Αν αηδιάζετε με τις γιγάντιες, κόκκινες κατσαρίδες, τότε μη συνεχίζετε το διάβασμα.
Και επίσης, μην επισκεφτείτε την Νάπολη της Ιταλίας, η οποία προς το παρόν, έχει κατακλυστεί από εκατομμύρια σιχαμερές κατσαρίδες.
Η εισβολή ξεκίνησε στις αρχές του Ιούλη με έναν μεγάλο υπόνομο ο οποίος δεν είχε καθαριστεί ή απολυμανθεί για πάνω από έναν χρόνο, εξαιτίας των περικοπών δαπανών, λόγω λιτότητας.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, άλλαξε και η διαδικασία περισυλλογής και αποκομιδής των σκουπιδιών της πόλης, που ακόμη και στις καλές εποχές υπολειτουργούσε λόγω της διείσδυσης της μαφίας. Έτσι, οι δημότες και τα εστιατόρια υποχρεούνται να βγάζουν τα σκουπίδια αποβραδίς, για να μαζευτούν το πρωί, με τα σκόρπια φαγητά κλπ να βρίσκονται χύμα στο δρόμο, δίπλα στις σχάρες απορροής.
Αν στα παραπάνω προστεθούν και οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και η υψηλή υγρασία, τότε μιλάμε για τον παράδεισο των κατσαρίδων.
Τώρα, ο Δήμος απολυμαίνει ψεκάζοντας τους υπονόμους, τα καταστήματα και τα εστιατόρια, αρκετές φορές την ημέρα, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί ο πολλαπλασιασμός των βρωμερών εντόμων. Οι οδοκαθαριστές μάλιστα, εργάζονται υπερωριακά, προκειμένου να απομακρύνουν τα «τραγανιστά» πτώματα εκατομμύριων κατσαρίδων από τους δρόμους.
Οι υγιεινολόγοι ανησυχούν για ξέσπασμα ηπατίτιδας Α, ή τυφοειδούς πυρετού, αν οι αρχές της πόλης δεν μπορέσουν να ελέγξουν την εισβολή. Οι κατσαρίδες είναι γνωστές για την πρόκληση άσθματος και οι πάσχοντες από άσθμα έχουν προειδοποιηθεί να αποφεύγουν τους δρόμους.
Παρά τις εντατικές προσπάθειες εξόντωσής τους, οι ειδικοί θεωρούν πως οι κατσαρίδες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά στη διάρκεια του θέρους, αφού οι υγρές συνθήκες αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για τα αυγά τους. Όπως λέει η εντομολόγος Maria Triassi, «είναι σχεδόν αδύνατον να τις σκοτώσουμε αυτήν την εποχή… η μόνη σωστή αντιμετώπιση είναι η τακτική συντήρηση των υπονόμων ολόκληρο τον χρόνο και η καταστροφή των αυγών τους τον Σεπτέμβριο, όχι αυτό που γίνεται σήμερα».
Άλλοι πάλι θεωρούν πως η πανικόβλητη αντίδραση των αρχών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον. Οι δημοτικοί υπάλληλοι ψεκάζουν μεγάλες ποσότητες εντομοκτόνων σε φυτά και μέσα ή γύρω από καταστήματα που πουλάνε τρόφιμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, με τον καιρό, οι κατσαρίδες αποκτούν ανοσία στο δηλητήριο.
Οι κόκκινες αυτές κατσαρίδες, που και πετάνε και έρπουν, φτάνουν σε μέγεθος τις τρεις ίντσες, και δραστηριοποιούνται κυρίως την νύχτα, αν και κυκλοφορούν και την ημέρα. Στην Νάπολη, οι κατσαρίδες τρομοκρατούν καθημερινά τους θαμώνες των εστιατορίων, ενώ έχουν γίνει τόσο αναίσθητες, που ανεβαίνουν στα πόδια των ανύποπτων τουριστών.
Οι αρχές ισχυρίζονται ότι τα έντομα αυτά έφτασαν στην πόλη με πλοία από τα νησιά της Αδριατικής, πριν από 4-5 χρόνια και εξόντωσαν τις παλιές μικρότερες ντόπιες κατσαρίδες. Από τότε μέχρι σήμερα, ο πληθυσμός τους πολλαπλασιάζεται μέσα στο κακοσυντηρημένο αποχετευτικό σύστημα της αρχαίας πόλης. Τα θηλυκά γεννούν 8 ή και παραπάνω «θήκες», η καθεμία από τις οποίες έχει περίπου 40 μωρά. Η επώαση κρατάει τρεις εβδομάδες, κάτι που σημαίνει ότι η απολύμανση θα πρέπει να γίνεται καθημερινά.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της πόλης Luigi de Magistris υποβαθμίζει το θέμα, φοβούμενος πως θα βλαφτεί ο τουρισμός. Όπως είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, «κάποιοι τα παραλένε… αν πιστέψει κανείς τα ΜΜΕ, τότε η Νάπολη είναι γεμάτη από κατσαρίδες».
Μάλλον ο δήμαρχος δεν έχει βγει τελευταία στους δρόμους. Όπως λέει η Diana Pezza Borrelli του κόμματος των Πρασίνων, «υπάρχουν τόσες κατσαρίδες, που όταν περπατάς στο δρόμο, είναι σαν να πατάς επάνω σε ένα τραγανό στρώμα αηδιαστικών μπισκότων…».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου