Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

ΕΝΤΟΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Κεφαλογιάννης: Φερθείτε ως Βενιζέλος και όχι ως Ευάγγελος

Δεν έχει εισαχθεί τίτλος
Με βολές κατά της επίσημης εκπροσώπησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, συνόδευσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος τις διευκρινίσεις του για την χθεσινή προσθήκη στο πολυνομοσχέδιό του, ρύθμισης για την τοποθέτηση των διαθεσίμων του Δημοσίου σε τράπεζες, με αναδρομική, από το 1997, ισχύ.
Η ρύθμιση, που δίνει στον υπουργό Οικονομικών την δυνατότητα να τοποθετεί κρατικά διαθέσιμα σε μία τράπεζα «για λόγους σχετικούς με την συστημική ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος», καλύπτει με την αναδρομική της ισχύ και την τοποθέτηση διαθεσίμων στην Proton Bank τράπεζα που, όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, «δεν πέρασε καθόλου τα στρες τεστ και της οποίας οι ίδιοι οι μέτοχοι ζήτησαν αύξηση κεφαλαίου».
Ο κ. Βενιζέλος, ενέταξε την ρύθμιση στην ανάγκη διατράνωσης της φερεγγυότητας και ευστάθειας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στο πλαίσιο και της επίθεσης που δέχεται συνολικότερα η ευρωζώνη. «Είναι δυνατόν το ελληνικό Δημόσιο να θεωρήσει, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ότι υπάρχει νομίμως λειτουργούσα τράπεζα που δεν είναι φερέγγυα και πως γι' αυτό το λόγο δεν επιλέγει να καταθέσει τα διαθέσιμά του σ' αυτήν; Όλες είναι φερέγγυες γιατί στηρίζονται από το ελληνικό δημόσιο και την ΕΚΤ. Η συγκεκριμένη, έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια απ' το 2008 με 300 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, με προνομιακές μετοχές, ομόλογα και εγγυήσεις που διατίθενται στην ΕΚΤ. Το ελληνικό δημόσιο είναι προνομιούχος μέτοχος της τράπεζας αυτής. Από το 2008, επί κυβέρνησης Καραμανλή, έχει ορίσει επίτροπό του στην τράπεζα αυτή, ο οποίος παρακολουθεί τις εργασίες και παραμένει έκτοτε ο ίδιος. Το δημόσιο έχει στρατηγικά συμφέροντα, γιατί έχει επενδύσει χρήματα και έχει θεσμικά συμφέροντα στο όνομα της ευστάθειας του συστήματος, όπως επίσης υπάρχουν και καταθέτες τους οποίους κοιτάζουμε στα μάτια και ξέρουν ότι είναι ασφαλείς, το νοιώθουν, το βλέπουν μέσα απ' τις πρακτικές μας», ανέφερε ο υπουργός.
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Κεφαλογιάννης είπε απευθυνόμενος στον κ Βενιζέλο: «Έρχεστε να καλύψετε εκ των υστέρων μια αταξία» και ο κ. Βενιζέλος απάντησε: « Να είστε ευγενής αρκετά»
Ο κ. Κεφαλογιάννης αντέδρασε λέγοντας: «Μην μου δείχνετε εμένα το χέρι ...προχειρολόγος είστε... Φερθείτε ως Βενιζέλος και όχι ως Ευάγγελος", προκαλώντας την έκρηξη Βενιζέλου ο οποίος φώναξε :«Είστε κατώτερος... ντροπή σας!» και πρόσθεσε: «Ο Κεφαλογιάννης παίρνει λόγο αναπληρώνοντας τον σαμαρά και χυδαιολογεί, ψεύδεται και υποβαθμίζει το επίπεδο. Ζητώ να έρθει ο Σαμαράς για να κάνουμε τον διάλογο όπως επιβάλουν οι περιστάσεις»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου