Η Τρόικα έστησε ήδη από χθες τα… εργοτάξια στο Νότο της Ευρωζώνης, στην Ελλάδα και την Κύπρο, οι εργασίες θα διαρκέσουν αρκετές βδομάδες, ενώ στην Ισπανία ολοκληρώνονται μέσα στη βδομάδα και τη Δευτέρα το Εurogroup θα εγκρίνει το «λάιτ» Μνημόνιο. Οι «λεονταρισμοί» της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, και μάλιστα κατόπιν εορτής, δεν μπορούν να εμποδίσουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) στην απευθείας διάσωση τραπεζών και την παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.
Σε ό,τι αφορά την παρουσία της Τρόικας στην Κύπρο, η οποία πάει για «φουλ» Μνημόνιο, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βάσος Σιαρλή δήλωσε προχθές το βράδυ στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο (παρουσίασε το πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας) ότι το κλιμάκιο της Τρόικας θα παραμείνει στη Λευκωσία μία βδομάδα προκειμένου να συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία, στη συνέχεια θα αναχωρήσει και θα επανέλθει λίγο αργότερα για τη διαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Ο Κύπριος υπουργός απέδωσε την προσφυγή της Κύπρου στο μηχανισμό διάσωσης στα προβλήματα που δημιούργησε το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και όχι στην ίδια την κυπριακή οικονομία, η οποία, όπως είπε, πήγαινε θαυμάσια εδώ και 50 χρόνια, παρά την τουρκική εισβολή και κατοχή που κατέστρεψε το 70% του παραγωγικού δυναμικού της χώρας.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το γεγονός ότι υπεραμύνθηκε της εμπλοκής και του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι οι εμπειρίες του διεθνούς οργανισμού είναι τεράστιες και μόνο καλό μπορεί να κάνουν στη συγκεκριμένη περίπτωση. «Θα βοηθήσουν εμάς να μπορέσουμε να πάρουμε την καλύτερη δυνατή χρηματοδότηση, το μέγιστο δυνατό ποσό που χρειαζόμαστε, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες μας, έτσι κάνει και ο καλός τραπεζίτης, και πιστεύω το ΔΝΤ είναι ένας καλός τραπεζίτης», κατέληξε.
Σχετικά με την Ισπανία, όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, αφού αναμένεται συμφωνία μεταξύ της Τρόικας και της Μαδρίτης, η οποία θα λάβει τη μορφή Μνημονίου και θα επικυρωθεί τη Δευτέρα από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Το Μνημόνιο δεν θα περιλαμβάνει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, θα περιορίζεται, δηλαδή, στην εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Ειδικότερα, οι ισπανικές τράπεζες θα διαχωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες: 1) Οσες δεν χρειάζονται στήριξη, 2) αυτές που ήδη έχουν δεχθεί κρατική βοήθεια και στις οποίες θα επικεντρωθεί και η νέα στήριξη, 3) αυτές που χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση, αλλά μπορούν να βρουν κεφάλαια στην αγορά, 4) αυτές που χρειάζονται κεφάλαια και έχουν δυσκολίες να βγουν στην αγορά.
Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών Λουίς Ντε Γκουίντος, οι τράπεζες της δεύτερης κατηγορίας θα αποτελέσουν την άμεση προτεραιότητα στην ανακεφαλαιοποίηση μέσα στις επόμενες βδομάδες. Πρόκειται για τις Bankia, CatalunyaCaixa, NovaGalicia, και Banco de Valencia.
Υπενθυμίζεται ότι το Eurogroup έχει εγκρίνει το ποσό των 100 δισ. ευρώ μαζί με το ΔΝΤ, ενώ οι ανάγκες της Ισπανίας εκτιμώνται αυτή τη στιγμή σε 62 δισ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν σταδιακά. Ο κ. Ντε Γκουίντος ανέφερε ότι η περίοδος αποπληρωμής θα είναι αρκετά μεγάλη, ενώ για το επιτόκιο είπε ότι θα είναι πολύ χαμηλό, αλλά δεν θα συμφωνηθεί τη Δευτέρα.
Την ίδια στιγμή, κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες αποδίδουν την υπαναχώρηση των Φινλανδών κατά κύριο λόγο, αλλά και των Ολλανδών στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής -να μπορεί ο ΕΜΣ να διασώζει απευθείας ευρωπαϊκές τράπεζες και να αγοράζει ομόλογα χωρών στη δευτερογενή αγορά- σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Θεωρούν δε ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, γιατί σε κάθε περίπτωση οι δύο αυτές χώρες δεν μπορούν να «μπλοκάρουν» αποφάσεις γιατί δεν διαθέτουν τον απαραίτητο αριθμό ψήφων. Αλλωστε, το είπε χθες ευθέως και ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 4 του κανονισμού λειτουργίας του ΕΜΣ ναι μεν προβλέπει στην παράγραφο 3 ότι οι αποφάσεις στον ΕΜΣ λαμβάνονται με ομοφωνία των χωρών-μελών που συμμετέχουν, ωστόσο στην επόμενη παράγραφο του ίδιου άρθρου στην ουσία μπορεί να παρακαμφθούν οι δύο χώρες. Οπως επισημαίνεται: «Μπορεί να παρακαμφθεί η παράγραφος 3 και να ξεκινήσει μια επείγουσα διαδικασία λήψης απόφασης για χρηματοδοτική στήριξη, εάν η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρίνουν ότι αυτό είναι αναγκαίο για την αντιμετώπιση απειλής της οικονομικής και χρηματοδοτικής βιωσιμότητας της ευρωζώνης. Στην περίπτωση αυτή, η απόφαση λαμβάνεται με το 85% των ψήφων.
Αυτό σημαίνει ότι η Ολλανδία με το 5,7% και η Φινλανδία με το 1,8% των ψήφων που διαθέτουν δεν συγκεντρώνουν το απαραίτητο 15% για να εμποδίσουν τη λήψη της απόφασης. Μόνο τρεις χώρες, η Γερμανία (27,14%), η Γαλλία (20,38%) και η Ιταλία (17,9%), συγκεντρώνουν αυτό το ποσοστό.
Το ποσοστό συμμετοχής στον ΕΜΣ και στη λήψη των αποφάσεων
-Bέλγιο 3,4771%
-Γερμανία 27,1464%
-Εσθονία 0,1860%
-Ιρλανδία 1,5922%
-Ελλάδα 2,8167%
-Ισπανία 11,9037%
-Γαλλία 20,3859%
-Ιταλία 17,9137%
-Κύπρος 0,1962%
-Λουξεμβούργο 0,2504%
-Μάλτα 0,0731%
-Ολλανδία 5,7170%
-Αυστρία 2,7834%
-Πορτογαλία 2,5092%
-Σλοβενία 0,4276%
-Σλοβακία 0,8240%
-Φινλανδία 1,7974%
Νίκος Μπέλλος από Βρυξέλλες για τον Ελεύθερο Τύπο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου