Την πιο μαύρη περίοδο όσο ποτέ άλλοτε στα χρονικά της εγκληματικότητας γνώρισε η Ελλάδα στη διετία 2010-11, παρά τα μεγάλα λόγια των εκάστοτε υπουργών Προστασίας του Πολίτη περί αντιεγκληματικής πολιτικής, που τελικά δεν ήταν τίποτε άλλο από πράσινες πομφόλυγες και «έπεα πτερόεντα».
Για πρώτη φορά ο πολίτης βρέθηκε τόσο πολύ απροστάτευτος και παραδομένος στο ανεξέλεγκτο έγκλημα, σε σημείο τέτοιο που ο φόβος να έχει γίνει βίωμά του, ακόμη και στις καθημερινές του συνήθειες, και σαν «άμυνα» – στο απόν κράτος- να αποφεύγει να κυκλοφορεί στους δρόμους, ιδίως το βράδυ όπου ολόκληρες περιοχές της Ελλάδας μετατρέπονται σε «Σόχο». To πρόβλημα, πλέον, το ομολογούν και οι ίδιοι οι ιθύνοντες, με πρώτο και καλύτερο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που μόλις πριν από τρεις ημέρες αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημόσια ότι το κέντρο της Αθήνας δεν υπάρχει, πια καθώς έχει παραδοθεί στους μετανάστες, στην ανομία και το έγκλημα.
Τα στοιχεία που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα κατά αποκλειστικότητα ο «Τύπος της Κυριακής» και που βρίσκονται καταχωνιασμένα στα συρτάρια της Κατεχάκη πιστοποιούν τραγικά το πρόβλημα.
- Κάθε ώρα διαπράττονται 11 κλοπές και διαρρήξεις!
- Κάθε μία ώρα γίνεται και από μια ένοπλη ληστεία!
- Κάθε δύο ημέρες ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του.
Ιδιαίτερα στις ανθρωποκτονίες, αυτές τουλάχιστον που έγιναν με κίνητρο τη ληστεία αυξήθηκαν σε ποσοστό 87% και τα περισσότερα θύματα στα αστικά κέντρα ή στα χωριά της επαρχίας ήταν στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένα άτομα. Και στις περισσότερες περιπτώσεις οι δράστες «κοστολόγησαν» την ανθρώπινη ζωή μόλις λίγα ευρώ. Η αύξηση στις ανθρωποκτονίες με πρόθεση τη ληστεία, όπως σημειώνουν αξιωματικοί -και αυτό σηματοδοτεί μία άλλη σοβαρή πτυχή- είναι αποτέλεσμα μια αλλαγής συμπεριφοράς των δραστών, οι οποίοι δεν διστάζουν να κάνουν χρήση ακόμη και πολεμικών όπλων (καλάσνικοφ), προκειμένου να αφαιρέσουν και μικρά ποσά ή αντικείμενα. Δείχνουν, όπως λένε, να απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή και χρησιμοποιούν άσκοπη και υπέρμετρη βία ακόμη και εναντίον υπέργηρων ανθρώπων. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη περίπτωση (πριν από δύο εβδομάδες) της 75χρονης στα Εξαμίλια Κορινθίας, όπου οι δράστες τη στραγγάλισαν για της αποσπάσουν τις λιγοστές οικονομίες της.
Όμως και οι άλλοι δείκτες του εγκλήματος προκαλούν σοκ. Οι ένοπλες ληστείες στα σπίτια, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε ολόκληρη την επικράτεια αυξήθηκαν κατά 111,57%! Στα καταστήματα κατά 35%. Στα περίπτερα κατά 41,86%. Το ίδιο ανησυχητικά είναι και τα ποσοστά στις κλοπές και τις διαρρήξεις, όπου σε επιμέρους κατηγορίες η αύξηση ανέρχεται σε χιλιάδες. Για παράδειγμα: οι κλοπές και διαρρήξεις σε καταστήματα το 2011 ήταν κατά 1.330 περισσότερες από το 2010, ήτοι ποσοστό 11.42%. Οι διαρρήξεις στα σπίτια ήταν 2.988 περισσότερες (12,14%), ενώ η αύξηση στις αρπαγές (κλοπές) τσαντών ανέρχεται σε 15,55 τοις εκατό.
«Κόκκινο»… χτυπούν οι δείκτες και στις υπόλοιπες κατηγορίες του εγκλήματος. Σε ολόκληρη την επικράτεια, σύμφωνα με τα αποκλειστικά στοιχεία του «ΤτΚ», που δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση, οι κλοπές των τροχοφόρων αυξήθηκαν το 2011 κατά 16,88% σε σχέση με το 2010. Οι απάτες κατά 23,75%. Οι εκβιάσεις κατά 22,87%. Η κυκλοφορία των παραχαραγμένων νομισμάτων κατά 40,71% και το λαθρεμπόριο κατά 118,67%.
Να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιφέρειες της Ελλάδος και σε συγκεκριμένες κατηγορίες εγκλημάτων, τα ποσοστά κυριολεκτικά έχουν «ξεφύγει» κατά πολύ από το μέσο όρο. Όπως, για παράδειγμα, στις ληστείες στα σπίτια, με μέσο όρο αύξησης στην επικράτεια 11,57%, στην Κρήτη έχουν αυξηθεί κατά 700%, στη Θεσσαλία κατά 340% και στη Δυτική Μακεδονία κατά 300%.
Ανίσχυρη λόγω κρίσης η Αστυνομία απέναντι στους κακοποιούς
Η Ελληνική Αστυνομία απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα βρέθηκε ανίσχυρη και ανήμπορη, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει την απόρροια μιας οικονομικής κρίσης που δεν είναι άλλη από τη ροπή μιας μερίδας της κοινωνίας στο έγκλημα. Και η ίδια η ΕΛ.ΑΣ., όμως, εγκλωβίστηκε στη δίνη της κρίσης και πλήρωσε (και εξακολουθεί να πληρώνει) τη συγκυρία. Από τη μια στιγμή στην άλλη, οι αστυνομικοί βρέθηκαν με γλίσχρους μισθούς και με ακινητοποιημένα περιπολικά λόγω έλλειψης καυσίμων ή συντήρησης, εξαιτίας των δραστικά μειωμένων κονδυλίων για την Αστυνομία που υπαγόρευσαν η Τρόικα και η μνημονιακή πολιτική. Με ανύπαρκτο φρόνημα και μηδαμινά μέσα, είναι αδύνατο, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, να αντιμετωπιστεί το έγκλημα.
Επιπλέον η ΕΛ.ΑΣ., που δεν πρέπει να της αμφισβητηθούν και επιτυχίες, τόσο στο κοινό έγκλημα όσο και στην τρομοκρατία, είναι επιφορτισμένη με την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών, των χούλιγκαν και κυρίως τις συνεχείς διαδηλώσεις και πορείες -που συνήθως καταλήγουν σε επεισόδια-, με αποτέλεσμα ο κύριος όγκος της να μην ασχολείται με την αντιμετώπιση του εγκλήματος. Βέβαια, ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την εγκληματικότητα και τη δικαιολογημένη έλλειψη του αισθήματος ασφαλείας στον πολίτη της αναλογεί. Και αυτό μεταφράζεται στην πράξη σε ελλιπή αστυνόμευση, σε «άδεια» νευραλγικά αστυνομικά τμήματα και υπηρεσίες και υπέρμετρη συγκέντρωση αστυνομικού προσωπικού σε επιτελεία (γραφεία).
Αλλοδαποί οι περισσότεροι από τους μισούς δράστες
Οι επιτελείς στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. δεν αρνούνται το πρόβλημα της εγκληματικότητας που μαστίζει τη χώρα. Το παραδέχονται. Την αύξηση στις κλοπές και τις ληστείες την αποδίδουν στην οικονομική κρίση και στη συνήθεια των πολιτών να φυλάγουν τα χρήματά τους στα σπίτια τους, φοβούμενοι επιδείνωση της οικονομίας και κατάρρευση των τραπεζών.
Οπως εκμυστηρεύθηκε ανώτατο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ στον «ΤτΚ», «η απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες και η φύλαξη μετρητών σε οικίες αύξησαν τις ληστείες και τις κλοπές με διάρρηξη στα σπίτια, ενώ η ανάγκη έστω για λίγα μετρητά αύξησε τις μικρο-ληστείες και τις μικρο-κλοπές σε καταστήματα, σε πρατήρια υγρών καυσίμων και τις αρπαγές τσαντών στο δρόμο».
Ακόμη οι επιτελείς της Αστυνομίας αποδίδουν την αύξηση της εγκληματικότητας στην παρουσία πολλών αλλοδαπών στη χώρα μας, οι οποίοι σε περίοδο κρίσης αδυνατούν πλέον να βρουν περιστασιακές-εποχικές εργασίες, με αποτέλεσμα να στρέφονται για την καθημερινή επιβίωσή τους στο έγκλημα και κυρίως στο «street crime» (έγκλημα δρόμου). Πράγματι, από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας φαίνεται η μεγάλη συμμετοχή των αλλοδαπών και, σύμφωνα με αυτά, από τους δράστες που έχουν συλληφθεί για ληστείες σε σπίτια οι 2 στους 3 είναι λαθρομετανάστες. Στις κλοπές και τις διαρρήξεις, το 40% είναι αλλοδαποί. Στις ένοπλες ληστείες, το ποσοστό των αλλοδαπών ανέρχεται στο 55 τοις εκατό.
Στέλιος Παρασκευόπουλος και Αλέξανδρος Καλαφάτης στον “Τύπο της Κυριακής”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου