Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Προς αγανακτισμένους


 Γράφει ο Γιάννης Καλαμίτσης

ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ. 
Το κατανοώ. Αλλά να ρίξετε αβγά και γιαούρτια στον Πεταλωτή, είναι ντροπή! Το να γιαουρτώνεις τον Πεταλωτή είναι μικροπρέπεια και αδικία. Είναι σαν να διώχνεις τον Τρύφωνα Σαμαρά από το «Ντάνσινγκ γουίθ δε Σταρς» ή να γιουχάρεις τον Τζόρβα, επειδή έπνιξε ένα γκολάκι. Τέτοιες ενέργειες είναι εκτός του πνεύματος του «ευ αγωνίζεσθαι»!

Το αρχαιοελληνικόν «ευ αγωνίζεσθαι», αυτό που νεοελληνιστί καλείται «φερ πλέι», απαιτεί να αποφεύγονται «ανέντιμες» ενέργειες κατά αδυνάμων και ανικάνων. Το να κράζεις τον Πεταλωτή είναι ανέντιμο, επειδή χλευάζεις έναν άνθρωπο που απλώς σου σπάει τα νεύρα, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια. Ομως δεν φταίει αυτός, αλλά εκείνος που τον διόρισε. Γι’ αυτό, μην προπηλακίζεις τον Πεταλωτή, αλλά προπηλάκισε, με τον ισχυρότερο τρόπο που μπορείς, τον προϊστάμενό του. Αυτουνού, ό,τι και να του κάνεις, το αξίζει.

Μερικοί άνθρωποι αξίζουν ό,τι και να πάθουν. Πες πως είναι Σάββατο πρωί (σχεδόν κάθε Σάβατο πρωί) και βλέπεις στο Μέγκα τον Σκανδαλίδη να συνεντευξιάζεται υπό του ιδεολογικά συναδέλφου του που εκτελεί την εκπομπή κατά παραγγελία των δικών του αφεντικών: του επιχειρηματία και της κυβερνήσεως. Και τον ακούς να αναφέρεται στους προπηλακισμούς κατά των πολιτικών και να λέει το βαρύγδουπον: «Αυτά είναι επιθέσεις κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος!» Και να συνεχίζει με το αμίμητο: «Ενώ, στη συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ που κάναμε» (στο «τάδε» μέρος), «όλοι ήσαν κόσμιοι! Διαμαρτυρήθηκαν μεν, κραυγάζοντας “φέρτε πίσω τα λεφτά” και μας φώναζαν και “κλέφτες”, αλλά αυτό... εντάξει!»... Κατά τον στυλοβάτη της Δημοκρατίας, κύριο Σκανδαλίδη, το να ξεφωνίζουν αυτόν και τους συναδέλφους του «Κλέφτες» είναι «εντάξει». Κατά τον Σκανδαλίδη, το να τους λες «κλέφτες», δεν είναι προπηλακισμός αλλά περιγραφή μιας πραγματικότητας.

Κι είναι ντροπή που, λίγες ημέρες αργότερα, τον προπηλακίσατε. Δεν φταίει αυτός που, ενώ είναι τόσο φαφλατάς και επιπόλαιος, είναι και υπουργός. Την ευθύνη την έχει ο προπονητής που τον έβαλε στην ομάδα της κυβέρνησης. Αυτός έχει την ευθύνη και για τον Δρούτσα και για την Νταλάρα και για όλους όσοι ήρθαν από το πουθενά να παίξουν τους υπουργούς στην πλάτη μας. Αυτόν προπηλακίστε και βαρέστε: τον προπονητή! Και κάντε το όχι από αγανάκτηση, αλλά από απελπισία... Γιατί αν το σκεφτείτε καλά, θα δείτε πως μας παινεύουν ως «αγανακτισμένους», για να μη συνειδητοποιήσουμε πως έπρεπε να είμαστε απελπισμένοι και, αντί για σκηνές και αιώρες στο Σύνταγμα, να στήσουμε οδοφράγματα και να σκάψουμε χαρακώματα γύρω από τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου