Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

ΦαΠΑ από Βενιζέλο


Γνωστοί στις κωλούμπες στην κυβέρνηση δεν απέφυγαν να κάνουν άλλη μία, αυτή τη φορά με τη «μείωση» του ΦΠΑ από τον Σεπτέμβριο. Μας το ανακοίνωναν κατά περιόδους, μας το υπόσχονταν ως μέτρο κοινωνικής ευαισθησίας, μέχρι και ο υφυπουργός Οικονομικών, Π. Οικονόμου, μας έλεγε ότι από Σεπτέμβριο θα υπάρξει μείωση των συντελεστών. Είχαν διαρρεύσει μέχρι και σενάρια για δύο συντελεστές 10% και 20% ή ακόμη και για πράσινο φόρο, δηλαδή μονοψήφιο ΦΠΑ για πράσινα προϊόντα, όπως φωτοβολταϊκά συστήματα κ.λπ.
Ηρθε, όμως, ο Ευ. Βενιζέλος για να μας πει τι; Οτι δε βγαίνουν τα νούμερα και ότι αν μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ θα χάσει το κράτος 1,8 δισ. Είναι δε πρόθυμος να αποδεχθεί μια τέτοια μείωση ωστόσο θα πρέπει να βρεθούν άλλα μέτρα που θα ισοσταθμίσουν τη ζημιά και ζήτησε να του καταθέσουν προτάσεις.
Κατ’ αρχάς, από που κι ως που πιστεύει ότι η ζημιά είναι 1,8 δισ. ευρώ αν μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ; Δε βλέπει τι γίνεται στην αγορά; Δε βλέπει ότι ο κόσμος δεν αγοράζει τίποτε ενώ και οι καταστηματάρχες έχουν χτυπήσει κόκκινο και δεν είναι σε θέση να πληρώσουν όχι ΦΠΑ αλλά ούτε και ενοίκιο; Από λοιπόν θα εισπράξει ΦΠΑ όταν η κυβέρνησή του έχει στραγγαλίσει την αγορά;
Κι επίσης, αφού γνωρίζουν ότι υπάρχει τέτοια ζημιά γιατί πριν μερικές εβδομάδες ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να κάνουν μείωση συντελεστών και μετά το παίρνουν πίσω;
Να είναι ανικανότητα, να είναι έλλειψη σχεδίου ή μήπως να είναι κοροϊδία του ελληνικού λαού. Μπορεί και να είναι όλα μαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου