Υπό το βάρος των αδιεξόδων που έχει οδηγήσει τη χώρα, των ασφυκτικών πιέσεων που υφίσταται από το εσωτερικό του κόμματός του, των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που προδιαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον για την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου σκέφτεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Οι πιθανότερες ημερομηνίες είναι η τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου, η 1η Δεκεμβρίου.
Μέχρι τότε:
- Θα έχει να παρουσιάσει τη συμφωνία για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
- Θα έχει εισρεύσει η 6η δόση, άρα η χώρα θα έχει αποφύγει τον κίνδυνο μιας στάσης πληρωμών.
- Θα έχει ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, άρα η Τρόϊκα, θεωρεί ότι θα έχει αρκετές γραπτές εγγυήσεις για να πιέζει την επόμενη κυβέρνηση
Γιατί τότε;
Έτσι,
- θα αποφύγει το μαρτύριο των διαπραγματεύσεων για την 7η δόση και τα πρόσθετα μέτρα που η εκταμίευσή της συνεπάγεται.
- θα μπορεί να επικαλείται ότι απέτρεψε τη χρεοκοπία και για να συνεχίσει χρειάζεται νωπή εντολή.
- θα καταλαγιάσουν οι κοινωνικές αντιδράσεις, άρα μπορεί να λειτουργήσει το κράτος για τον επόμενο κρίσιμο μήνα.
Η μεθόδευση:
Ο κ. Παπανδρέου δέχεται εισηγήσεις ώστε να μεθοδεύσει τις εκλογές με τρόπο που θα φανεί ότι δεν τις προκάλεσε ο ίδιος.
- Έτσι, δεν αποκλείεται να ζητήσει την ψήφιση της νέας συμφωνίας με 180 ψήφους. Αν, η αντιπολίτευση αρνηθεί αναλαμβάνει και το κόστος των εκλογών και την ευθύνη ψήφισης της νέας συμφωνίας.
- Αν αυτό θεωρηθεί υψηλού επιπέδου ρίσκου, θα επιχειρήσει μια έσχατη προσπάθεια συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. λέγοντας ότι το βάρος εφαρμογής της συμφωνίας απαιτεί ευρύτερη στήριξη. Αν ο κ. Σαμαράς αρνηθεί, θα του φορτώσει και την ευθύνη της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Τι λένε οι δανειστές:
- Έχει εμπεδωθεί η πεποίθηση ότι ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί άλλο. Αδυνατεί να υπερβεί το κόμμα του και τις αγκυλώσεις του.
- Φοβούνται ό,τι η κοινωνική αναταραχή μπορεί να οξυνθεί στις επόμενες εβδομάδες με αποτέλεσμα να παραλύσει το κράτος και κατά συνέπεια να είναι άνευ αντικειμένου τα λαμβανόμενα μέτρα και όλα να τιναχθούν στον αέρα.
-Θεωρούν, ότι έχουν αρκετές γραπτές διαβεβαιώσεις ικανές για να δεσμεύσουν και την επόμενη κυβέρνηση, η οποία εκτιμούν ότι θα είναι συγκυβέρνηση των δυο μεγάλων κομμάτων.
Θα ηγηθεί ο ίδιος της προεκλογικής εκστρατείας;
- Ο ίδιος λέει ότι ένας Παπανδρέου δεν αποχωρεί, αλλά δίνει τη μάχη. Όμως, τα πάντα θα κριθούν τις επόμενες ημέρες.
- O κ. Παπανδρέου φέρεται απογοητευμένος από την κατάσταση που επικρατεί στην Κ.Ο. ενώ φοβάται μια ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη. Παράλληλα, και στο εξωτερικό η αξιοπιστία του έχει τρωθεί.
- Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν διεργασίες για μια βελούδινη διαδοχή. Οι υποστηρικτές της άποψης λένε ότι έτσι, αφ΄ενός μεν δεν τσαλακώνεται ο κ. Παπανδρέου, αφ΄ετέρου κάποιο άλλο πρόσωπο μπορεί να αποστασιοποιηθεί από αποφάσεις που έχουν εξοργίσει τον κόσμο.
Έχει κλείσει το θέμα; Όχι ακόμα γιαυτό και εντείνονται οι πιέσεις.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σήμερα ΒΗΜΑ και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών. Υπενθυμίζουμε ό,τι οι κύριοι Ψυχάρης και Αλαφούζος είχαν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα.
Αδέξιος Δεξιός

http://www.antinews.gr/2011/10/24/129310/