επιδομάτων από έναν φορέα καθώς και η προώθηση ρυθμίσεων για την περαιτέρω περικοπή των αποζημιώσεων, σε περίπτωση απόλυσης, του ιδιωτικού τομέα αποτελούν ορισμένα από τα επικρατέστερα σενάρια στα οποία φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της οριστικοποίησης των μέτρων τα οποία θα συμπεριληφθούν στο νέο «πακέτο» περικοπών ύψους 11,8 δισ. ευρώ για τη διετία 2013–14.
Όπως ανέφεραν κύκλοι των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, τα επικρατέστερα μέχρι στιγμής μέτρα τα οποία εξετάζονται για να ενταχθούν στο νέο «πακέτο» των περικοπών είναι:
1) Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης: Οπως όλα δείχνουν, δεδομένο αποτελεί ότι οι μεταβατικές διατάξεις των «νόμων Λοβέρδου και Παπακωνσταντίνου» (ν. 3863 και 3865 του 2010), σύμφωνα με τις οποίες σχεδόν όλα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα έφταναν στο 65ο έτος από το 2015 και μετά, μπαίνουν στο χρονοντούλαπο. Λόγω της προσπάθειας της κυβέρνησης να μειώσει κατά 1 δισ. ευρώ τις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού την επόμενη διετία, η πολιτική ηγεσία της χώρας οδηγείται στην απόφαση να αυξήσει το όριο ηλικίας για τη λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος από τις αρχές του 2013 στο 66οκαι από το 2014 και μετά στο 67ο έτος της ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι όσοι υπολόγιζαν μέσα στην επόμενη διετία να συνταξιοδοτηθούν, θα περιμένουν από ένα έως και 3 χρόνια επιπλέον. Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα εάν όσοι θα έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2012, δηλαδή θα έχουν καλύψει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, τελικά θα διατηρήσουν το δικαίωμα να ολοκληρώσουν την επαγγελματική τους πορεία με τα πιο ευνοϊκά ηλικιακά όρια της ισχύουσας νομοθεσίας.
2) Εως 20% μειώσεις στις κύριες συντάξεις: Στο επικείμενο «πακέτο μέτρων» θα συμπεριληφθεί ένας ακόμη γύρος μειώσεων στις κύριες συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2013. Οι περικοπές αναμένεται να κυμαίνονται από 2% με 3% έως 20% και θα αφορούν στο σύνολο των μηνιαίων απολαβών ενός συνταξιούχου, ή διπλοσυνταξιούχου, οι οποίες είναι πάνω από τα 1.000 ευρώ το μήνα, μικτά.
3) ΕΚΑΣ μετά τα 65: Δεδομένη θεωρείται και η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το ηλικιακό όριο χορήγησης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) από το 60ο στο 65οέτος, από το 2013 και μετά.
4) Κατάργηση δώρων σε κύριες και επικουρικές: Εξίσου «κλειδωμένο» θεωρείται από το 2013 το μέτρο της περικοπής των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
5) Μείωση στα εφάπαξ από 2% έως 52% και αναδρομικά: Οσα συνταξιοδοτικά αιτήματα για τη χορήγηση εφάπαξ δεν έχουν μέχρι στιγμής διεκπεραιωθεί, καθώς και αυτά τα οποία θα υποβληθούν μετά τις αλλαγές, θα υποστούν περικοπές έως 52%, δηλαδή θα μειωθούν τόσο όσο -με βάση τις υπάρχουσες αναλογιστικές μελέτες- να φτάσουν να αναλογούν πραγματικά στο σύνολο των εισφορών τις οποίες έχει καταβάλει ο κάθε δικαιούχος. Αυτό σημαίνει ότι διαφορετικό ποσοστό μείωσης θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και διαφορετικό όσοι ανήκουν σε ένα από τα υπόλοιπα 22 Ταμεία και κλάδους πρώην φορέων οι οποίοι χορηγούν αυτό το βοήθημα. Επίσης, ειδική εισφορά από 1% έως 3% θα επιβληθεί, όπως όλα δείχνουν, πάνω στις κύριες συντάξεις όσων έλαβαν εφάπαξ και κατά τα προηγούμενα χρόνια, ούτως ώστε -για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης- να επιστρέψουν πίσω, σταδιακά, ένα μέρος του ποσού το οποίο ήδη εισέπραξαν.
6) Από τα 15 στα 21 έτη για κατώτατη σύνταξη: Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση καταλήγει στην απόφαση να προωθήσει την άμεση αναπροσαρμογή του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης γήρατος των 461 ευρώ από τα 15 έτη (4.500 ημέρες ασφάλισης) στα 21 χρόνια (6.300 ημέρες ασφάλισης).
7) Ερχονται νέες μειώσεις στις αποζημιώσεις: Στο νέο «πακέτο» μέτρων αναμένεται, τελικά, να συμπεριληφθεί και διάταξη για την περαιτέρω μείωση των αποζημιώσεων, σε περίπτωση απόλυσης, του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πλαίσιο θα οδηγεί σε μείωση του ποσού το οποίο δικαιούται ο απολυμένος έως και 50%, σε περίπτωση απόλυσης με προειδοποίηση.
8. Χορήγηση όλων των προνοιακών επιδομάτων από έναν φορέα: Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση καταλήγει στη δημιουργία ενός φορέα από τον οποίο θα χορηγούνται όλα τα προνοιακά επιδόματα. Δεδομένο θεωρείται ότι για την καταβολή τους από το 2013 και μετά θα τεθούν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.
Ελεύθερος Τύπος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου