Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Καταγγελίες Αλ. Τσίπρα για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε έγγραφα στα οποία εμφανίζονται δεκάδες αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη για την εκταμίευση και μεταφορά εκατομμυρίων ευρώ στο υπουργείο Εξωτερικών, τα οποία, όπως είπε, δίνονταν όχι μόνο καθ΄ υπέρβαση του προϋπολογισμού, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν φαίνεται να υπάρχει το όνομα του αιτούντος την εκταμίευση.

Απαντήσεις για τη ραγδαία αύξηση - κατά παράβαση των νόμιμων διαδικασιών- των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών ζητεί από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Τσίπρας παρουσίασε έγγραφα στα οποία εμφανίζονται δεκάδες αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη για την εκταμίευση και μεταφορά εκατομμυρίων ευρώ στο υπουργείο Εξωτερικών, τα οποία, όπως είπε, δίνονταν όχι μόνο καθ΄ υπέρβαση του προϋπολογισμού, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν φαίνεται να υπάρχει το όνομα του αιτούντος την εκταμίευση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μείζων πολιτικό και ηθικό ζήτημα, αλλά και ζήτημα νομιμότητας.
Επισήμανε ακόμη την άρνηση της κυβέρνησης να απαντήσει σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο ίδιος στη Βουλή και σημείωσε ότι η άρνηση αυτή δεν οφείλεται σε λάθος, αλλά σε συνειδητή επιλογή κατασπατάλησης πόρων και παράκαμψης των νόμιμων διαδικασιών και σε προσπάθεια συγκάλυψης του όλου θέματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας, με βάση τα έγγραφα του ΥΠΕΞ, το 2009 τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών αυξήθηκαν κατά 210% και από 18,5 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν περίπου 57 εκατομμύρια ευρώ. Το 2010, η αύξηση έφθασε το 270%, αφού από τα 18 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν 68 εκατομμύρια ευρώ.
Η κατάσταση αυτή, είπε ο κ. Τσίπρας, συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, αφού, όπως αποκάλυψε, το 2011 «έγινε το πρωτοφανές οι απόρρητες αυξάνονται ήδη κατά 90% και από 18 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν ήδη τα 43 εκατομμύρια και αναμένεται να υπερβούν τα 60 εκατ. μέχρι το τέλος του έτους. Η κατάσταση αυτή δεν επηρεάσθηκε καν ούτε τις ημέρες που είχε κατατεθεί η σχετική ερώτηση στη Βουλή».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι μεγάλη διακίνηση απόρρητων κονδυλίων έγιναν και την περίοδο που ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών.
Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν έθεσαν θέμα σχετικά με τη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων, θέτουν όμως θέμα για την «κατά συρροή παραβίαση της νόμιμης διαδικασίας».
Ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχει και πολιτικό θέμα και ζήτημα ηθικής τάξεως, καθώς σε μία περίοδο που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται, δικαιούται να γνωρίζει αν τηρείται ο νόμος στη διακίνηση του δημοσίου χρήματος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου