Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Σφυροκόπημα του Μ. Ιγνάτιου στην εκπρόσωπο του State dept για την τουρκικη εισβολη στην Κυπριακή ΑΟΖ.

 

Πάλι τα ίδια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ… Δεν αγγίζουν την Τουρκία
Για ακόμη μία φορά το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε την εδώ και τρία χρόνια γνωστή του θέση για το κυπριακό, αποφεύγοντας να εκφράσει δημόσια γνώμη για τις τουρκικές παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο.
Στα επανειλημμένα ερωτήματα του ανταποκριτή του Mega Μιχάλη Ιγνατίου, στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζενιφερ Ψάκι, περιορίστηκε να προσθέσει ότι το μήνυμα για αποφυγή εντάσεων στέλνεται «ευρέως» και ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε στενή επαφή με τον ειδικό σύμβουλο, Εσπεν Μπαρθ Άιντε και στηρίζουν τις προσπάθειές του να επιστρέψουν τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι της νήσου σε πετρέλαιο και αέριο, όπως κι όλοι οι άλλοι φυσικοί πόροι, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται ενέργειες που πιθανόν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή», είπε η κ. Ψάκι, όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου που χαρακτήριζε «εισβολή» τις τουρκικές παραβιάσεις.
Σε ερώτηση αν το αίτημα για αποφυγή εντάσεων απευθύνεται προς την Τουρκία, ή την Κύπρο, η κ. Ψάκι είπε πως «συνεχίζουμε να το διαβιβάζουμε ευρέως και πιστεύουμε πως έτσι πρέπει τα πράγματα να προχωρήσουν».
Σε ερώτημα αν αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, έχουν συνομιλήσει με Τούρκους και τους έχουν ζητήσει να σταματήσουν τις προκλητικές τους δηλώσεις, η κ. Ψάκι είπε πως δεν έχει κάτι να δηλώσει για συνομιλίες του κ. Κέρυ.
«Παραμένουμε εμπλεγμένοι σε ανώτερο επίπεδο με τις κυβερνήσεις. Επίσης υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ να φέρει πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα μέρη κι είμαστε σε στενή επαφή μαζί του», κατέληξε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου