Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Ξανά ενσωματωμένο το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ


Ενσωματωμένο στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι, τελικά, και πάλι το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, το οποίο ως γνωστόν επιβλήθηκε το φθινόπωρο του 2011 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ κατόπιν αποφάσεως του τότε υπουργού Οικονομικών και νυν προέδρου του… «κινήματος» κ. Ε. Βενιζέλου!
Στην απόφαση αυτή κατέληξαν από κοινού το υπουργείο Οικονομικών και η ΔΕΗ μετά από τρεις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδος μεταξύ ανωτάτων υπηρεσιακών στελεχών των δύο πλευρών!
Στην τελευταία σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή -μεταξύ γενικών διευθυντών του υπουργείου Οικονομικών και της ΔΕΗ- συμφωνήθηκε, οριστικά, το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) του έτους 2012 να συμπεριληφθεί στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που θα ταχυδρομηθούν στα νοικοκυριά από τα τέλη Ιουλίου και μετά. Οι πρώτοι λογαριασμοί με το «χαράτσι» ενσωματωμένο θα σταλούν συγκεκριμένα το διήμερο 28 και 29 Ιουλίου 2012.
Ξεχωριστό ραβασάκι
Από την πλευρά των στελεχών της ΔΕΗ είχαν διατυπωθεί αρχικά αντιρρήσεις για την υιοθέτηση της λύσης αυτής, με το επιχείρημα ότι η προσθήκη των οφειλών από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. στα συνολικά ποσά χρεώσεων που αναγράφουν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος θα «φούσκωνε» υπέρμετρα τους λογαριασμούς αυτούς και θα τους καθιστούσε ακόμη πιο δυσβάστακτους για εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες της επιχείρησης, που ήδη βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και δυσκολεύονται ακόμη και τώρα να πληρώσουν μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα. Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τα στελέχη της ΔΕΗ, θα είχε ως συνέπεια να αυξηθούν και πάλι σημαντικά οι απλήρωτοι λογαριασμοί και να ζημιωθεί πλέον ανεπανόρθωτα η επιχείρηση λόγω μη είσπραξης σημαντικού ύψους εσόδων.
Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, τα στελέχη της ΔΕΗ είχαν αντιπροτείνει στο υπουργείο Οικονομικών μια άλλη λύση: να σταλούν ξεχωριστά ειδοποιητήρια για το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., αλλά στους ίδιους φακέλους με τους λογαριασμούς ρεύματος. Με τον τρόπο αυτό, οι ιθύνοντες της ΔΕΗ εκτιμούσαν ότι οι καταναλωτές θα αποδεσμεύονταν από την υποχρέωση να πληρώσουν μαζί με το ρεύμα και το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., οπότε η επιχείρηση δεν θα ερχόταν αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να μείνουν απλήρωτοι οι λογαριασμοί ρεύματος.
Επισφαλής η είσπραξη
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση αυτή που πρότειναν οι ιθύνοντες της ΔΕΗ απερρίφθη τελικά από την Τρόικα η οποία αντέτεινε ότι εάν οι χρεώσεις του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. του έτους 2012 στέλνονταν στους υπόχρεους με ξεχωριστά ειδοποιητήρια θα καθίστατο εξαιρετικά επισφαλής η είσπραξη των εσόδων ύψους 2,5 δισ. ευρώ που προβλέπεται να αποφέρει στα κρατικά ταμεία η επιβολή του Τέλους αυτού! Ετσι υπουργείο Οικονομικών και ΔΕΗ αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν και πάλι στη λύση της ενσωμάτωσης του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Πρώτα η ΔΕΗ
Πληροφορίες του «Ε.Τ.» αναφέρουν, πάντως, ότι η συμφωνία των 2 πλευρών προβλέπει επίσης ότι:
* Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία καταναλωτής δεν καταβάλει το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. δεν θα επιβάλλεται σε βάρος του το μέτρο της διακοπής της ηλεκτροδότησης το οποίο έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
* Η αποπληρωμή του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. θα γίνει σε 5 διμηνιαίες δόσεις με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που θα σταλούν από τις 28-29 Ιουλίου 2012 μέχρι και το τέλος Απριλίου ή Μαΐου του 2013.
* Οι καταναλωτές, αν δεν μπορούν να πληρώσουν το σύνολο του λογαριασμού μαζί με το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., θα μπορούν να εξοφλήσουν μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στις χρεώσεις για ηλεκτρικό ρεύμα. Θα μπορούν δηλαδή να πληρώνουν λιγότερα χρήματα από αυτά που αναγράφονται στο άθροισμα όλων των χρεώσεων του ειδοποιητηρίου της ΔΕΗ και τα χρήματα αυτά θα καλύπτουν κατά προτεραιότητα τις οφειλές προς την Επιχείρηση. Σε κάθε τέτοια περίπτωση η τυχόν απλήρωτη οφειλή του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. θα μεταφέρεται για είσπραξη στον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και σε περίπτωση που παραμείνει απλήρωτη θα μεταβιβάζεται για είσπραξη στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες θα έχουν στη συνέχεια το δικαίωμα να τη διεκδικήσουν ακόμη και με κατασχέσεις σε εισοδήματα και κινητά περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.
 Φοροεπιδρομή 7 μετώπων
Η λύση στην οποία κατέληξαν το υπουργείο Οικονομικών και η ΔΕΗ είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας σε εκατομμύρια νοικοκυριά τα οποία θα πρέπει πλέον από δω και πέρα να βρουν χρήματα για να πληρώσουν ταυτόχρονα από 2 έως και 7 χαράτσια στα εισοδήματα και τα ακίνητά τους. Δηλαδή, την ίδια χρονική περίοδο που θα κληθούν να εξοφλήσουν το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. του 2012 μαζί με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει επίσης να πληρώσουν τον υπέρμετρα αυξημένο φόρο για τα εισοδήματα του έτους 2011 που αναγράφουν τα σχετικά εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία αποστέλλονται αυτές τις μέρες. Ειδικά δε όσοι κατά τη διάρκεια του 2011 απέκτησαν εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ καθώς και όσοι κατά το προηγούμενο έτος άσκησαν ατομικά εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα καλούνται με τα ίδια εκκαθαριστικά να πληρώσουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% επί των συνολικών εισοδημάτων τους καθώς επίσης και τέλος επιτηδεύματος 400-500 ευρώ! Εξάλλου, από τον προσεχή Οκτώβριο τα περισσότερα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης ανατιμημένο κατά 30 έως 40 λεπτά το λίτρο, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εξ αυτών θα υποχρεωθούν παράλληλα να καταβάλουν τους Φόρους Ακίνητης Περιουσίας αναδρομικά για τα έτη 2010 και 2011.
Γιώργος Παλαιτσάκης στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου