Ο γολγοθάς της Ελλάδας αποσκοπεί πρωτίστως στη σωτηρία της… Γερμανίας. Αυτό συνάγεται αβίαστα από δηλώσεις Γερμανών και «γερμανοφρόνων» αξιωματούχων της Ε.Ε., που απεύχονται όπως ο διάβολος το λιβάνι την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.
Καθησυχάζοντας τους βαρυγγωμούντες συμπατριώτες του, ο επικεφαλής του προσωρινού ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε στο «Focus» πως τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας ωφελούν στην πραγματικότητα την ίδια τη Γερμανία! «Εμείς κερδίζουμε από την κρίση αφού εισρέουν περισσότερα κεφάλαια στη χώρα. Πληρώνουμε 15 δισ. λιγότερους τόκους και θα πάρουμε πίσω όλα μας τα χρήματα από τα δάνεια. Μη σας ξεγελά η εικόνα ότι η Ελλάδα είναι βαρέλι δίχως πάτο. Δεν υπάρχουν δώρα ούτε μόνιμες μεταφορές χρημάτων», ξεκαθάρισε ο Γερμανός γραφειοκράτης.
Προς επίρρωσιν των ισχυρισμών του, ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, και ο Λουξεμβούργιος επικεφαλής του Eurogroup, Ζ.-Κ. Γιούνκερ, επανέλαβαν… παπαγαλία την καταστροφολογία της Ανγκελα Μέρκελ στο BBC, για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Ο Σόιμπλε μάλιστα εμφανίστηκε έντρομος μπροστά στο ενδεχόμενο οικειοθελούς αποχώρησης της Αθήνας. Εκρινε πως αυτό θα προκαλούσε στην ΟΝΕ ανυπολόγιστη καταστροφή και τεράστια κρίση στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Προφανώς ο Σόιμπλε γνωρίζει καλύτερα από όλους ότι μια ελληνική έξοδος θα επέφερε θανάσιμο πλήγμα με απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΚΤ, που είναι εκτεθειμένη σε «τοξικές» απαιτήσεις 500 δισ. ευρώ , από το ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμής διακανονισμών, όπως αποκάλυψε προχθές το «Spiegel». Γι’ αυτό ο υπουργός της Μέρκελ συμβούλεψε την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ.
«Σε καμία χώρα δεν πρέπει να επιτραπεί να διαβεί την πόρτα εξόδου», συμφώνησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Αν κάποιος από τους 17 θέλει να φύγει επειδή έξω αισθάνεται μεγαλύτερη ζεστασιά, τότε το σχέδιό μας θα έχει αποτύχει. Μπορεί να γινόταν ευκολότερη η ζωή κάποιων άλλων, αλλά μια τέτοια διάσπαση θα ήταν καταστροφική», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Φαίνεται, εξάλλου, πως η Deutsche Bank έκανε την κρίση… ευκαιρία, αφού ύστερα από πέντε χρόνια επανέκαμψε στην πρώτη θέση των ευρωπαϊκών τραπεζών, εκτοπίζοντας τη γαλλική BNP Paribas. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η κορυφαία γερμανική τράπεζα αύξησε τα περιουσιακά της στοιχεία κατά 14% στα 2,16 τρισ. (!) ευρώ το 2011. Ετσι, ο διευθύνων σύμβουλος, Γιόζεφ Ακερμαν, αποχωρώντας τον Μάιο θα αφήσει έναν ισολογισμό 40% μεγαλύτερο από το 2006. Μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο NTV, ο Ακερμαν προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης δεν έχει εξαλειφθεί, αφού το θέμα της Ελλάδας πηγαίνει καλά, αλλά δεν έκλεισε εντελώς.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Goldman Sachs, Τζιμ Ο’Νιλ, (ο ίδιος που δήλωσε προ ημερών «Ποιος ασχολείται πια με την Ελλάδα, το πρόβλημα είναι το Ιράν και το πετρέλαιο»), πρότεινε οι άνεργοι του ευρωπαϊκού Νότου να δουλεύουν ευκολότερα στη Γερμανία.
Οι Γερμανοί εργαζόμενοι πάντως βρίσκονται επί ποδός πολέμου. Χτες νέκρωσαν τα αεροδρόμια Κολονίας, Στουτγάρδης, Ντίσελντορφ, Μονάχου και Φρανκφούρτης από απεργία του συνδικάτου Verdi, του δημόσιου τομέα, που ζητά αυξήσεις 6,5%.
Γιάννης Παπαδάτος στον ΕΤ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου