Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Ο Προβόπουλος καίει Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου


Πανικός επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ…! Ψάχνουν να βρουν τον «εγκέφαλο» που έπεισε την ηγεσία(!!) του κόμματος να συστήσει εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για να διερευνήσει σχετικά με το έλλειμμα του 2009 και τους παράγοντες που οδήγησαν στην αμφισβήτηση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Όλοι οι μάρτυρες έως σήμερα συνηγορούν σε ένα πράγμα. Ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ουσιαστικά εγκλημάτησε αναλώνοντας τον κρίσιμο χρόνο των δυο πρώτων μηνών προκειμένου να πείσει ότι λεφτά υπάρχουν, στα τζιπ των γιατρών και των δικηγόρων του Κολωνακίου.

Ενώ, αν είχαν ληφθεί κάποια δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, αξιόπιστα, σοβαρά θα μπορούσε να είχαν αλλάξει την ψυχολογία των αγορών και να μην είχαμε οδηγηθεί στο μνημόνιο.

Αυτό είπε σήμερα ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γ. Προβόπουλος αποκαλύπτοντας ότι για την κατάσταση της οικονομίας είχε ενημερώσει πριν από τις εκλογές του 2009.

Την ίδια περίοδο ο Γ. Παπανδρέου δήλωνε προεκλογικά στα μπαλκόνια ότι «λεφτά υπάρχουν»..! Μια πρωτοφανής κινητοποίηση τότε του ΠΑΣΟΚ για να πάρει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις εκλογές. Και φυσικά να οδηγήσει τη χώρα στο μνημόνιο και το ΔΝΤ…!

«Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2009 ενημέρωσα λεπτομερώς τον τότε Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μετέπειτα Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, παρουσία της κ. Λούκας Κατσέλη και του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ότι το έλλειμμα θα κινηθεί το 2009 προς διψήφιο ποσοστό, πιθανότερα υψηλότερο και του 10%. Την ίδια ενημέρωση έκανα στον κ. Παπανδρέου, πάλι με την ίδια σύνθεση, με τα στοιχεία βέβαια τα νεώτερα, γιατί είχε προστεθεί ένας μήνας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Χρήστος Πρωτόπαπας): Πότε κάνατε την ενημέρωση στον κ. Παπανδρέου;
ΜΑΡΤΥΣ: Στις 4 Οκτωβρίου έγιναν οι εκλογές, ημέρα Κυριακή. Την Τρίτη, αν θυμάμαι καλά, ήταν το πρώτο ραντεβού του Πρωθυπουργού. Αν πάμε και μετά τις εκλογές, την Πέμπτη μετά τις εκλογές –ήταν 9 Οκτωβρίου- είχα μια μακρά συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου παρευρισκομένου του κ. Σαχινίδη, Υφυπουργού Οικονομικών. Βγαίνοντας έκανα μια δήλωση –είναι καταγεγραμμένη και από τηλεοράσεις- την οποία θα σας διαβάσω ακριβώς: «Αν συνυπολογίσει κανείς τη δυναμική όπως έχει διαμορφωθεί για το τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες, θα μπορούσε κανείς να πιθανολογήσει με σχετική βεβαιότητα ότι το έλλειμμα δυστυχώς –είχα πει- θα αγγίξει αν δεν ξεπεράσει τα επίπεδα του 12%».
Απαντώντας σε ερώτηση αν στο τελευταίο τρίμηνο λαμβάνονταν μέτρα, αν αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να ελέγξουν την κατάσταση, δήλωσε:
«Όταν δημιουργηθεί μία δυναμική, η δυναμική αυτή πολύ δύσκολα ελέγχεται. Ασφαλώς θα μπορούσαν και θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να ληφθούν πολύ γενναία, πολύ φιλόδοξα μέτρα που να ανακόψουν αυτή τη δυσμενή δυναμική, κάτι το οποίο δεν έγινε, όπως ξέρουμε όλοι. Μπορεί να μην είχαν τεράστια επίπτωση στο έλλειμμα, μπορεί το 13% για παράδειγμα να ήταν στο 10% ή στο 11% ή στο 11,5%, δηλαδή πάλι διψήφιο, όμως θα είχαν μια τεράστια θετική επίπτωση από πλευράς ψυχολογίας στις αγορές, γιατί θα έβλεπε ότι λαμβάνονται τέτοια μέτρα τα οποία ανακόπτουν τη δυναμική, επομένως προλαμβάνουμε τα χειρότερα».

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση περί Τιτανικού του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, απάντησε: «ανεξάρτητα εάν αυτή η δήλωση είναι ατυχής ή όχι –και θα ήθελα να αποφύγω να κάνω εγώ την κρίση- απαντώντας στην ουσία του ερωτήματός σας, σας λέω ότι αυτό δεν νομίζω ότι καθοδηγεί θετικά ή αρνητικά τους επενδυτές οι οποίοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση».


ΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ(βουλευτής ΠΑΣΟΚ): Εν τέλει, εσείς πιστεύετε ότι αυτή η κρίση της χώρας μπορούσε να αποφευχθεί μετά το 2009;
ΜΑΡΤΥΣ: Θα ήταν δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο.
ΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ: Θα μπορούσε δηλαδή, κατά τη γνώμη σας, να αποφευχθεί αυτή η κρίση;
ΜΑΡΤΥΣ: Πολύ δύσκολο.
ΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ: Η οποία απαιτεί η έξοδός της δεκαετή πορεία τουλάχιστον της χώρας για να βγει.
ΜΑΡΤΥΣ: Βεβαίως. Ναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου