Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Οι τράπεζες να περάσουν στα χέρια του κράτους



Φαήλος Κρανιδιώτης

Δεν το κατέχω. Να σας πω για όπλα, άλογα, λεπτομερώς την ιστορία της Harley Davidson. Να σας πω για τα ελληνοτουρκικά, από τότε που τα μεμέτια πρωτόειδαν θάλασσα κι έπεσαν να την πιουν, γιατί νόμισαν ότι είναι λίμνη, ως τώρα που εξευτελίζονται από τον Μουράτ Καραγιλάν και τους αντάρτες του ΡΚΚ. Να σας πω Ιστορία. Από Ελλάδα, Ρώμη, μέχρι τις ανθυπολεπτομέρειες του περονισμού και τον Πόλεμο των Ρόδων.

Στα τραπεζικά όμως ξέρω μόνο μέχρι ανάληψη με κάρτα. Προσπάθησα όμως να καταλάβω τι είναι η ανακεφαλαιοποίηση. Λοιπόν, με τον αρβανίτικο, πειραϊκής ανατροφής νου μου καταλαβαίνω ότι οι μπανκέρηδες θα πάρουν συνολικά κάτι μεταξύ 50 με 60 δισεκατομμύρια φρέσκα ευρώπουλα απέξω. Γιατί; Γιατί το «κούρεμα» των ομολόγων τους πήρε και λίγο σβέρκο μαζί με κόκκαλο, γιατί έχουν δώσει πολλά δάνεια που είναι πλέον «κόκκινα», κι όσο βαθαίνει η ύφεση κοκκινίζουν κι άλλα.

Μέσα σε αυτά είναι και τα θαλασσοδάνεια σε νταβατζήδες, σε αυτό που κατ’ οικονομίαν ονομάζω «μεταπολιτευτική παράγκα». Τα ’δαν κι η Blackrock κι οι Γερμανοί και τους χυθήκανε τα μάτια.

Αυτά λοιπόν που θα πάρουν θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος. Δηλαδή θα τα πληρώσει ο λαός, όλοι όσοι τρώνε στη μάπα τις περικοπές και τ’ άλλα καλά του Μνημονίου, που, αν ποτέ τελειώσει, φοβάμαι ότι ο φίλος μου ο Αδωνις θα πάθει στερητικό σύνδρομο.

Τα χρειάζονται, γιατί οι περισσότερες τράπεζές μας, λόγω των ανωτέρω, παρά την επί δεκαετίες ληστρική κερδοφορία τους, λόγω υψηλών επιτοκίων δανεισμού και επιτοκίων της πλάκας που έδιναν στους καταθέτες, είναι κουφάρια. Στα όρια του φαλιμέντου.

Κι επειδή μια σύγχρονη οικονομία χρειάζεται υγιές τραπεζικό σύστημα, πρέπει να διασωθούν. Σωστό, το καταλαβαίνω κι εγώ, ο άσχετος.

Αφού όμως το έθνος θα πληρώσει, τότε γιατί αυτοί που τις έφεραν ως εδώ να συνεχίσουν να έχουν τον έλεγχό τους;
Μερικοί έχουν την ψευδαίσθηση ότι, μόλις έρθει το χρήμα στους μεγαλοσαράφηδες, θ’ αρχίσουν να ρέουν τα δισεκατομμύρια και θα δένουμε πάλι τα σκυλιά με τα λουκάνικα. Αμ δε.

Ποιος μας λέει ότι οι ίδιοι άνθρωποι, ορισμένοι άμεσοι συνεργοί των «νταβατζήδων» και μέρος του προβλήματος της λεηλασίας της χώρας, δεν θα τα πάρουν και θα τα σπρώξουν σε διάφορα… funds του εξωτερικού;

Ποιος εγγυάται ότι αυτοί οι ιδιώτες θα έχουν κύριο μέλημα τη χρηματοδότηση επενδύσεων, την τόνωση της εσωτερικής αγοράς, για να έχουμε ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας κι έτσι να βγούμε από την κρίση;

Πότε έδειξαν πρεμούρα για το εθνικό συμφέρον; Πότε έβαλαν το συλλογικό καλό πάνω από την πάρτη τους και την άνευ όρων κερδοσκοπία; Σίγουρα όχι όταν κάποιοι δάνειζαν υπεράκτιες εταιρίες τους, ήτοι τον εαυτό τους, με τα λεφτά της τράπεζάς τους για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της ίδιας τους της τράπεζας. Σίγουρα όχι όταν πετούσαν λεφτά από το παράθυρο στους βραχίονες δημοσίων σχέσεων κι εκβιασμών των νταβατζήδων που υποδύονται τα ΜΜΕ, με «κριτήρια» δανεισμού, που σε άλλες χώρες θα τους έστελναν κατευθείαν στο γκιζντάνι, να παίζουν βόλεϊ με τον Ακη στο προαύλιο του γνωστού ευαγούς ιδρύματος της γειτονιάς μου.

Αντί λοιπόν ο Κώστας Χατζηδάκης, που βλέπει τις ελληνικές επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας να φεύγουν σαν πουλιά, να ψάχνει να φτιάξει επενδυτική τράπεζα με τα λεφτά του ΕΣΠΑ κι άλλων που αναζητούνται, υπάρχει λύση. Την επιτάσσουν η λογική και το εθνικό συμφέρον: Το έθνος θα πληρώσει τα κερατιάτικα, στο έθνος να ανήκουν οι τράπεζες και η διοίκησή τους. Να εθνικοποιηθούν λοιπόν. Τώρα.

Ετσι θα είμαστε σίγουροι ότι το αιματοβαμμένο χρήμα της ανακεφαλαιοποίησης θα μείνει στη χώρα και θα υπάρχουν τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία για την ανάπτυξη, μέσω χρηματοδότησης επενδύσεων, και την τόνωση της αγοράς.

Αλλιώς, δώστε κι εμένα του άσχετου μερικά δισεκατομμύρια να παραστήσω τον τραπεζίτη. Απλώς δεν μου αρέσουν τα πούρα, οπότε θα έχω ελλιπές στιλ, αλλά δεν πειράζει.

Εθνικοποίηση, ανακεφαλαιοποίηση κι αργότερα πώλησή τους στην ελεύθερη αγορά με κοινές μετοχές. Αλά Σουηδία.

Η χώρα διεξάγει έναν ακήρυχτο πόλεμο. Αυτοί, μια δράκα, μαζί με τα σόγια και τους πολιτικούς υπαλλήλους τους, είναι αναλώσιμοι μπροστά στο συμφέρον του έθνους.

Μαζί με τη νέμεση για τα χάλια μας και τη διοίκηση διά του παραδείγματος, χρειάζεται ένα τεράστιο κύμα αναγέννησης, δημιουργίας. Ριζική ανασύσταση της παραγωγικής μας βάσης. Αυτό θέλει χρήμα, τράπεζες υποταγμένες στον σκοπό αυτόν. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να θυσιάσουμε την πατρίδα για να παραμείνουν αφεντικά αυτοί οι τύποι σε κάτι που δεν τους ανήκει. Το έθνος πληρώνει, το έθνος να κάνει κουμάντο στις τράπεζες διά της εκλεγμένης κυβέρνησής του.

Αντιστεκόμενοι, θα κινητοποιήσουν τους αφανείς εταίρους τους με τα μέσα μαζικής παραπλάνησης. Ενας αιφνίδιος ριζικός έλεγχος των οικονομικών τους, ένας εκ του μηδενός πλειοδοτικός διαγωνισμός για τις άδειες και τις συχνότητες θα τους φέρει κι αυτούς στα ίσα τους και στην αληθινή αποστολή τους.

Ετσι, δεν θα επιτευχθούν μόνο οικονομικοί στόχοι και η κάθαρση του δημόσιου βίου και της οικονομίας. Το σημαντικότερο, θα επανέλθει η αληθινή εξουσία στα χέρια της εκλεγμένης πολιτικής ηγεσίας. Αυτή θα είναι η αληθινή Νέα Μεταπολίτευση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου