Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Θα σκληρύνει η στάση του ΔΝΤ με τον Τζον Λίπσκι



O Ντομινίκ Στρος Καν στη φυλακή θα αναρωτιέται αν όλα όσα περνά είναι θεία δίκη και αν όταν μας έλεγε ότι είμαστε όλοι οι Ελληνες βουτηγμένοι στα σκατά, τώρα αυτός θα ήταν ο ίδιος πνιγμένος στα σκατά. Οπως φαίνεται η πολιτική του καριέρα τελειώνει εδώ, όπως και η καριέρα του ως δυνάστης φτωχών χωρών όπως η Ελλάδα που αναγκάζονται να υποκύψουν στις… ορέξεις του ΔΝΤ. Μπορεί η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία κ.λπ. να μην είναι καμαριέρες, αλλά σίγουρα ο κ. Στρος Καν και οι φίλοι του έχουν ασελγήσει και χωρίς ποτέ να τιμωρηθούν. Και ελάχιστα θα πρέπει να μας απασχολεί αν ο επικεφαλής του ΔΝΤ ήθελε να πετύχει προσωπική… επιμήκυνση.



Αλλά επειδή είμαστε υπό κατοχή, θα πρέπει να δούμε με προσοχή τι θα αλλάξει από εδώ και στο εξής στην αντιμετώπιση της χώρας από την τρόικα. Θα αλλάξει η πολιτική του ΔΝΤ, θα γίνει περισσότερο σκληρή η στάση του ταμείου, θα μας διευκολύνουν; Κρίσιμα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων και που θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε.


1. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι ο δεύτερος στην ιεραρχία του, ο Τζον Λίπσκι, θα αναλάβει τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου του παγκόσμιου αυτού θεσμού. Προφανώς αυτό γίνεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καθώς σε τρεις μήνες έληγε έτσι κι αλλιώς η θητεία του Στρος Καν και θα οριζόταν νέος διευθυντής. Όμως, την κρίσιμη αυτή περίοδο ο Λίπσκι θα παίξει σημαντικό ρόλο στο ελληνικό πρόβλημα -αν και όπως διατείνονται στις ΗΠΑ, το ΔΝΤ λειτουργεί όπως το… Βατικανό, δηλαδή η πολιτική είναι σταθερή όποιος κι αν είναι επικεφαλής. Δηλαδή θα έχουμε νέες πιέσεις, ίσως πιο σκληρές. Για να καταλάβετε το σκεπτικό του Λίπσκι διαβάστε τι έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Skai.
■“Πάτε καλά, αλλά πρέπει να κάνετε μεγαλύτερα βήματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την περικοπή της σπατάλης στο δημόσιο τομέα, καθώς και την επέκταση αλλά και εμβάθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία“.
■“Να προχωρήσει η Ελλάδα ταχύτερα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί η υστέρηση των εσόδων και να περικοπούν οι υπερβολικές δαπάνες του δημοσίου που δεν αντέχει η οικονομία“.
■Τον Απρίλιο κ. Λίπσκυ εκτιμούσε ότι υπάρχουν αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος- αφού η σχέση μεταξύ δημοσίων εσόδων και δημοσίων εξόδων δεν θεωρείται βιώσιμη- και ζητάει από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη δημοσιονομική της στρατηγική προκειμένου να περιοριστούν οι υφιστάμενες δημοσιονομικές αποκλίσεις. Γι’ αυτό τον λόγο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, με αιχμή του δόρατος τα κλειστά επαγγέλματα, πρέπει όχι μόνο να επιταχυνθούν αλλά και να εμβαθύνουν. Το επόμενο στάδιο εφαρμογής του προγράμματος, λέει ο Λίπσκι, είναι η υιοθέτηση μιας στρατηγικής για την καλύτερη εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων του τουριστικού τομέα ενώ σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, δηλώνει ότι αυτό “παραμένει σταθερό” και σταδιακά ο “τραπεζικός τομέας θα αναδιαρθρωθεί και θα εκσυγχρονιστεί”.
■Ειδική μνεία κάνει ο κ. Λίπσκυ στο ζήτημα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, χαρακτηρίζοντας επίκαιρη τη “δέσμευση της κυβέρνησης για την κλιμάκωση του προγράμματος για τις ιδιωτικοποιήσεις”. Η πιο αποτελεσματική χρήση της δημόσιας περιουσίας θα στηρίξει τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει χρέη που καθίστανται ληξιπρόθεσμα.
Με απλά λόγια, το ΔΝΤ θα επιμείνει στη σκληρή γραμμή και θα πιέσει περισσότερο την Ελλάδα να προχωρήσει σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Κι αν ακόμη υπήρχε ελπίδα να μας λυπηθεί ο Στρος Καν επειδή είναι Ευρωπαίος και… σοσιαλιστής, τώρα οι γραφειοκράτες της Ουάσιγκτον θα μας τσακίσουν.
Όσο για τη διαδοχή στο ΔΝΤ, πριν μερικές εβδομάδες γράφαμε: “Αν και υπάρχει μια άτυπη συμφωνία ΗΠΑ – Ευρώπης ώστε ο επικεφαλής του ΔΝΤ να είναι Ευρωπαίος και ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Αμερικανός, εντούτοις φαίνεται να αλλάζουν κάποια δεδομένα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τη θέση στο ΔΝΤ θα μπορούσε να καταλάβει Κινέζος ή Ινδός. Όμως ακούγεται κι ένα ακόμη όνομα που προκαλεί τρόμο στην Ελλάδα. Κεμάλ Ντερβίς, πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας. Για φανταστείτε την Ελλάδα να ικετεύει το ΔΝΤ για δάνεια και επιμηκύνσεις και επικεφαλής να είναι ένας Τούρκος. Θα πέσει πολύ κλάμα”.


antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου