Σε σκληρό τόνο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον καλεί τις διεθνείς δυνάμεις να ενισχύσουν την πίεση προς τη Ρωσία και την Κίνα και να καταδείξουν πως «θα πληρώσουν τίμημα» για τη στήριξη που εξακολουθούν να παρέχουν στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Από το βήμα της διάσκεψης των Φίλων της Συρίας στο Παρίσι, η Χίλαρι Κλίντον ζήτησε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πολιτική μετάβαση στη Συρία με επίκληση του Κεφαλαίου 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ -το οποίο προβλέπει την προσφυγή στη χρήση βίας για να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Οργανισμού, εξ ου και μπλοκάρεται σταθερά από τη Μόσχα και το Πεκίνο.
«Ειλικρινά δεν θα αρκούσε να έχουν έλθει [στη σύνοδο] των Φίλων του Συριακού Λαού διότι σας λέω πολύ ειλικρινά, δεν νομίζω ότι η Ρωσία και η Κίνα πιστεύουν πως αντιμετωπίζουν κάποια συνέπεια -οποιαδήποτε συνέπεια- για το γεγονός ότι υποστηρίζουν το καθεστώς Άσαντ» δήλωσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
«Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτό είναι κάθε χώρα που εκπροσωπείται εδώ να καταστήσει άμεσα σαφές ότι η Ρωσία και η Κίνα θα πληρώσουν ένα τίμημα διότι εμποδίζουν την πρόοδο και αυτό είναι πλέον ανεκτό» διεμήνυσε.
Η Χίλαρι Κλίντον ζήτησε να προωθηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας απόφαση που θα «απαιτεί να εφαρμοστεί το σχέδιο της Γενεύης, το οποίο η Ρωσία και η Κίνα έχουν προσυπογράψει», αξιώνοντας μια πολιτική μετάβαση. Η ίδια σημειώνει πως πρέπει να εγκριθεί «μια απόφαση που θα προσδιορίζει τις συνέπειες σε περίπτωση μη σεβασμού του σχεδίου, περιλαμβανομένης και της επίκλησης του Κεφαλαίου 7».
Βάσει του Κεφαλαίου 7 του Χάρτη του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να αποφασίσει πέραν κυρώσεων μέτρα που εμπεριέχουν τη χρήση βίας, τα μέτρα αυτά μπορούν να ληφθούν προκειμένου να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του, και μπορεί να καλέσει τα μέλη του ΟΗΕ να τα εφαρμόσουν.
Λίγο νωρίτερα η Κλίντον κατηγόρησε τη Μόσχα και το Πεκίνο ότι «εμποδίζουν την επίτευξη προόδου» στη Συρία. Κάλεσε όλες τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν στη Σύνοδο των Φίλων του Συριακού Λαού να πιέσουν τις δύο χώρες ώστε να καμφθεί η στήριξή τους στον Άσαντ, ενώ επανέλαβε την έκκλησή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να τιμωρήσει την κυβέρνηση Άσαντ, επιβάλλοντας και κυρώσεις.
Από το βήμα της διεθνούς διάσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ υποστήριξε ότι οι χώρες, οι οποίες δεν επιβάλλουν κυρώσεις στην κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ουσιαστικά επιτρέπουν η σφαγή να συνεχίζεται.
«Δεν υπάρχει τρόπος να παραμείνεις στην άκρη σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα. Αν δεν επιβάλλεις κυρώσεις και δεν τις εφαρμόσεις αυστηρά, ουσιαστικά επιτρέπεις τον ανεφοδιασμό του καθεστώτος Άσαντ με τα μέσα για να συνεχίσει να δολοφονεί το συριακό λαό» σημείωσε ο Ουίλιαμ Χέιγκ.
Ανοίγοντας, νωρίτερα, τις εργασίες της διάσκεψης ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διεμήνυσε ότι η πτώση του συριακού καθεστώτος είναι αναπόφευκτη. Στέλνοντας μήνυμα στους απόντες, της διάσκεψης, Ρωσία και Κίνα, ο Ολάντ τόνισε πως «στο σημείο αυτό δεν τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση ότι η συριακή κρίση έχει μεταβληθεί σε απειλή για τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια».
Αυτό που δεν μας εξήγησε η Χ.Κλίντον είναι τι θα τους κάνουν των Ρώσων και των Κινέζων, θα τους "δείρουν";
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου