Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Προηγείται η Δεξιά των Σοσιαλιστών στην Ισπανία



Τον μήνα Οκτώβριο, η ισπανική Δεξιά αύξησε την απόσταση από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση στην προτίμηση ψήφου, της οποίας σε εκλογική απήχηση προηγείται πλέον με +8% στην "πρόθεση ψήφου", μέσα στο κλίμα της κοινωνικής και οικονομικής δυσθυμίας, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση. Εάν γίνονταν σήμερα οι βουλευτικές εκλογές, τότε το δεξιό "Λαϊκό Κόμμα" θα έπαιρνε 42,2% των ψήφων, έναντι 34,3% για τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές, ανέφερε το 'Κέντρο Κοινωνιολογικών ερευνών'.

Η Δεξιά κερδίζει σε ψήφους +1% σύμφωνα με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Κέντρου που έγινε τον Ιούλιο, ενώ οι Σοσιαλιστές χάνουν -0,6% της εκλογικής δύναμής τους.

Από τις 4 έως τις 14 Οκτωβρίου έγινε αυτή η δημοσκόπηση, με συμμετοχή 2.475 εκλογέων, λίγο μετά από μία πολύ μεγάλη απεργία, λίγο πριν από τον ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης Θαπατέρο, στην εξουσία από το 2004.

Η Ισπανία μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2008 ήταν σε ύφεση, από την οποία δειλά βγήκε φέτος το α' τρίμηνο, ενώ το γ' τρίμηνο--και πάλι--η ανάπτυξή της είναι κυριολεκτικά μηδενική, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας.

Εξάλλου, το ποσοστό ανέργων της, που απασχολεί την κοινή γνώμη πολύ, είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη--20% του 'ενεργού' πληθυσμού. Πέρυσι, το δημόσιο έλλειμμά της ήταν στο 11,1% του ΑΕΠ της. Συντάξεις και μισθοί στο δημόσιο έχουν περικοπεί. Συνταγματικά, οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στη διάρκεια του 2012.
http


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου