Οι μέρες περνούν, το πάρτι με τα CDS στις αγορές συνεχίζεται, και τα πολιτικά περιθώρια του ΓΑΠ στενεύουν. Ο Παπανδρέου κινδυνεύει να του σκάσει η χρεοκοπία στα χέρια, και κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε το τέλος της παρουσίας της οικογένειας στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Η οικογένεια έχει αντιληφθεί ότι ο Παπανδρέου ο τρίτος, μπορεί να είναι και ο τελευταίος. Και δείχνει να την ενδιαφέρει η υστεροφημία, διότι (μόνο έτσι) μπορεί να ελπίζει σε κάποια συνέχεια. Στη φάση αυτή έχει σημασία ότι η οικογένεια συζήτησε την πολιτική κατάσταση. Το κλίμα ήταν βαρύ και οι προοπτικές για το μέλλον δεν ήταν θετικές. Και με ειλικρίνεια τέθηκαν επί τάπητος όλα τα σενάρια, χωρίς να απορρίψουν κανένα. Ούτε αυτό της «απόσυρσης» του Γιώργου.
Προς το παρόν ο Γιώργος ακούει, συμβουλεύεται και «παίζει άμυνα». Συναντά τους κορυφαίους υπουργούς του και εμμένει στην γραμμή των τριών «όχι»: όχι εκλογές, όχι σύσκεψη πολιτικών αρχηγών (και ειδικά με παρουσία Σημίτη, Καραμανλή), όχι σε κυβέρνηση που δεν θα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός. Και στους υπουργούς λέει διάφορα για τον πολιτικό σχεδιασμό που περιλαμβάνουν δημοψήφισμα και άλλα τέτοια.
Το μείζον πρόβλημα του ΓΑΠ είναι ότι δεν γνωρίζει τις αποφάσεις Μέρκελ – Σαρκοζί, γι’ αυτό και προσπαθεί να τις μάθει από τον Ρομπάι.

Όμως οι συνθήκες αλλάζουν και μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Σκανδαλίδης ήταν ο μόνος που ήθελε συγκυβέρνηση είτε πριν είτε μετά τις εκλογές. Τώρα και η Διαμαντοπούλου κινείται σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Και την ίδια ώρα αναμένεται η πρωτοβουλία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που θα εκδηλωθεί όταν δοθεί η έκτη δόση. Ήδη αυξάνονται οι βουλευτές που λένε ότι τα μέτρα δεν περνούν. Και το αίτημα για ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών (που διατυπώνουν Ανδρουλάκης, Κατσέλη) κερδίζει έδαφος: και στο λαό, και στο ΠΑΣΟΚ και στην οικογένεια.