Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Και γαλλικά γεωτρύπανα στα κοιτάσματα της Κύπρου; – Μετά τη Γερμανία και η Γαλλία θυμήθηκε τη Κύπρο



Έντovo γαλλικό ενδιαφέρον καταγράφεται για τα εντοπισμένα, εντοπίσιμα και υπό σήμανση ενεργειακά αποθέματα στην κυπριακή Αποκλειστική Οι­κονομική Ζώνη. Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας της Κύπρου Σόλων Κασίνης ήδη συνα­ντήθηκε με τον Γάλλο Πρέσβη και τον ενημέρωσε για όλες τις εξελί­ξεις στον κυπριακό ενεργειακό χάρτη. Η Γαλλική κυβέρνηση, μέσω του Γάλλου Πρέσβη θέλησε να ενημερωθεί για τις σκέψεις που υπάρχουν τόσο για το Οικόπεδο 12 αλλά και για το πότε θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος διαπραγμάτευσης. Ηδη φαίνεται πως υπάρχει έντονο ενδιαφέ­ρον από την εταιρία Τοτάλ. Μάλιστα, τους τε­λευταίους μήνες η εταιρία έχει αγοράσει τρεις φορές σεισμικά δεδομένα για τα υπόλοιπα οι­κόπεδα και φαίνεται πως από την απόλυτη απαξίωση που έδειχνε αρχικώς η εταιρία να πέρα­σε στο πολύ σοβαρό ενδιαφέρον. 

Οι πληροφο­ρίες από κυπριακές πηγές αναφέρουν ότι η Τοτάλ θα υποβάλει πρόταση και μάλιστα σύντομα. Την ίδια ώρα, η περίφημη πλατφόρμα με το 3ο τρυπάνι θα φτάσει στο λιμάνι της Λεμεσού στις 3 με 5 Φεβρουαρίου. Αυτό το τρυπάνι θα χρη­σιμοποιηθεί από την Noble για εξεύρεση πετρε­λαίου. Την ίδια ώρα, έχει αρχίσει και ο χορός των ενεργειακών συνομιλιών Ελλάδας και Ισ­ραήλ. Εξάλλου, το παραδέχθηκε ο ίδιας ο Ελληνας Υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης σε συνέντευξη του στο Ρόιτερς. Τα ευρήματα στο Λεβιάθαν έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα, με το Ισραήλ να ψάχνει πια το δρόμο για να μπει στις Ευρωπαϊκές Αγορές. Υπενθυμίζεται ότι η ενεργειακή Ισραηλινή εταιρία DelekGroup έχει ήδη κατάθεσει στην κυβέρνηση της Κύπρου πρόταση για την κατα­σκευή τερματικού σταθμού στη Νήσο με σκοπό την παραγωγή και εξαγωγή φυσικού αερίου. Η γραπτή πρόταση των ισραηλινών περιλαμβάνει τη δημιουργία μηχανισμού που θα αναλάβει ό­λες τις εγκαταστάσεις και διαδικασίες υγροποί­ησης και εξαγωγών του φυσικού αερίου και άλ­λων πετροχημικών από τα υποθαλάσσια κοιτά­σματα των δύο χωρών στο έδαφος της κυπρια­κής Δημοκρατίας.
Τα ισραηλινά κοιτάσματα Ταμάρ και Ντάλα και πιο ειδικά το Λεβιάθαν, αποτελούν τις ση­μαντικότερες ανακαλύψεις των δύο τελευταίων ετών.
Στα κοιτάσματα αυτά οι δύο εταιρείες συνερ­γάζονται ενώ πρόσφατα η εταιρεία Delek ζήτη­σε από την κυπριακή Δημοκρατία έγκριση να συμμετάσχει με σημαντικό ποσοστό στις μπό­χες των δικαιωμάτων της Noble στο “Οικόπεδο 12″. Αν τελικά υλοποιηθεί η Ισραηλινή πρόταση, η Κύπρος θα αποκτήσει νέο ρόλο στη περιοχή ως παγκόσμιος εξαγωγέας και διανομέας φυσικού αερίου.
Σε πρόσφατη μάλιστα συνέντευξη του στη Huston Chronicle, ο ανώτατος διευθυντής της Noble, Τσιαρλς Ντάβιτσον, είχε υποδείξει πως και μόνο το κοίτασμα του Λεβιάθαν, μπορεί να υποστηρίξει δύο μεγάλες μονάδες υγροποίη­σης φυσικού αερίου εκ των οποίων η μία θα μπορούσε να κατασκευαστεί στην Κύπρο.
Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, Μισιέλ Χαράρι, στους επόμενους τρεις μήνες το Ισραήλ θα γνωρίζει πότε θα αρχίσει την παραγωγή φυσικού αερίου στα ισραηλινά κοιτάσματα καθώς και το χρονι­κό διάστημα μέσα στο οποίο θα είναι διαθέσι­μο το φυσικά αέριο των κοιτασμάτων στη διε­θνή αγορά.
Ερωτηθείς δε, αν ισραηλινές εταιρείες έχουν ενδιαφερθεί για εξόρυξη φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο κ. Χαράρι είπε χαρακτηριστικά: “Φαντάζεστε το ενδιαφέρον από πολλές Ισραηλινές εταιρίες που ασχολούνται με την ενέργεια”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου