της ΝΔ Α. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με το περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ, αφορμή στάθηκε η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Παπανδρέου λίγο νωρίτερα, κατά την ομιλία του στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ εναντίον της ΝΔ.
Μάλιστα υπήρξαν σκέψεις ο κ. Σαμαράς να μην πάει στο Μαξίμου καθώς λίγο μετά, το ήδη αρνητικό κλίμα επιβαρύνθηκε και από την επίθεση του υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου στη Βουλή κατά του Μ. Κεφαλογιάννη που αφορούσε στη διακυβέρνηση της χώρας τη περίοδο 2004-09.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ολιγόλεπτη συνομιλία των δύο αρχηγών, δεν υπήρξαν σημεία σύγκλισης, ενώ φέρεται να μην τέθηκε ζήτημα συγκυβέρνησης από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο της ΝΔ.
Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για το πολυνομοσχέδιο, λέγοντας του ότι δεν θα ψηφιστεί με 180 ψήφους, αλλά και για τα σενάρια που ακούγονται για το κούρεμα του χρέους. Ακόμη φέρεται να ζήτησε να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα ενόψει της συνόδου κορυφής της Κυριακής και εξέφρασε στον πρόεδρο της ΝΔ την άποψη ότι χρειάζεται μία αντιπολίτευση χαμηλότερων τόνων.
Αύριο Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, στη 13.00 με την ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στις 14.00 με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα.
Παπανδρέου: «Το συμφέρον των τραπεζών δεν ταυτίζεται πάντα με το συμφέρον της χώρας»
«Οφείλουμε να αντέξουμε στον πόλεμο για να κερδίσει η χώρα... οφείλουμε να δείξουμε ψυχραιμία και να υψώσουμε το ανάστημά μας», τόνισε ο πρωθυπουργός νωρίτερα κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι δε λογοδοτούμε στους ψηφοφόρους, αλλά σε όλους τους Έλληνες και την ιστορία.
«Έχουμε μάθει από την ιστορία... Δικός μας ρόλος είναι να μην επιτρέψουμε να γίνει το ίδιο λάθος», τόνισε και χαρακτήρισε την ΚΟ πυλώνα σταθερότητας, ώστε η Ελλάδα να βγει το γρηγορότερο από την κρίση. «Χρειάζεται όλοι να καταλάβουμε τις ευθύνες μας, και πολίτες και επιχειρηματίες και δικαστές», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ εξαπολύοντας πυρά κατά των δικαστών είπε: «Μιλάνε για οικονομική κατοχή. Αυτή θα τη παλέψουμε όταν όλοι καταβάλουν τον οβολό τους. Και οι Δικαστές».
«Κάποιοι καλλιεργούν μίσος και πατριδοκαπηλία», είπε και έκανε λόγο για πανδημία που δε θα αφήσει τίποτα όρθιο, ενώ επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι «έφυγε αφού διέλυσε τη χώρα και την άφησε ανοχύρωτη σε μία χώρα που έμπαινε στη χειρότερη κρίση».
Αναφερόμενος στο «κύμα» καταλήψεων, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε εάν η διάλυση της χώρας θα μας βοηθήσει να φύγουμε από την επιτήρηση. «Μας κατηγορούν ότι δε διαπραγματευόμαστε... Σοβαρά; Πού τα βρήκαμε τα 110 δισ. για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις; Μας τα χάρισε κανείς αυτά; Δε διεκδικήσαμε; Δεν πετύχαμε;» διερωτήθηκε και τόνισε ότι «δεν μπορούν να μας κατηγορούν αυτοί που δε διαπραγματεύτηκαν ποτέ στο εξωτερικό».
«Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα κάνουν το καθήκον τους, αυτό είναι πατριωτισμός, η ΚΟ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», πρόσθεσε.
Ακόμα, ο πρωθυπουργός τόνισε με νόημα ότι «το συμφέρον των τραπεζών δεν ταυτίζεται πάντα με το συμφέρον της χώρας, αλλά το συμφέρον της χώρας είναι στα σταθεί στο ύψος των εθνικών περιστάσεων» και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να καταρρεύσουν οι τράπεζες. «Μπορεί οι θέσεις κάποιων να καταρρεύσουν, αλλά οι τράπεζες όχι γιατί εμείς θα το εγγυηθούμε».
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού σε τηλεοπτικό σταθμό που χρωστά, χωρίς να τον κατονομάσει. «Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τράπεζες που δίνουν δάνεια σε τηλεοπτικό σταθμό που χρωστά 500 εκατ. ευρώ και να μη δίνουν δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις;» διερωτήθηκε.
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη όλων των κομμάτων ώστε να πάμε ενισχυμένοι στη διαπραγμάτευση της Κυριακής. «Κάθε άρθρο του πολυνομοσχεδίου αποτελεί ένα επιχείρημα και μία δέσμευση προς τους εταίρους μας... Η ψηφοφορία της Πέμπτης θα πρέπει να είναι τέτοια που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε».
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου