Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

H επιστολή Σαμαρά πιθανόν να φέρει την 6η δόση


Πολλά γράφτηκαν και πολλά ειπώθηκαν για την περιβόητη υπογραφή που ζητούσαν οι εταίροι μας ...
 
H επιστολή Σαμαρά πιθανόν να φέρει την 6η δόση
από τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν μέσω σειρήνων και συμπληγάδων προχώρησε σε μια διπλωματική συμβιβαστική λύση, που ναι μεν συνιστά αναδίπλωση από την αρχική σκληρή γραμμή, αλλά αναγκάζει και τους εταίρους μας να κάνουν και αυτοί συμβιβασμούς.


Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς παρομοίασε τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, σχετικά με τις έγγραφες δεσμεύσεις από πλευράς του, με μία παρτίδα σκάκι, από την οποία βγήκε κερδισμένος.


«Η διαπραγμάτευση είναι σαν ένα παιχνίδι πάνω σε σκακιέρα. Κάνεις κινήσεις και περιμένεις την κίνηση του άλλου. Εκεί πρέπει να μείνεις σταθερός και εγώ έμεινα σταθερός» δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην επιστολή που έστειλε την Τετάρτη στους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.


Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται ικανοποιημένος από την υπόθεση των επιστολών και υποστηρίζει ότι με τη σταθερή του στάση «τα πετύχαμε όλα».


Ο κ. Σαμαράς πρέπει να έζησε από τις πιο δύσκολες πολιτικά στιγμές του, αφού είχε όλη την Ευρώπη, εταίρους μας και Τύπο, να απαιτούν με κατηγορηματικό τρόπο την υπογραφή του και μια μεγάλη μερίδα των ελληνικών ΜΜΕ να πιέζει προς την ίδια κατεύθυνση.


Δεχόταν επίσης την πίεση από το εσωτερικό του κόμματός του, αφού οι σκληροί της λαϊκής δεξιάς, όπως οι κκ. Φαήλος Κρανιδιώτης και Γιάννης Μανώλης έπαιρναν δημόσια θέση εναντίον της υπογραφής. Στην αντίπερα όχθη οι λεγόμενοι μνημονιακοί της ΝΔ, οι οποίοι δεν σταματούσαν να επισημαίνουν ότι η ΝΔ είναι ένα ευρωπαϊκό κόμμα ευθύνης και εξουσίας. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του κ. Γιακουμάτου που μίλησε για την ευθύνη της ΝΔ και επιτέθηκε στον κ. Φαήλο Κρανιδιώτη χαρακτηρίζοντάς τον εξωθεσμικό,τζάμπα μάγκα και ελληναρά.


Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι σημαντικό ρόλο στην απόφαση του κ. Σαμαρά έπαιξαν οι εισηγήσεις των δύο αντιπροέδρων του κόμματος και υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας κκ. Δήμα και Αβραμόπουλου. Επίσης οι «κακές γλώσσες» αναφέρουν ότι προς την κατεύθυνση της υπογραφής «πίεσε» και ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος.


Ο κ. Σαμαράς στην ουσία είχε να επιλέξει το δρόμο που θα χάρασσε το πολιτικό του μέλλον και πράγμα σπάνιο για έναν αρχηγό αντιπολίτευσης, θα χάρασσε και τοπ μέλλον της χώρας, τουλάχιστον για βραχυπρόθεσμο διάστημα.


Τελικά έγραψε μια επιστολή ανάλογη με αυτή που είχε στείλει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που αποτελεί ένα ενυπόγραφο κείμενο δεσμεύσεων και πρότασης για αλλαγή του μείγματος πολιτικής.


Η υποδοχή που είχε η επιστολή Σαμαρά ήταν θετική, ιδίως από τους Γερμανούς που χθες δεν μπόρεσαν να διαθέσουν όλα τα ομόλογά τους, αλλά θα αποφασίσει το Γιούρογκρουπ αν θα γίνουν δεκτές οι δεσμεύσεις της επιστολής.


Στην Ελλάδα, οι αντιδράσεις είναι από χλιαρές έως έντονες με τους περισσότερους να αναμένουν τις εξελίξεις από την Ευρώπη για να πάρουν θέση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου