Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

O ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΩ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ Ευγνωμονεί την Ελλάδα και τις κυβερνήσεις της!


Αισθάνεται όμως ελεύθερος στις συνομιλίες και χωρίς έλεγχο από την Αθήνα! 
Στην Κύπρο υπάρχει τουρκική κατοχή και συνεχής παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον «Αττίλα» 


Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στη δεξαμενή σκέψης του «European Policy Centre», ευχαρίστησε την Ελλάδα και τις κυβερνήσεις της για τη στήριξη που παρέχουν στην Κύπρο, αλλά και για έναν άλλον λόγο, επειδή αισθάνεται «ελεύθερος να διαπραγματεύεται».

Αντιθέτως, πρόσθεσε, ο φίλος του Ταλάτ και τώρα ο Ντερβίς Έρογλου κηδεμονεύονται από την Τουρκία. Η Κυπριακή Δημοκρατία, συνέχισε ο Πρόεδρος, δεν θέλει φρουρούς και υπό αυτήν την έννοια ευχαρίστησε την Ελλάδα και ονομαστικά τον νυν και τον τέως πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλή.

Η τουρκική κατοχή

Η θέση του Προέδρου Χριστόφια μοιάζει με διορθωτική κίνηση των όσων είχε αναφέρει στις ΗΠA, στη σχολή δεξαμενής σκέψης του «Brookings» περί των «λεγόμενων μητέρων πατρίδων που εισέβαλαν στην Κύπρο».

Η αντίληψη αυτή συνάγεται και από το ότι στην ομιλία του ο Πρόεδρος τόνισε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής του 37% του εδάφους από τον τουρκικό στρατό, καθώς και συνεχούς παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον «Αττίλα».

Στις τοποθετήσεις του αυτές πρόσθεσε και τα ακόλουθα: «Θέλω να δηλώσω με έμφαση την έλλειψη προϋποθέσεων ομοσπονδίας στην Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πληθυσμός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ζούσε μαζί για αιώνες σε όλες τις γωνιές του νησιού».

Όπως τόνισε ο κύπριος Πρόεδρος, «μόνο μετά την εισβολή και την κατοχή ο Μακάριος έλαβε την ιστορική και γενναία απόφαση να κινηθούμε στον συμβιβασμό και στην εξέλιξη του κράτους από ενιαίο σε ομόσπονδο, ώστε να απαλύνει τις καταστροφικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής».

Οι θέσεις του Χριστόφια

Επιγραμματικά ο Πρόεδρος Χριστόφιας στάθηκε στα εξής σημεία:

1. Στη δέσμευσή του για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία διεθνή προσωπικότητα και κυριαρχία, με μία ιθαγένεια και πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

2. Στο ότι η αναφορά σε κυπριακή λύση δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα απαλλάσσεται των ευθυνών της. Το κλειδί της λύσης, όπως είπε, βρίσκεται στην Τουρκία.

3. Στο ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτός ο Κανονισμός για το λεγόμενο «απευθείας εμπόριο» όπως τον προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

4. Στο πακέτο του, που αφορά: α) Τη σύνδεση του περιουσιακού, του εδαφικού και των εποίκων. β) Την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με το άνοιγμα του λιμανιού της, για να μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να εμπορεύονται. γ) Τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού όταν θα ολοκληρωθούν οι εσωτερικές.

5. Στη διαδικασία της λύσης του Κυπριακού, για την οποία δεν θα γίνει δεκτή αλλαγή ούτε καθορισμός χρονοδιαγραμμάτων ή επιδιαιτησίας.

6. Στην εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Δηλαδή, στην άρση του εμπάργκο που η Τουρκία επιβάλλει εις βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

7. Στις κυβερνητικές διευκολύνσεις προς τους Τουρκοκυπρίους.

8. Στο θέμα της Τριμερούς (ο ίδιος, ο Έρογλου και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ), την οποία, όπως είπε, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αποδέχθηκε, απλώς αναζητεί τώρα τις κατάλληλες ημερομηνίες για να μεταβούν οι δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου