Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Fitch: Χρεοκοπία το σχέδιο για «κούρεμα» 50%

Σοκ για την ελληνική κυβέρνηση και τη συμφωνία των Βρυξελλών αποτελεί η έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch ο οποίος χαρακτηρίζει πιστωτικό γεγονός το κούρεμα 50% στα ομόλογα. Δηλαδή λέει ότι είναι καθαρή χρεοκοπία για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με  τη Fitch, η αξιολόγηση της Ελλάδας  μετά το haircut 50%  (post-default) θα κυμανθεί  σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, ( ‘Β’ ή και πιο κάτω). Ο οίκος τονίζει πως και  μετά το «κούρεμα» η Ελλάδα  «θα  εξακολουθήσει να έχει υψηλό χρέος, οι προοπτικές ανάπτυξης της  είναι  χαμηλές ενώ η προθυμία για  εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων  ενδέχεται  να εξασθενίσει».
Κατά τη Fitch, το ακριβές ύψος του χρέους που  θα έχει η  Ελλάδα μετά την ανταλλαγή  των ομολόγων θα εξαρτηθεί από  τις  λεπτομέρειες της αναδιάταξης, την τελική συμμετοχή των ιδιωτών και τις  «ενδεχόμενες υποχρεώσεις του ελληνικού κρατικού χρηματοπιστωτικού και μη – χρηματοπιστωτικού κλάδου». Το πόσα θα χρειαστούν δηλαδή για την  ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ταμείων και ασφαλιστικών εταιρειών.
Με λίγα λόγια δεν αποκλείεται νέο κούρεμα σε βάθος χρόνου ή μια καραμπινάτη χρεοκοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου