Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Αλήθειες και ψέματα


 Γράφει ο Γιάννης Καλαμίτσης





ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ, οι πολιτικοί σου, σου λένε πάντα την αλήθεια, αλλά εσύ συνεχίζεις να τους αποκαλείς «ψεύτες». Τους αδικείς! Δεν φταίνε αυτοί αν εσύ δεν εμβαθύνεις στην ερμηνεία των όσων σού λένε και τα καταλαβαίνεις λάθος.

Λόγω καλοκαιριού κι επειδή βαρέθηκα να ακούω και να μιλάω για το αν η Ελλάδα θα πτωχεύσει ή όχι, αποφασίζω να σας βοηθήσω να καταλάβετε τι εννοούν οι πολιτικοί με όσα λένε. Και ξεκινώ από τα παλιά. Είμαι βέβαιος πως όλοι θυμόσαστε τα προεκλογικά διαφημιστικά μηνύματα του ΠΑΣΟΚ, επί εποχής του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου. Το ταινιάκι που έπαιζε στα κανάλια έδειχνε στη σειρά τα πρόσωπα μεγάλων Ελλήνων των παρελθόντων ετών, ενώ ακουγόταν το σύνθημα «Η Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτη!». Κι εσύ, άκουγες «αδιαπραγμάτευτη» και πίστευες πως ποτέ δεν θα πουληθεί ή θα εκχωρηθεί οποιοδήποτε κομμάτι της χώρας σου. Δεν κάθισες να σκεφτείς πως «αδιαπραγμάτευτος» είναι αυτός, για τον οποίον δεν έχει γίνει ώς τώρα κάποια διαπραγμάτευση, ενώ εκείνος για τον οποίον δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης λέγεται «αδιαπραγματεύσιμος». Η Ελλάδα ήταν αδιαπραγμάτευτη μέχρι τώρα, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να πουληθεί ή να εκχωρηθεί, κατόπιν -όχι και τόσο σκληρών- διαπραγματεύσεων. Επομένως, μη φωνάζεις «πουλάνε τη χώρα μου!». Σου το είχαν πει πως κάποια στιγμή θα γινότανε.

Οταν, το 2004, η Νέα Δημοκρατία σού έλεγε πως θα «επανιδρύσει το κράτος», το κατάπιες αμάσητο. Δεν κάθισες να σκεφτείς τι ακριβώς σου έλεγε. Δεν σκέφτηκες πως, επειδή οι επισκευές και τα μερεμέτια έχουν μεγάλο κόστος, εννοούσε πως θα γκρέμιζε το κράτος για να το φτιάξει από την αρχή. Και το γκρέμισε! Αλλά πριν προλάβει να αρχίσει την επανίδρυση, έχασε τις εκλογές κι έφυγε, αφήνοντας πίσω τα υλικά από την κατεδάφιση.

Οταν ο Γιώργος σού έλεγε «λεφτά υπάρχουν!», αλήθεια σού έλεγε! Λεφτά υπήρχαν. Αλλά τα είχες εσύ! Γι’ αυτό και, παρά τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και το κόψιμο Δώρων και επιδομάτων και τις έκτακτες εισφορές και τις περαιώσεις κι όλα τα φορολογικά χαράτσια, εξακολουθείς και μπορείς και πληρώνεις όσα σου επιβάλλουν, αδιαμαρτύρητα. Από τα λεφτά που, όπως τόσες φορές σού τόνισε ο Γιώργος, υπήρχαν. Η μόνη φορά που σου είπαν τη μισή, μόνο, αλήθεια, ήταν όταν ο πρωθυπουργός και ο Παπακωνσταντίνου σού έλεγαν πως η χώρα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της και δεν πρόκειται να πτωχεύσει. Η άλλη μισή, εκείνη που δεν σου είπαν, ήταν πως η χώρα δεν θα πτώχευε, παρά μόνο επιλεκτικά. Τώρα την είπαν κι αυτή! Ετοιμάσου να δεις το τέλος σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου