Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Γιατί τρέμουν την λαϊκή δεξιά;


Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ γκρεμίζεται μαζί με την Μεταπολίτευση βλέπουμε το κρατικοδίαιτο σύστημα διαπλοκής που επέβαλε την κυβέρνηση Παπαδήμου να εξαπολύει μια συντονισμένη επίθεση εναντίον της αντιμνημονιακής , πατριωτικής και λαϊκής δεξιάς, με την βοήθεια των υπολειμμάτων των τζακιών και των φέουδων στη ΝΔ.
Ορισμένοι (και στην Συγγρού) έχουν όμως ακόμα αυταπάτες. Νομίζουν ότι ο μοναδικός στόχος των μεθοδευμένων επιθέσεων τους είναι να προκαλέσουν αναταραχή στη ΝΔ και να δείξουν ότι την ώρα που το ΠΑΣΟΚ διαλύεται παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και η ΝΔ. Κάνουν μεγάλο λάθος. Ο βασικός στόχος τους είναι να εξουδετερώσουν το λαϊκό αντιμνημονιακό κίνημα, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου, αν όχι το πιο σημαντικό, είναι η αποκαλούμενη “λαϊκή δεξιά”. Και τρέμουν την λαϊκή δεξιά για έναν απλούστατο λόγο: επειδή αποτελεί το κυρίαρχο κομμάτι της Κεντροδεξιάς και ενός κόμματος εξουσίας, της ΝΔ.
Την ίδια στιγμή  διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ, Παπαδήμοι και λοιποί «σωτήρες» προετοιμάζουν την κοινή γνώμη να αποδεχθεί το μοιραίο. Είναι χαρακτηριστική των πιέσεων η αναβολή πληρωμής τής έκτης δόσης και η τρομοκρατία πού ασκείται στο παραζαλισμένο κατεστημένο ώστε να ενδώσει αμαχητί. Ο φόβος του λαϊκού ξεσηκωμού, προοίμιο του οποίου ήταν οι Αγανακτισμένοι στην Πλατεία Συντάγματος και ο ξεσηκωμός της 28ης Οκτώβρη, τους κόβει την ανάσα.
Έχουμε γράψει κι άλλη φορά ότι η ελληνική οπισθοδρόμηση οφείλεται κυρίως στην απουσία εθνικής αστικής τάξης, η οποία θα επέβαλε και ένα σύγχρονο κράτος δικαίου μέσω της επανάστασής της ή άλλου τρόπου. Αντιθέτως, η κυρίαρχη τάξη στην Ελλάδα ήταν πάντα μεταπρατική και υποτελής. Το ίδιο και το κράτος της. Μια  αυτόβουλη εθνική αστική τάξη θα μπορούσε σήμερα να εναντιωθεί στην υποτέλεια, προτάσσοντας τα δικά της συμφέροντα, πιέζοντας έτσι για ένα έντιμο συμβιβασμό.
Από την άλλη μεριά οι λεγόμενες αντιεξουσιαστικές πολιτικές δυνάμεις, που στην συνείδηση τού κόσμου τις εκφράζει η παραδοσιακή αριστερά, δεν πελαγοδρομούν μόνο λόγω απαρχαιωμένων ιδεολογικών προτύπων, αλλά αποτελούν και την κύρια δύναμη ελέγχου των μαζών, το μυστικό δεκανίκι του συστήματος, όπως αποδείχθηκε πολλές φορές στο παρελθόν.
Η μοναδική δύναμη πού εναντιώνεται σήμερα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ελέγξουν η παγκοσμιοποίηση και οι εγχώριοι εντολοδόχοι της είναι ο πατριωτισμός. Στον πατριωτισμό, στην εθνοκεντρική αντίληψη, βρίσκεται σήμερα η προοδευτικότητα, με την έννοια τής άρνησης, άρα και τής αντίστασης στην ισοπεδωτική ιδεολογία τής ατομικής δουλείας πού πρεσβεύουν οι αφανείς και εμφανείς πρεσβευτές της παγκοσμιοποίησης
Η αναπτυσσόμενη λαϊκή δεξιά είναι προσηλωμένη στις  αστικές και εθνικές αξίες. Δεν χαρίζει όμως την κοινωνική δικαιοσύνη και τον ριζοσπαστισμό στην παραδοσιακή αριστερά. Και επιμένει στην ανάγκη σύνθεσης των απόψεων για να συναντηθούμε όλοι στον δρόμο της υπεράσπισης της Πατρίδας και της Δημοκρατίας και όχι στα οδοφράγματα – αλλά αν χρειαστεί θα πάμε και σ΄ αυτά.
Οι παλιές διαχωριστικές γραμμές πέφτουν. Ο διχασμός σε “δεξιά” και “αριστερά” καταρρέει με την Μεταπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ που τον καλλιέργησε. Οι αλλαγές στην κοινωνική βάση της δεξιάς αποτελούν το βαρόμετρο μιας κοινωνίας που αλλάζει δραματικά. Η λαϊκή δεξιά μπορεί ακόμα να ψάχνεται, να ξεσπά σε λάθος κατευθύνσεις και να μην ξέρει τι θέλει. Ξέρει όμως πολύ καλά τι δεν θέλει: Η πολιτική ορθότητα πέθανε, μαζί με τις μεσαιοχωρίτικες αντιλήψεις και τα πολυσυλλεκτικά κόμματα. Οι παρωχημένοι λαϊκισμοί και τα ξύλινα λόγια, τελειώνουν στα εκδοτικά γραφεία μαζί με τους “ντιντήδες” και όλους εκείνους που υπηρέτησαν πιστά το σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς.
Ο μοναδικός πολιτικός που κατάφερε παρά τις πρωτοφανείς πιέσεις να διασωθεί και μπορεί να αναδειχθεί κυρίαρχος στο μέλλον είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Κυρίως επειδή το όραμά του “για την Ελλάδα του 2021″, όπως αυτό εκφράστηκε μέσα από τις αλλεπάλληλες ιδεολογικές και πολιτικές μάχες με την “παλιά Νέα Δημοκρατία” εκφράζει και τις πραγματικές επιθυμίες της κοινωνικής βάσης.
Με αυτήν την έννοια ο Σαμαράς θα βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπος με την κρίση ταυτότητας που θα συγκλονίζει τη ΝΔ, μέχρι να αντικατασταθεί αναπόφευκτα από ένα νέο πολιτικό σχηματισμό. Όποιος δεν το βλέπει αυτό είναι πολιτικά τυφλός. Με αυτό το κόμμα κι αυτό το προσωπικό δεν θα μπορέσει ούτε δέκα ημέρες να κυβερνήσει.
Έχουμε ξαναγράψει εδώ ότι χαρακτηριστικό των μεταπολιτεύσεων είναι ότι τα κυρίαρχα κόμματα που δημιουργούνται δεν έχουν (αρχικά τουλάχιστον) πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα αλλά εθνικό.
Η παταγώδης αποτυχία της Ν.Δ.  να εξελιχθεί σε κυρίαρχη πολιτική και εθνική δύναμη οφείλεται κυρίως σε αυτό που ανέφερα στην αρχή: στο ότι δεν εξέφρασε τις ανάγκες μια συγκεκριμένης τάξης, ή τις πραγματικές ανάγκες του Έθνους, αλλά τις πολιτικές και πελατειακές ανάγκες διαφορετικών πολιτικών προσωπικοτήτων.  Ακολούθησε δηλαδή τους πελατειακούς δρόμους της πολυσυλλεκτικότητας, του χαϊδέματος και της εξυπηρέτησης των πάντων και όχι τον δύσκολο δρόμο του πραγματικά φιλολαϊκού  κόμματος που μπορεί να προέλθει μέσα από τους δρόμους της ιδεολογίας και του πολιτισμού.
Τα πολυσυλλεκτικά κόμματα όμως τελείωσαν και το πολιτικό προσωπικό τους χρεοκόπησε.
Η λύση δεν μπορεί παρά να είναι η ουσιαστική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και όχι μόνο η οικονομική επανεκκίνηση.
Η λαϊκή δεξιά εκφράζει σήμερα πάνω απ΄ όλα την ανάγκη να γίνει η Ελλάδα σύγχρονο κράτος. Και μόνο ένα εθνικό κράτος με εθνικά συμφέροντα που υπερασπίζονται με το αίμα τους οι πολίτες του μπορεί να εκσυγχρονισθεί και να επιβιώσει. Επειδή ο “εκσυγχρονισμός” που πρεσβεύουν όλοι αυτοί που χειροκροτούν τον κ. Παπαδήμο, τους ξένους προστάτες του και τους δήθεν “τεχνοκράτες” θα μας οδηγεί πίσω στην κατάλυση του εθνικού κράτους και μαζί με αυτό της δημοκρατίας. Γιατί αυτό που ονειρεύονται πραγματικά είναι η οπισθοδρόμηση στην εποχή των «διομολογήσεων» και των «Προστάτιδων Δυνάμεων»
Το εθνικό κράτος είναι «αναντικατάστατο και αδιαπραγμάτευτο» όπως είπε κάποτε ο Ζακ Ντελόρ.
Η Ελλάδα θα επιβιώσει μόνο αν γίνει κυρίαρχη του εαυτού της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου