Μόνο ντροπή μπορεί αν αισθανθεί κανείς διαβάζοντας αυτά που είπε σήμερα στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης στη συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Αναφερόμενος στην αποτίμηση των γερμανικών αποζημιώσεων και τον κατοχικό δάνειο ο κ. Σαχινίδης είπε ότι «το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει κάποια συγκεκριμένα στοιχεία» και πρόσθεσε: «Ρώτησα να με ενημερώσουν οι υπηρεσίες αν υπάρχουν κάποια στοιχεία για τις απαιτήσεις της Ελλάδας», αλλά δεν προέκυψε κάτι. «Κάποτε υπήρχε ένα τμήμα και ένα αρχείοπου αφορούσε πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν έχω καταφέρει να αποκτήσω πρόσβαση και τοαναζητώ. Θα θέσω υπ’ όψιν σας κάθε στοιχείο που μπορεί να φανεί χρήσιμο»!!!.
Να σημειωθεί ότι ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Παπαδάκης είχε δηλώσει προσφάτως στην Βουλή ότι η ΤτΕ «δεν διαθέτει τα πρωτότυπα στοιχεία για το δάνειο, τα οποίαπροφανώς βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών».
Δηλαδή ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου εξήγησε πως και το υπουργείο του “δεν έχει φάκελο, δεν έχει υπηρεσία, δεν έχει ασχοληθεί παρά μόνο όταν είχε δικαστική εμπλοκή“. Παρόλα αυτά δήλωσε ότι «για εμάς το θέμα είναι ανοιχτό. Δεν υπάρχει θέμα παραγραφής».
Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι «Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει» εξηγώντας μεταξύ άλλων ότι η χώρα «διατηρεί το δικαίωμα να χειριστεί το θέμα την στιγμή και με τον τρόπο που θα κρίνει καταλληλότερο και λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σύνολο των παραμέτρων, έχοντας κάνει την ανάλογη προετοιμασία».
Επιστολή 38 βουλευτών για μαχητική διεκδίκηση
Την ουσιαστική διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ζητούν 38 βουλευτές όλων των κομμάτων (εκτός ΚΚΕ) με επιστολή τους στην οποία περιγράφουν τρεις ουσιαστικές δράσεις.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον ανεξάρτητο βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή και η επιστολή απευθύνεται προς την κυρία Βάσω Παπανδρέου πρόεδρο της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και τον κ. Κώστα Βρεττό πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων οι οποίοι διευθύνουν τις συνεδριάσεις για το ζήτημα των κατοχικών αποζημιώσεων.
Ειδικότερα, οι βουλευτές ζητούν να τεθούν σε ψηφοφορία οι εξής τρείς προτάσεις :
- Η Βουλή των Ελλήνων να ζητήσει από το Γερμανικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δοθεί η δυνατότητα στον Πρόεδρο της Βουλής και σε διακομματική επιτροπή βουλευτών να παραστούν στα συγκεκριμένα κοινοβούλια «προκειμένου να εκθέσουν τα επιχειρήματα της χώρας μας σχετικά με το γερμανικό κατοχικό δάνειο, τις γερμανικές επανορθώσεις για τις υποδομές, τις αποζημιώσεις των θυμάτων και τη διεκδίκηση των ελληνικών θησαυρών
- Σύσταση διακομματικής επιτροπής με σκοπό την συγκέντρωση στοιχείων και την τεκμηρίωση επιχειρημάτων που συνδέονται με το εν λόγω «υψίστης εθνικής σημασίας ζήτημα».
- Διοργάνωση ημερίδας από το Ελληνικό κοινοβούλιο η οποία «θα πλαισιωθεί με την παρουσία των απανταχού ελληνικής καταγωγής βουλευτών με θέμα την κοινή στρατηγική παγκόσμιας προβολής αυτού του κρίσιμου εθνικού ζητήματος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου