Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες - Τι λέει το Δ.Ν.Τ.


Στο αεροδρόμιο JFK συνελήφθη ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν όταν μία 32χρονη καμαριέρα του ξενοδοχείου όπου διέμενε ο άνδρας τον κατήγγειλε για σεξουαλική επίθεση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της αστυνομίας, η γυναίκα νοσηλεύεται με ελαφρά τραύματα, ενώ στον Στρος απαγγέλθηκαν κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση, απόπειρα βιασμού και ομηρία. Αργότερα, μέσα στην ημέρα θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή, ενώ ο δικηγόρος του, Μπέντζαμιν Μπράφμαν, ο οποίος επικοινώνησε με το Reuters με e-mail, τόνισε ότι ο πελάτης του θα δηλώσει αθώος.

Καμία αντίσταση δεν προέβαλε ο Ντομινίκ Στρος, συνεργάστηκε με τις αστυνομικές αρχές και δεν χρειάστηκε να του περάσουν χειροπέδες κατά τη στιγμή της προσαγωγής του μετά την καταγγελία καμαριέρας του ξενοδοχείου όπου διέμενε για σεξουαλική επίθεση, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Πολ Μπράουν, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, είπε ότι μια 32χρονη καμαριέρα ξενοδοχείου όπου διέμενε ο Ντομινίκ Στρος Καν, κατέθεσε μήνυση για επίθεση και απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης από τον άνδρα.

Από την άλλη, ο διευθυντής του ΔΝΤ, που θεωρείται ως πιθανός υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Kόμματος στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία τον ερχόμενο Απρίλιο, έφυγε από το ξενοδοχείο κι επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος της Air France το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιήσει πτήση για το Παρίσι, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Ο Στρος Καν επρόκειτο πάρει μέρος τη Δευτέρα στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες και να εκφωνήσει ομιλία στο 12ο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο το αεροσκάφος τέθηκε σε αναμονή στο αεροδρόμιο και αστυνομικοί του Port Authority της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ επιβιβάστηκαν σε αυτό για να τον θέσουν υπό κράτηση και να τον παραδώσουν σε ντετέκτιβ της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, πρόσθεσε ο Μπράουν. «Μάθαμε ότι βρισκόταν σε ένα αεροπλάνο της Air France. Κράτησαν την πτήση, τον κατέβασαν και τώρα βρίσκεται υπό κράτηση για ανάκριση», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η 32χρονη γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με «ελαφρά τραύματα» μετά την επίθεση, που είπε πως σημειώθηκε όταν μπήκε στο δωμάτιο για να καθαρίσει περίπου στις 13:00 τοπική ώρα.

«Βγήκε από το μπάνιο, εντελώς γυμνός, και αποπειράθηκε να την κακοποιήσει σεξουαλικά», είπε ο Μπράουν. Η γυναίκα ειδοποίησε το προσωπικό, το οποίο κάλεσε την αστυνομία. Σύμφωνα με τον Μπράουν, ο Στρος-Καν είχε φύγει όταν έφθασαν αστυνομικοί στο ξενοδοχείο, και φαίνεται ότι έφυγε πολύ βιαστικά - ξεχνώντας το κινητό του τηλέφωνο.

Ο Στρος Καν ανέλαβε την ηγεσία του ΔΝΤ τον Νοέμβριο του 2007. Προηγουμένως είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών, βουλευτής και καθηγητής οικονομικών στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών του Παρισιού.

Τον Οκτώβριο του 2008 ο Στρος Καν είχε ζητήσει συγγνώμη για ένα «σφάλμα κρίσεως» που διέπραξε στη σχέση του με μια υφισταμένη του, αλλά επέμεινε πως δεν εκμεταλλεύτηκε ούτε καταχράσθηκε τη θέση του, κάτι στο οποίο κατέληξε και εσωτερική έρευνα από επιτροπή του διεθνούς οικονομικού οργανισμού. Είχε απολογηθεί στους εργαζόμενους στο Ταμείο, τη γυναίκα με την οποία είχε τη σχέση, Πιρόσκα Νάγκι, πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης Αφρικής του ΔΝΤ, καθώς και στη σύζυγό του, τη γνωστή τηλεοπτική δημοσιογράφο Αν Σινκλέρ.

Η κατηγορία εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τον ίδιο και το ΔΝΤ, το οποίο διαχειρίζεται δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των κρίσεων χρέους στην ευρωζώνη. Η υπόθεση ακολουθεί την ανακοίνωση του Τζον Λίπσκι, δεύτερου τη τάξει στο Ταμείο, ότι θα αποχωρήσει τον Αύγουστο από αυτό, με τη λήξη της θητείας του.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εάν θα διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας. Δημοσκοπήσεις τον φέρουν να κερδίζει άνετα το συντηρητικό σημερινό Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί σε μια ενδεχόμενη αναμέτρησή τους.

Πάντως το Δ.Ν.Τ κρατάει αποστάσεις από το ζήτημα που έχει ανακύψει.. Σε ανακοίνωση, που υπογράφει η υπεύθυνη εξωτερικών υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Καρολίνα Άτκινσον, αναφέρεται:

«Ο Γενικός Διευθυντής κος Καν εκπροσωπείται νομικά και το ΔΝΤ δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο. Όλα τα στοιχεία θα αναφέρονται στον δικηγόρο του και στις αρμόδιες αρχές. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία.» 

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=67418&catID=11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου