Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Γιούνκερ: Ζήτησε μέτρα και διακομματική συναίνεση


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ζητά έγγραφη στήριξη του μνημονίου από την ΝΔ για να προχωρήσει η χρηματοδότηση.

Έχοντας στα χέρια της μια ενδιάμεση αξιολόγηση της εκτέλεσης του μνημονίου αλλά και της βιωσιμότητα τους ελληνικού χρέους η ομάδα των 17 υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ κατέληξε, αν μη τι άλλο, σε μια γενική κατεύθυνση για το μέλλον της ελληνικής προσαρμογής

Σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει γρήγορα μέτρα, για να καλύψει την απόκληση των δημοσιονομικών στόχων του 2011, θα πρέπει να επιταχύνει τις διορθωτικές μεταρρυθμίσεις και να «διορθώσει προς τα πάνω» το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. «Φέρτε και άλλα μέτρα, η κατάσταση συμφωνούν όλοι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη». «Είμαι χαρούμενος», είπε ο κ. Γιούνκερ «που η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε σε αυτά τα τρία».

Στον ίδιο τόνο και ο επίτροπος Όλι Ρεν, μίλησε για μια πολύ χρήσιμη συζήτηση, ανέφερε ότι έκλεισε το θέμα της επιμήκυνσης του δανείου προς την τρόικα και επεσήμανε πως τελούμε εν αναμονή των τελικών εκθέσεων «ακόμα και αν η δημοσιονομική προσαρμογή πέρσι ήταν πρωτοφανής, φέτος πρέπει να επιταχυνθεί, όπως επίσης, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να υλοποιηθούν και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων» που όπως επεσήμανε σε πολλά σημεία της ομιλίας του, είναι εξαιρετικά σημαντικό λόγω του ότι αντιστοιχεί στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ.

Γιούνκερ: «Το μνημόνιο δεν είναι μόνο για το ΠΑΣΟΚ»

Ζαν Κλοντ Γιουνκερ και Όλι Ρεν ήταν κάθετοι και απόλυτοι στο θέμα της διακομματικής συναίνεσης που θα πρέπει να δοθεί στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. «Είναι εκ των ων ουκ άνευ» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup και ο Όλι Ρεν συμπλήρωσε: «αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση» για το μέλλον του προγράμματος.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γιούνκερ εξήγησε ότι η «συναίνεση» στις βασικές κατευθύνσεις θα μπορούσε να γίνει γραπτώς «με μία επιστολή» και αποτελεί εθνικό και όχι κομματικό ζήτημα «δεν είναι μόνο για το ΠΑΣΟΚ» είπε σε δραματικό τόνο.

Πάρτε τώρα μέτρα

Επισήμως τόσο ο Γιούνκερ όσο και ο Ρεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο μίας μεγάλης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Η αλλαγή στην ρητορική τους αφορά την προσθήκη του επιθέτου «μεγάλη» μπροστά από την αναδιάρθρωση. «Δεν αποκλείω το reprofiling. Πρώτα φέρτε τα μέτρα για το 2011, μετά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και μετά θα δούμε τι άλλο χρειάζεται. Μόνο και μόνο τότε θα δούμε το reprofiling. Πρώτα, όμως, μέτρα, μέτρα, μέτρα»

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού οικονομικών για την δημιουργία μιας ιδιωτικής εταιρείας που θα χειριστεί την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ο κ. Γιουνκερ απάντησε ότι το συζητήσαμε. Αν χρειαστεί, θα γίνει. Είναι μία επιλογή, «αλλά όπως θα σας είπε και ο υπουργός, δεν στηρίχτηκε από όλους».

Δημιουργία εταιρείας για την καταγραφή των ακινήτων του δημοσίου

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι τρία ζητήματα παραμένουν ανοιχτά: οι επεμβάσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν για τον στόχο του 2011 που η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που χρειάζεται περισσότερη λεπτομέρεια και πληροφορίες σε μια σειρά από ανοικτά σημεία και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου θα δημιουργηθεί ένα σχέδιο αποκρατικοποιήσεων απόλυτα υπηρεσιακό και με πολύ αυστηρή τριμηνιαία παρακολούθηση. Σειρά θα πάρουν πρώτα οι εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν -αν όχι όλες μέσα στο 2011- όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί εταιρεία ειδικού σκοπού, στην οποία θα εγγραφούν όλα τα ακίνητα και αυτή θα λειτουργήσει ως εγγύηση για τα μάτια των αγορών και των δανειστών. 

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=67851&catID=2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου