Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Βγήκε ο σκελετός από τη ντουλάπα της Λαγκάρντ


Πολλοί είχαν προειδοποιήσει ότι η επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ για τη θέση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα έφερνε το Ταμείο αντιμέτωπο με ένα «μίνι σκάνδαλο τύπου Στρος Καν». Και αποδεικνύονται σωστοί, καθώς γαλλικό ειδικό δικαστήριο διέταξε να διεξαχθεί έρευνα για το ρόλο Λαγκάρντ στην τεράστια αποζημίωση που είχε καταβληθεί στον (γνωστό και μη εξαιρετέο) Μπερνάρ Ταπί όταν ήταν υπουργός Οικονομίας.
Το ειδικό δικαστήριο, που είναι σε θέση να δικάζει υπουργούς, ανακοίνωσε την απόφασή του μετά από πολύωρη συνεδρίαση, στην διάρκεια της οποίας εξετάστηκε το πόρισμα της προκαταρκτικής έρευνας από μια δικαστική επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι ο Ταπί εκτός από επιχειρηματίας και πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας είναι και προσωπικός φίλος του προέδρου Νικολά Σαρκοζί…
Βέβαια η απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου δεν επηρεάζει την Λαγκάρντ στην άσκηση των καθηκόντων της στο ΔΝΤ, αποτελεί όμως ένα αγκάθι και για την ίδια και για το Ταμείο. Βέβαια το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι κράτη που εκπροσωπούνται στο διοικητικό συμβούλιο έχουν εμπιστοσύνη στην Κριστίν Λαγκάρντ, παρά την έναρξη έρευνας κατόπιν δικαστικής εντολής και υπενθύμισε ότι η «εκκρεμότητα» της Λαγκάρντ ήταν γνωστή και είχε συζητηθεί πριν επιλεγεί για την θέση της γενικής διευθύντριας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου