Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Mιχάλης Ιγνατίου: "Εγκλωβισμένος Πρόεδρος, Μεγάλο ποσοστό του λαού δεν εμπιστεύεται πλέον τον Δημήτρη Χριστόφια"




Το πόρισμα της Ερευνητικής...
 
Mιχάλης Ιγνατίου: Εγκλωβισμένος Πρόεδρος, Μεγάλο ποσοστό του λαού δεν εμπιστεύεται πλέον  τον Δημήτρη Χριστόφια
 Επιτροπής για την τραγωδία στο Μαρί είναι σίγουρα καταπέλτης για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Όπως είναι ήδη γνωστό, ο επικεφαλής της Επιτροπής, Πόλυς Πολυβίου, καταλόγισε σοβαρότατες ευθύνες προσωπικά στον κ. Χριστόφια, ο οποίος αρνήθηκε να παραιτηθεί παρά τη γενική κατακραυγή που προκλήθηκε από τα συμπεράσματα του πορίσματος. Όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΔΗΚΟ, που πάντα βρίσκει τρόπο να αφήνει ανοιχτή την πόρτα στο ΑΚΕΛ και στον Κύπριο ηγέτη για καθαρά κομματικούς λόγους, ζήτησαν εκλογές.
Η αλήθεια είναι ότι, μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε από αυτή καθαυτή την τραγωδία και κατόπιν της δημοσιοποίησης του πορίσματος, διεφάνη ξεκάθαρα ότι μεγάλο ποσοστό του λαού, που, σύμφωνα με τη δύναμη των κομμάτων, αποτελεί την πλειοψηφία, δεν εμπιστεύεται πλέον τον κ. Χριστόφια. Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται συντηρητικά στο 65%. Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι, δυστυχώς, η πραγματικότητα για τον Πρόε δρο της Κύπρου και, επειδή είναι σοβαρός άνθρωπος και κυριαρχείται από τα καλύτερα αισθήματα για το νησί και τους συμπολίτες του, πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρότατα να απευθυνθεί ξανά στον κυρίαρχο λαό.
Οι γεωτρήσεις στο «Οικόπεδο 12», που φαίνεται ότι κρύβουν θησαυρό για την Κύπρο, και η νέα τριμερής που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία αναμένεται να ασκηθεί αφόρητη πίεση στον κ. Χριστόφια από τον άβουλο και φιλότουρκο Μπαν Κι Μουν, είναι κρίσιμα ζητήματα που απαιτούν σοβαρές αποφάσεις. Ποιος αμφισβητεί πως οι αποφάσεις αυτές θα κρίνουν το μέλλον ενός λαού, ο οποίος, αν και έχει προδοθεί, δεν λύγισε ποτέ; Οι απειλές και οι εκβιασμοί της Τουρκίας απαιτούν ομόνοια και εθνική ενότητα, η οποία, αυτή τη στιγμή, είναι ανύπαρκτη. Για να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές απειλές –οι οποίες είναι πραγματικές και όσοι τις αμφισβητούν είναι ανόητοι– πρέπει ο Πρόεδρος της Κύπρου να είναι απαλλαγμένος από κάθε πρόβλημα και έγνοια, ούτως ώστε να διαπραγματευτεί με καθαρό μυαλό και θέσεις τα δίκαια του κυπριακού λαού. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα κρίνει τη συνέχιση της ύπαρξης του ελληνικού στοιχείου.
Είναι πολλά τα ανοιχτά θέματα και ακόμα περισσότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Κύπρος. Και, κοντά σ’ αυτά, πρέπει να προστεθεί η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να βοηθήσει ακόμα και στα ασήμαντα. Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα δεν επιτρέπει ούτε σκέψη για προστασία του νησιού από την τουρκική επιθετικότητα, παρά τις «παλικαρίσιες» δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας. Άρα, όποιος κι αν είναι Πρόεδρος στην Κύπρο, είναι εντελώς μόνος, ιδίως εάν όλα –πλην του ΑΚΕΛ– τα πολιτικά κόμματα έχουν ταχθεί απέναντί του.
Με δεδομένη τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο κ. Χριστόφιας, πιστεύω ότι πρέπει να απευθυνθεί στο λαό, ο οποίος –όπως πολύ σωστά λέει συχνά και ο ίδιος– έχει αλάνθαστο κριτήριο. Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε αυτός είναι ο κ. Χριστόφιας είτε κάποιος άλλος, πρέπει να καθίσει στο διαπραγματευτικό τραπέζι ενισχυμένος και με φρέσκια τη λαϊκή βούληση. Διαφορετικά, όποιο σχέδιο και να παρουσιάσει στο λαό, όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις του, δικαιολογημένα θα αμφισβητηθούν από τον κυπριακό λαό... 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου