Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Περίεργη κυβερνητική σιωπή για το δημοσίευμα των Financial Times


(Η κυβέρνηση αυτή εκλέχτηκε για να επαναδιαπραγματευτεί)
Πολύ περίεργη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σιωπή που έχει καταλάβει τα κυβερνητικά στελέχη και ιδίως αυτά του οικονομικού επιτελείου. Και μιλάμε για τη σιωπή σχετικά με το δημοσίευμα των FT οι οποίοι αναφέρουν ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει την επαναδιαπραγμάτευση. Μα κανένας δε βγήκε να διαψεύσει μια τόσο σοβαρή είδηση; Κανείς, πέρα από κάποιες διαρροές συνεργατών του κ. Στουρνούρα ή από το Μαξίμου, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να πει ότι όλα αυτά που γράφει η εφημερίδα δεν είναι αληθινά;
Να θυμίσουμε ότι η λέξη επαναδιαπραγμάτευση ήταν αυτή που σημάδεψε τις εκλογές και τις έκρινε εν πολλοίς. Ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στο πολιτικό σύστημα. Τους έλεγαν ότι θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ αλλά όχι με τόσο επαχθείς όρους όπως αυτοί που προβλέπονται στο Μνημόνιο. Και ζητούσαν διάλογο για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, να ελαφρυνθούν οι ασθενείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και να αποκατασταθούν οι αδικίες στην κοινωνία.
Κι όλα αυτά θα γίνονταν μόνο μέσα από τα παζάρια με την τρόικα, αμέσως μετά τις εκλογές. Όποιος λοιπόν θέτει θέμα αναβολής των συζητήσεων, συνέχισης της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία και μιας αδρής υπόσχεσης ότι στο μέλλον κάτι θα γίνει, πάει αντίθετα στη λαϊκή βούληση.
Γι’ αυτό λοιπόν ένα τέτοιο δημοσίευμα, και όσα παρόμοια θα ακολουθήσουν, πρέπει να διαψεύδονται, είτε με λόγια είτε με πράξεις. Θα μπορούσε π.χ. ο κ. Στουρνάρας, που έχει συνηθίσει να μιλάει ρεαλιστικά, να βγει και να πει ότι οι FT λένε μπούρδες, ότι είναι προβοκατόρικα δημοσιεύματα που δεν έχουν καμιά αλήθεια κι ότι αταλάντευτη θέση της κυβέρνησης είναι η αλλαγή της δηλητηριώδους συνταγής της τρόικας. Το ίδιο θα μπορούσε να βγει και να πει και το Μαξίμου διαψεύδοντας τέτοια δημοσιεύματα που δημιουργούν αρνητική εικόνα για την Ελλάδα και κυρίως για την κυβέρνηση.
Βεβαίως, η κατάσταση είναι δύσκολη για την Ελλάδα και έχει γίνει πολύ χειρότερη λόγω της παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι, όπως γνωρίζουμε ότι δεν έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις που έπρεπε εδώ και τρία χρόνια.
Και βεβαίως όλοι συμφωνούμε ότι αν δε δώσουμε κάτι στους δανειστές δε θα πάρουμε τίποτε. Πρέπει λοιπόν να γίνουν ορισμένες κινήσεις εξπρές οι οποίες θα δείξουν στους τροικανούς ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται αλλά κι ότι έχει το δικαίωμα να διεκδικεί καλύτερους όρους και δικαιότερα προγράμματα.
Σε ένα όμως πρέπει να μείνουν όλοι όσοι στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση. Ότι εκλέχθηκε για να επαναδιαπραγματευτεί. Αυτό κανείς δεν πρέπει να το ξεχνά ποτέ και για τίποτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου