Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Κάποιος να βάλει χαλινάρι στον Παπαδήμο και τους προστάτες του




Μαθαίνουμε ότι ο Παπαδήμος και το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζουν προσχέδιο μέτρων ύψους 11,5 δις ευρώ που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα βάσει της δέσμευσής της στο Μνημόνιο. Το προσχέδιο αυτό, λέγεται, θα το δώσει στην επόμενη κυβέρνηση η οποία προκύψει από τις εκλογές, εφόσον αυτές γίνουν κανονικά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα τεράστια αυτά κονδύλια που θα πρέπει να βρεθούν την επόμενη διετία, θα προκύψουν από περικοπές, αρχικά στα ειδικά μισθολόγια, από την αποχώρηση 15.000 υπαλλήλων του δημοσίου, από νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, από ψαλίδι στο κοινωνικό κράτος κ.λπ.
Δε γνωρίζουμε αν το προσχέδιο αυτό θα έχει προβλέψεις και για τη μαύρη τρύπα που θα ανοίξει φέτος και η οποία ήδη είναι πάνω από 1 δις ευρώ. Ούτε ξέρουμε τι θα συμβεί με τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία λόγω των περικοπών, του κουρέματος, των απολύσεων θα μπει το 2012 με έλλειμμα πάνω από 6,5 δις. Για να βρεθούν αυτά τα λεφτά, κι εφόσον η χώρα έχει δεσμευτεί ότι δε μπορεί να χρηματοδοτήσει τα ταμεία με τα νέα δάνεια, θα πρέπει να κοπούν κι άλλο οι συντάξεις.
Εν πάση περιπτώσει, αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ είναι τι κάνει ο Παπαδήμος. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός που η αποστολή του τέλειωσε με το PSI κάνει τώρα σχέδια και για τον τρόπο που θα πρέπει να βρεθούν τόσα δις ευρώ; Ποιος τον ρώτησε για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η επόμενη κυβέρνηση;
Εκτός κι αν έχει πάρει διαβεβαιώσεις από τους νταβατζήδες, τη διαπλοκή και τα μεγάλα τζάκια ότι θα είναι αυτός ο επόμενος πρωθυπουργός, με κάποιο τρόπο που δεν μπορούσε να φανταστούμε.
Αλλά γιατί, εφόσον κανείς δε γνωρίζει τη βούληση του ελληνικού λαού, να στήνονται προσχέδια που θα θέτουν σε ομηρεία τη νέα κυβέρνηση;
Ας πούμε λοιπόν ότι επειδή κανείς δεν γνωρίζει την βούληση του λαού, στο τέλος, πριν από την κάλπη, οι Έλληνες θα καταλάβουν τι παίζεται και θα δώσουν ισχυρή αυτοδυναμία στον Σαμαρά. Θα είναι υποχρεωμένος ο Αντώνης να πάρει τα μέτρα που αποφάσισε ο Παπαδήμος (και ποιος ξέρει ποιοι άλλοι) και να τα υλοποιήσει; Για …τρελούς ψάχνουν;
Μήπως λοιπόν ο πρωθυπουργός έχει υπογράψει δεσμεύσεις με τους δανειστές μας ότι θα κάνει τα πάντα για να υλοποιηθούν τα μέτρα που αποφάσισαν οι Βρυξέλλες;
Άλλωστε, οι ρυθμίσεις που υπάρχουν στο πολυνομοσχέδιο δε βρίσκουν σύμφωνη τη ΝΔ σε πολλά σημεία, παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση τα προωθεί και θέλει και να τα ψηφίσει. Αδιανόητο είναι μια κυβέρνηση ολίγων εβδομάδων να καθορίσει την τύχη της και της επόμενης κυβέρνησης. Κάποιος πρέπει να τους βάλει χαλινάρι.
Ας βγει η Συγγρού επίσημα και να πει ότι στηρίζει την παρούσα κυβέρνηση, αλλά όχι και μέτρα που δεν έχουν συμφωνηθεί αλλά που επιχειρούνται εν είδει εκβιασμού να φορτωθεί η επόμενη κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου